Bæredygtig hverdag

Visdom fra Mere Liv i Haven I: No dig-køkkenhave v. Bo Englund

Bo Englunds og familie har en stor landhave på Fyn, hvor de er stort set selvforsynende med grøntsager. De nyder godt af gode venners hjælp og en nabo, der flere gange om året lader dem hente store mængder gratis møg fra heste, der går på træpiller. Deres 700 m2 køkkenhave er inddelt i lange smalle bede med stier i mellem, og bliver dyrket efter følgende principper:

Hovedprincipperne i no dig-systemet:

  • Bedene bliver ikke gravet
  • Bedene bliver ikke betrådt
  • Bar jord bliver så vidt muligt dækket til. Det holder på fugten og kvæler det meste ukrudt
  • Afgrøderne dyrkes i et treårigt sædskifte: Kartofler à rodfrugter à kål m.m.
  • Kartoffelbeddet får hestemøg i maj, når kartoflerne er lagt
  • Rodfrugtbeddet får hestemøg det forgående efterår, som er omsat når der skal sås
  • Kålbeddet får hestemøg i februar, og kålen sættes i et lille hul i det halvt omsatte møg, med rødderne i jord
  • Tidspunkterne beror mere på fordeling af arbejdsbyrden hen over året end på teoretiske overvejelser
  • Svidning af planterne er ikke et problem – måske fordi der er godt med træpiller i hestemøget
  • Systemet kræver store mængder jorddække. De bruger hestemøg, fordi de har let adgang til store mængder, men tang, kompost, græsafklip, blade osv. kan også bruges.

Læs mere om no dig-køkkenhave:

Bo Englund anbefalede denne forfatter:

  • Organic gardening : the natural no-dig way af Charles Dowding, findes HER
Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også

No Comments

    Leave a Reply