Bæredygtig hverdag

Børn i haven – tips og tricks på Cph garden

Lørdag på Cph garden tumlede jeg lidt tilfældigt ind i et uformelt men topinteressant foredrag, nemlig ‘Børn i haven – derfor og sådan’ ved havedesigner, tidligere lærer og mor til seks (!) drenge Marie-Louise Veber Paustian.

Hun tog udgangspunkt i at det ikke har været økonomisk nødvendigt for familien Danmark at knokle side om side i køkkenhaven siden frostgrøntsagernes indtog en gang i firserne. Men, mente vores foredragsholder, derfor er det stadig en god måde at udvide ungernes horisont, lære dem om bæredygtighed og give dem mod på at smage en masse forskelligt.

Og hvordan har hun så motiveret sine egne børn til det? Jo, hun har tilladt dem, efterhånden som de blev ældre, at arve mere og mere avancerede og prestigefyldte opgaver i haven: toårige må fylde jord i potter, treårige må vande, fireårige så ærter, og femårige befrugte auberginer med en lille pensel. Og så videre.

Med andre ord rigtige, ægte opgaver med rigtige, ægte redskaber (de kan godt kende forskel, de små …) og ægte indflydelse på planlægningen af haven. Til gengæld tager hun det ikke så tungt hvis de kun gider hjælpe en halv times tid ad gangen.

Jeg takker for rådene og glæder mig allerede til at introducere min unge assistent til pottefyldningteknikker næste vinter 🙂

Børn i haven på Cph garden

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også

2 Comments

 • Reply
  marie
  30. juni 2017 at 18:54

  Ja, børn elsker at deltage i ‘rigtige’ opgaver. Så må ambitionsniveauet rettes ind efter det.

  • Reply
   Plantesmilet
   1. juli 2017 at 14:50

   Nemlig 🙂

Leave a Reply