Havebrug og selvforsyning

Mød spinatranken Hablizia

Jeg læste første gang om spinatranke, også kendt som hablizia tamnoides, også kendt som kaukasisk spinat i Stephen Barstows fantastiske bog Around the World in 80 Plants og blev ret interesseret: En flerårig, driftssikker slyngplante med spinategenskaber og en forkærlighed for det nordiske klima. Som wannabe-selvforsyner i tidsnød og med totalt manglende evner for at dyrke bladgrønt, lød det forjættende.

Jeg købte et brev hablizia-frø hos Naturplanteskolen på sidste års Mere Liv i Haven-festival. Og glemte så alt om det. Heldigvis dukkede de op igen under en oprydning i det tidlige forår!

Dyrkening af hablizia

Såning

Hablizia-frø er kuldekimere. De skal med andre ord tro at det har været vinter, før de tør spire. Jeg såede mine i en lille bakke med kompostmuld blandet med sand, puttede den i en frysepose og gemte den en uges tid bagerst i køleskabet, hvor min kæreste ikke opdagede den den ikke forstyrrede nogen. Bagefter satte jeg hele herligheden ud i skuret.

Frø af spinatranke hablizia

Habliziafrø klar til at komme på køl

Jeg havde en formodning om at det nok ville være svært at få frøene til at spire og såede derfor alle de bittesmå, sortglinsende frø. Der var dog ingen grund til bekymring – frøene spirede stort set alle sammen i løbet af et par uger, og bakken kom hurtigt til at ligne et karseforsøg fra en børnehave.

Spinatranke

Cirka to måneder senere er de små spinatranker klar til at blive pottet om

De små planter voksede i begyndelsen meget langsomt. Da de langt om længe begyndte at få rigtige blade, pottede jeg dem om i større potter. Jeg orkede simpelthen ikke at prikle 50+ små planter ud i hver deres potte (eller havde for den sags skyld brug for så mange!), så i stedet skar jeg simpelthen jorden i bakken i seks stykker og flyttede hvert stykke med dertil hørende småplanter over i en potte. Det fungerede.

Placering

De seks pottefulde hablizia-spirer har hen over sommeren fået mere blivende hjem.

  • Den første blev placeret i kompostmuld i et varmt og sydvendt højbed, dog med skygge en del af eftermiddagen. Den stortrives
  • Den næste blev foræret til en dame fra Praktisk Økologis facebookgruppe, og jeg ved faktisk ikke hvordan det videre gik den
  • De to næste blev placeret i kolonihaven i leret jord og halvskygge et sted med få men sultne snegle og en anelse rodukrudt. De lever men er ikke vokset voldsomt meget
  • Den femte forærede jeg til mine forældre, som har plantet den i velgødet sandjord i en solrig køkkenhave uden de store snegle- eller ukrudtsproblemer. Her står den, levende men noget bleg
  • Den sjette døde pludseligt i sin potte.

Heraf tillader jeg mig (måske en anelse forhastet) at konkludere, at hablizia er nogenlunde tolerante over for forskellige forhold, men ikke bryder sig om at stå for længe i potten!

Hablizia tamnoides

Tre måneder gammel hablizia som er overraskende glad for sin solstegte placering

Anvendelse

Hablizia smager har en mild og behagelig smag af grønt blad – mere salat end spinat. De unge skud er helt fine og bløde, de ældre giver lidt mere at tykke på. Vi bruger dem mest i salat, men også nogle gange inden i en omelet eller under en æggemad. Når planterne bliver rigtigt store, kan de sikkert også levere fyld til en tærte, og jeg har læst mig til at forårsskudene fra de ældre planter kan fungere som en slags asparges.

Spinatranke

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også

No Comments

    Leave a Reply