Bæredygtig hverdag

Brød der lykkes hver gang – sådan får du hjemmebagt brød på bordet uden tid og talent for bagning

Brød der lykkes hver gang bagt i grydeBrødbagning er et område, hvor jeg i perioder har haft store ambitioner, men helt ærligt sjældent ret meget succes. Så blev det klægt, så blev det tørt, så skruede surdejen låget af sin bøtte og flygtede – og så var der alle de gange, hvor jeg opgav, fordi hæve- og bagetider ikke var til at passe rundt om almindeligt arbejdende og sovende (!) menneskers liv.

Det eneste der lykkedes var pizza. I første omgang baseret på firserudgaven af God mad let at lave, senere bare klasket sammen på slump af hvad der er i skabet, og med en gærmængde der gør projektet muligt inden for den forhåndenværende tid. Og nu er jeg landet på en version af denne idiotsikre dej der sikrer brød der lykkes hver gang, og som stadig er billigere end bagerens og bedre end tankens 🙂

Prøv det!

Brød der lykkes hver gang – opskrift:

 1. Hæld en halv liter koldt vand i en skål
  Det passer til to pizzaer eller et lille franskbrød. Noget af vandet kan udskiftes med et surmælksprodukt der trænger til at blive brugt, eller en halv øl – eller hvad du lige har.
 2. Tilføj et godt drys salt og et skvis olie
 3. Smuldr gæren ned i vandet
  GÆRMÆNGDE: Skal brødet bruges om et døgns tid (plus/minus), put en kvart pakke gær eller mindre i. Bager du fx om morgenen og skal bruge brødet om aftenen, så prøv med en halv pakke. Er du lige kommet fra arbejde og skal bruge brødet til aftensmaden om et par timer – så tyr en hel pakke i. Den ville ikke gå i Bagedysten, men det virker fint hjemme hos mig 🙂
 4. Put cirka 2-3 dl groft i
  Det kan være grahamsmel, rugmel, havregryn, uspist havregrød, en revet squash, eller hvad du lige har. OM MÆNGDEN AF DET GROVE: Mængden er ikke så vigtig, men husk at jo større andel groft, jo sværere er det at få til at hænge sammen. Jeg går efter at dejen skal føles som “tyndt plever” efter dette punkt.
 5. Put cirka 10 dl hvedemel i
  Eller så meget der skal til for at dejen slipper skålen.
 6. Ælt dejen
  Æltning er en videnskab og en kunst, men desværre en kunst jeg ikke mestrer. Men jeg kan forsikre jer om at man kan nå langt ved at mosle dejen rundt og tilføje ekstra mel til den ikke er (vildt) klitret mere. Om du gør det i skålen eller på bordet, afhænger af hvor rent bordet er!
 7. Stil brødet til hævning
  HÆVETID: Igen, hvor travlt har du? Skal du bruge dejen lige om lidt, stil den lunt ved siden af komfuret eller i nærheden af radiatoren. Skal den først bruges i morgen, så stil den i køleskabet, og tag den ud et par timer før den skal bruges. Succeskriteriet er at dejen opnår cirka dobbelt størrelse

Bagemetode 1 – grydebrød

 1. Tænd ovnen på 250 grader
 2. Sæt en solid gryde med låg uden plastikdele eller en römertopf i ovnen
  NB bruger du römertopf, skal den stå i bæød mindst et kvarter først og i ovnen mens ovnen er kold.
 3. Drys mel over dejen og klap den med det hele vejen rundt, så den ikke klistrer
 4. Bag dejen i den varme gryde i 30 min
 5. Skru ovnen ned på 200, tag låget af og bag i 15 min

Bagemetode 2 – pizza

 1. Tænd ovnen på 230 grader
 2. Mas dejen ud
 3. Put fyld på
 4. Bag i cirka 20 minutter

Bagemetode 3 – fladbrød

 1. Varm en pande med rigeligt olie
 2. Put dejen på panden og mas den flad
 3. Bag (steg?) brødet cirka ti min på hver side
Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også

No Comments

  Leave a Reply