Haven

BLÅBÆR UDEN SPAGNUM – Anlæg blåbærbed med savsmuld

Jeg bruger af principielle grunde ikke spagnum i haven. Læs eventuelt mere her om problemerne ved spagnum, og hvilke alternativer der findes. Jeg savner sjældent at bruge spagnum, men at dyrke blåbær uden spagnum var længe en udfordring.

Nedenstående metode ser ud til at være en brugbar måde at imitere blåbærs naturlige miljø af dybe nåleskove, uden brug af spagnum.

Blåbær uden spagnum, trin for trin:

Vi overvejede forskellige løsninger, blandt andet at plante i bladmuld eller forsøge at skaffe fyrrenåle fra en skov. Vi endte med at plante blåbær uden spagnum på nedenstående måde.

Tidsforbrug: 1 time.

 1. Ryd området

  Vi ryddede området over et stykke tid, fjernede flerårigt ukrudt og lagde trædesten

 2. Grav et stort hul til hver plante

  Vi gravede cirka en halv meter ned og en meter i diameter

 3. Løsn jorden i bunden

  Vores jord er meget kompakt og leret, så jeg løsnede jorden yderligere i bunden med en greb for at skabe lidt dræn.

 4. Fyld hullerne med savsmuld

  Vi brugte cirka 4-5 kilo pr hul af af et produkt der egentlig bruges til kaninbure. Vi valgte et mærke der bestod mest af gran og fyr, og som var bæredygtigt produceret.

 5. Løsn, vand og bland med brændenældeskud (eller -gødning)

  Fr at skabe et godt miljø for blåbærbuskene, løsnede vi savsmuldet grundigt, vandede de godt igennem og tilførte noget naturligt kvælstof. Vi brugte friske brændenældeskud, men brændenældegødning havde været mindst lige så godt.

 6. Plant buskene

  Da savsmudet er meget løst i det, dækkede vi godt til med jord for oven. Det første år vandede vi lidt ekstra, gav rigeligt kompost og gødede et med brændenældevand.

Hvis andre har erfaring med spanumfri dyrkning af surbundsplanter, må I meget gerne pippe ind!

Læs her hvordan jeg fremstiller brændenældegødning

Dybt plantehul til blåbær
Større end normalt-plantehul
Brændenælder som kvælstoftilskud
Kvælstoft fra brændenældeskud der ikke har blomstret
Savsmuld og brændenælder til spagnumfrit surbundsbed
Blandet med savsmuld fra fyr og gran, der bliver surt når det omsættes
Blåbær uden spagnum plantet i savsmuld
En nyplantet blåbærbusk der kan bruge efterår og vinter på at få fodfæste
Plantesmilet
Og en forhåbningsfuld haveejer!

12 Comments

 • Reply
  Grethe
  9. oktober 2019 at 9:28

  Hejsa
  Jeg har også forsøgt mig med et spagnumfrit blåbærbed. Jeg har gemt juletræer et par gange og kørt dem gennem kompostkværnen. Det har jeg blandet med bunden fra hønsehuset – halvt møg, halvt savsmuld. Så vidt jeg kan se, fungerer det ??
  Mvh Grethe

  • Reply
   Plantesmilet
   9. oktober 2019 at 11:26

   Lyder som en god løsning! Jeg overvejede også at bede om gamle juletræer i foreningen, men fik det ikke gjort sidste jul …

  • Reply
   Ida
   19. september 2020 at 11:19

   Hej Grethe,
   Jeg ville lige høre dig, tror du strøelse fra hønsehuset også kan være en mulighed? Det er vidst lavet primært på hvede og rasp. Jeg bruger nemlig heller ikke spagnum, så vil meget gerne aktivere hvad jeg kan fra hønsene 🙂

   Hilsen Ida

 • Reply
  Camilla
  17. oktober 2019 at 13:32

  Jeg kendte slet ikke til problemet med spagnum – tak for oplysning 🙂 Kvælstofgødning kan det også være hestemøg, eller skal det helst være plantebaseret? Kan se I kommentaren ovenfor at der er brugt lidt en blanding.

  • Reply
   Plantesmilet
   18. oktober 2019 at 9:41

   Altså, kvælstoffet skal sådan set bare give næring til planten, så omsætningen af kulstoffet i savsmuldet ikke ‘stjæler’ det hele. Så jeg tænker da at hestemøg vil være genialt. Man plejer at sige hestemøg skal komposteres før man gøder med det, fordi det er så kraftigt. Det tænker jeg også gælder her. Uden at vide det helt!

 • Reply
  Anne
  18. oktober 2019 at 22:42

  Jeg har læst med længe uden at kommentere som en ægte lurer. Du skriver virkelig godt om mange genkendelige problemstillinger. Men… Jeg bliver nødt til at spørge: hvorfor ‘permakultur’ i haven? Hvorfor ikke bare ‘et blåbærbed’? Hvad kan det mere end et etablere et bed med buske og hvorfor er det vigtigt for dig? Måske har du allerede beskrevet, men så har jeg ikke set det. Jeg er i hvert fald nysgerrig!

  • Reply
   Plantesmilet
   19. oktober 2019 at 10:40

   Ha! helt igennem fair spørgsmål, som jeg da lige skulle vende i hovedet inden jeg svarede på … Altså, vi bloggere kan godt lide serier. Så kan man passe sit (online) liv ind i en nydelig række indlæg, som ovenikøbet linker til hinanden (det gør denne her serie så ikke. Men det kunne den have gjort :-D). Blåbærbedsanlæggelsen passer så ind i den serie der handler om at lave min alt for arbejdskrævende køkkenhave om til noget der minder om permakultur. Altså flerårige spiselige planter på en miljøvenlig måde, og så’rn. Så derfor. Giver det mening? Det er også lidt fordi jeg håber nogen vil google permakultur og så finde min blog … Go’ weekend!

 • Reply
  Anne
  21. oktober 2019 at 22:00

  Haha! Det blev så ikke mig, der googlede permakultur… Ja, det giver rigtig god mening. Jeg tror, at jeg er mindre havenørdet end dig og bare prøver at etablere flerårige planter med hhv blomster og afgrøder uden tanke på andet, end jeg vil have maksimalt udbytte for minimal indsats. Og det er vel i virkeligheden også permakultur. Tak for svaret i hvert fald:)

 • Reply
  Trine
  4. april 2020 at 22:58

  Lever de endnu?

  • Reply
   Plantesmilet
   5. april 2020 at 14:21

   Yup. Ser fine ud 🙂

   • Reply
    Stina
    17. juli 2021 at 9:49

    Det er en virkelig god ide du der beskriver! Jeg har bare problemer med at finde savsmuld fra nåletræer, især nogle der gerne ikke skulle være alt for sprøjtede.
    Hvor fandt du det henne?

    • Reply
     Plantesmilet
     18. juli 2021 at 20:33

     Hmmm, jeg husker det ikke præcist … Et eller andet kæledyrsrelateret på nettet. Måske Maxizoo? Jeg søgte i hvert fald på økologisk savsmuld til hamsterbure, og så stod der i beskrivelsen, det var nåletræ.

Leave a Reply