Opskrifter

Super-nemt grydebrød

Denne opskrift på et nemt grydebrød er i al beskedenhed lidt af et life hack. Det er hurtigt at smække sammen, lykkes hver gang, kræver ingen fancy ingredienser – og så smager det skønt! Skorpen er sprød, krummen blød, og så mætter det. Vi plejer at bage grydebrødet hver gang vi skal have suppe til aften (og det skal vi tit!), og så nyde resterne med ost eller smør hen over de næste par dage. Det holder sig nemlig godt i flere dage, hvis man opbevarer det i gryden hvor det blev bagt.

Opskriften på et nemt grydebrød er en jeg har forfinet hen over årene. Vistnok med udgangspunkt i en surdejsudgave af grydebrød, der florerede på et tidspunk samt opskriften på pizzabund fra firserudgaven af God mad let at lave. I mange år var min eneste kogebog …

 

Opskrift på nemt grydebrød

  • 1/2 liter koldt vand
  • 1 spiseskefuld salt
  • 1/2 deciliter madolie
  • 1/2 pakke gær (eventuelt tørgær)
  • 2-3 deciliter groft mel eller havregryn
  • 1 liter hvedemel
  1. Hæld vandet i en skål
  2. Tilsæt salt og olie
  3. Smuldr eller drys gæren i vandet og rør rundt.

  4. Tilsæt det grove mel eller havregrynene i vandet og rør rundt
  5. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, mens du rører rundt. Det kan godt varierer, hvor meget mel der skal til, så brug din mavefornemmelse 🙂
  6. Ælt dejen let i skålen, eventuelt med lidt mere mel
  7. Lad dejen hæve en times tid ved stuetemperatur

  8. Tænd imens ovnen på 250 grader og sæt en gryde med låg derind.

  9. Når ovnen er varm, saml dejen med melede fingre

  10. Smid en håndfuld havregryn i bunden af gryden og læg dejen ovenpå. Du behøver ikke gøre meget ud af at forme den, den bliver pæn når den hæver. Drys eventuelt lidt groft salt eller krydderurter på brødet.

  11. Bag dejen i den varme gryde med låget på i 30 minutter.
  12. Tag låget af gryden, skru ned på 200 grader og bag i yderligere 15 minutter.

Samme dej kan bruges til pizza. I så fald skal den have cirka 20 minutter ved 230 grader – 10 minutter på en pizzasten.

En halv portion dej kan laves til fladbrød på panden. Dejen mases flad og bages cirka 10 minutter på hver side på en varm pande med lidt olie på – smager dejligt til indisk mad!

 

No Comments

    Leave a Reply