Opskrifter

FLEXITAR-BOLOGNESE med linser, bacon og ekstra umami

Denne opskrift på flexitar-bolognese med linser er udviklet med det erklærede mål at lave en ‘kødsovs’ *næsten* uden kød men med masser af umami-smag. Det lillebitte stykke bacon får derfor opbakning af både svampe, soltørrede tomater, tomatpuré og rødvin. Øvelsen er lykkedes ret godt, hvis jeg selv skal sige det! Den er i hvert fald lidt af en favorit her i huset, også hos min søn der kan være lidt kritisk. Vi har også ofte serveret bolognesen for inkarnerede kødspisere, og jeg tror såmænd ikke de har oplevet at gå glip af noget.

Konsistensen bliver bedst hvis man bruger grønne linser. Så er der lidt at bide i. Hvis du kun har de røde skabet, går det dog også, så skal retten bare koge knap så længe. Har du delikatesse- eller belugalinser, skal den have længere, men smager vældig godt.

Gulerødderne og bladsellerien skal i små bitte tern. Det giver den bedste konsistens selv om det unægteligt tager en krig. Har du kun tid til at rive gulerødderne, går det såmænd også. Konsistensen bliver bare lidt mere splattet. Grøntsagerne kan skiftes ud eller suppleres med alt godt fra grøntsagsskuffen. Rødbeder fungerer fx fint, de giver bare sovsen en ret så blodig kulør …

Flexitar-bolognese med linser tager lidt tid at lave. Sæt gerne en time af, alt efter hvor hurtig du er ved snittebrættet. Til gengæld bliver der nok til gæstemad eller til flere dage. Vi plejer at spise af den tre mennesker to aftener i træk og stadig have rester enten til madpakker eller oven på en pizza.

Server med pasta, parmesan eller det der ligner, og et eller andet grønt.

Flexitar-bolognese med linser

Flexitar-bolognese med linser, bacon, grøntsager og masser af umami-smag.

  • 1 lille blok bacon (100-200 gr)
  • 1 løg (revet eller finthakket)
  • 1/2 bakke champignon (fintsnittet)
  • 2 spk soltørrede tomater (hakket hvis ikke de er det i forvejen)
  • 1 dl vin (Rødvin er bedst, hvidvin fungerer også)
  • 2 spk tomatpure
  • 2-3 gulerødder (helst i små terninger, det giver en god struktur)
  • 3-4 stilke bladselleri (i små terninger)
  • 2 kartoner flåede tomater
  • 400 g grønne linser
  • Salt, peber og lidt surt
  1. Skær baconet i så små stykker som du gider. Småt er godt!

  2. Riv eller hak løget, snit champignonerne fint og hak de soltørrede tomater, hvis ikke de er det i forvejen.

  3. Svits baconstykkerne ved svag varme til de begynder at svinde ind

  4. Svits løg, champignon og soltørrede tomater sammen med baconstykkerne til svampene har afgivet væde og suget den til sig igen. Det kan godt tage 15 – 20 minutter

  5. Imens kan du snige dig til at hakke eller rive de andre grøntsager fint

  6. Tilsæt de finthakkede grøntsager og svits et minut eller to

  7. Tilsæt tomatpure og svits lidt mere

  8. Tilsæt vin og lad det koge ind

  9. Skyl linserne og tilsæt dem sammen med de hakkede tomater

  10. Lad simre i mindst 20 minutter og gerne mere. Rør rundt en gang imellem og tilsæt måske lidt mere vand.

  11. Smag til med salt, peber og surt

Hovedret
Flexitar

No Comments

    Leave a Reply