Opskrifter

OPSKRIFT PÅ RUGBRØD UDEN KERNER bagt med surdej, rugmel og havregryn

Rugbrød uden kerner
Dejligt syrligt hjemmebagt rugbrød med sprød skorpe. Uden kerner, fordi kerner i rugbrød er en misforståelse.

Min far har bagt rugbrød hver eneste uge i næsten fyrre år. Den lille blå bøtte med surdej, det kæmpestore fad med boblende dej og de varme brød svøbt i fugtige viskestykker var fast inventar i vores køkken. Så fast, at jeg tog det komplet for givet, og aldrig interesserede mig det mindste for, hvad han egentlig gjorde.

Derfor var det også lidt af et chok at flytte hjemmefra og opdage at køberugbrød er mærkelig og at det er ikke sådan bare lige at bage sit eget.

De første par år holdt min far mig nogenlunde flydende med frosne rugbrød fra den hjemlige produktion. Indimellem stak han mig også honningbøtter med aflæggere af surdejen fra den gamle blå bøtte.

Men det fungerede ikke rigtigt for mig. Jeg glemte surdejen, så den enten døde eller en enkelt, episk, gang skruede låget af sin bøtte og sprøjtemalede hele køleskabet med cementagtig, grå dej. Hævetiderne passede overhovedet ikke ind i min hverdag med skiftende arbejdstider, og når jeg endelig fik bagt, blev det klægt og uinteressant

Men i år skulle det være! Jeg holder trods alt liv i et barn, to høns og en bibliotekarkarriere. Så kan man også bage rugbrød!

Mine dogmer for det perfekte rugbrød:

 • Mest rug – det er ligesom det der er pointen
 • Ingen kerner (fordi kerner i brød er en misforståelse!)
 • Helt almindelige ingredienser, der ikke kræver specialindkøb
 • Bagning der kan passes ind i hverdagen

Surdej

Hvis du ikke kan arve en aflægger af en andens, så lav din egen surdej. Læs her hvordan.

Bagecyklus for rugbrød

En af de største udfordringer ved at bage rugbrød er de lange hæve- og bagetider der passer rigtig skidt ind i hverdagen. Jeg bager i weekenden efter følgende model. Hvert trin kræver kun ganske kort tids arbejde og forhindrer os ikke i at tage på udflugter i løbet af dagen.

 1. Lørdag formiddag rører jeg dejen sammen og stiller den på køkkenbordet med et viskestykke over.
 2. Søndag formiddag rører jeg de sidste ingredienser i, tager surdej fra og putter resten af dejen i forme.
 3. Søndag eftermiddag, når man alligevel skal til at overveje aftensmad, kommer brødene i ovnen.
 4. Søndag aften, efter aftensmad, tager jeg rugbrødene ud af ovnen og stiller på køkkenbordet, pakket ind i et fugtigt viskestykke.
 5. Mandag aften har vi lækkert rugbrød til en nem aftensmad 🙂

Troubleshoot dit hjemmebagte rugbrød

Rugbrød har en træls tendens til at gå galt de først mange gange man prøver. Som i mange gange … Herunder har I en liste over nogle af de problemer jeg har haft, og hvordan jeg (tror) har løst dem. 

 • Rugbrødet er meget tørt: Måske er der (lidt ulogisk) for meget vand i dejen. Det er noget med at vand og mel ikke kommer rigtig i forbindelse med hinanden. I stedet fordamper vandet bare under bagning, og resten er noget smulder.
 • Rugbrødet har en luftlomme under skorpen: Brødet har sandsynligvis hævet for længe. Hævetiderne i opskriften er vejledende. Prøv at fylde formen halvt op og putte brødet i ovnen når den er fyldt helt op OG dejen stadig buler opad. Begynder den at synke sammen igen, har den hævet for længe. Brødet kan stadig spises, men man får den trælse luftlomme.
 • Rugbrødet er helt klægt: En klassiker, og superirriterende. Se ovenstående om hævetid. Måske har brødet ikke hævet nok, fordi surdejen er helt ny eller ikke har været brugt længe. Sørg desuden for at bage brødet længe nok. 1 time og 45 er minimum, en halv time ekstra gør ingen skade, og måske er din ovn til den kolde side? Endelig KAN man bide stoltheden i sig og bruge lidt mere hvedemel. Det er bare mere medgørligt! 

Opskrift på rugbrød uden kerner bagt med surdej, rugmel og havregryn

 • Dag 1:
 • 2-3 dl surdej
 • 1 l lunkent vand
 • 1 spsk sirup
 • 4 tsk salt
 • 11 dl rugmel
 • 3 dl havregryn
 • 3 dl hvedemel
 • Dag 2:
 • 4 dl rugmel
 • 3 dl lunkent vand
 • Lidt madolie
 1. Rør ingredienserne til dag 1 sammen
 2. Stil dejen til hævning på køkkenbordet dækket med et viskestykke
 3. Tilføj de sidste ingredienser efter 20-24 timer eller når dejen begynder at falde lidt sammen igen
 4. Fyld dejen i 2 rugbrødsforme – cirka halvt fyldt
 5. Husk at tage dej fra til surdej!
 6. Pensl brødene med olie
 7. Lad dejen hæve udækket på køkkenbordet i 3-5 timer eller til brødet fylder formen helt op
 8. Bag brødene ved 175 C varmluft i 1 t 45 min
 9. Pak brødene ind i fugtige viskestykker og lad dem hvile til næste dag

Havregrynet kan erstattes med andet ‘tørt’ såsom hakkede nødder eller knækkede rugkerner.

45 Comments

 • Reply
  Lisa
  4. februar 2019 at 14:39

  Og du mener 11 dl rugmel? Og hvor i processen skal man tage surdej fra til næste gang?

  • Reply
   Plantesmilet
   5. februar 2019 at 9:07

   Ja, 11 dl (ordensmennesket i mig ville virkelig gerne have skrevet 1 liter, men det blev for vådt …). Og du tager surdej fra under pht 5, der hvor resten af dejen kommer i formene.

  • Reply
   Solvej
   20. marts 2020 at 14:03

   Fodrer du din surdej fredag aften, for at den er klar lørdag morgen, eller hvordan?

   • Reply
    Plantesmilet
    20. marts 2020 at 16:56

    Altså hvis jeg husker det … Det er ikke en livsnødvendighed, men især hvis man ikke har bagt længe, kan det være godt lige at få surdejen op i omdrejninger.

 • Reply
  Anne
  7. marts 2019 at 7:40

  Tusind tak for opskriften! Jeg har prøvet at bage rugbrød flere gange uden særlig meget succes, men jeg håber at denne opskrift er den rigtige 😀
  Jeg har et enkelt spørgsmål: Du skriver under dag 1 at ingredienserne skal røres sammen – dvs. at dejen ikke skal æltes, men bare “samles”?

  På forhånd tak!

  • Reply
   Plantesmilet
   7. marts 2019 at 12:14

   Held og lykke med propjektet – hjemmebagt rugbrød er bare så meget bedre end det poseindpakkede, synes jeg. Og ja, ingredienserne skal bare røres sammen (“bare” som i at det kræver lidt armkræfter!). Rubrødsdej minder mere om tyk havregrød end om rigtig dej – Det er noget med at der ikke er gluten i rugmelet, så det ikke kan få den der gummiagtige konsistens.

 • Reply
  Sue Bo Andersen
  25. november 2019 at 1:17

  Hej har sat brødene i gang. Hvor store forme bruger du? Jeg har 2 fra Eva trio, mon ikke brødene kun bliver halve?
  På forhånd Tak.

  • Reply
   Plantesmilet
   25. november 2019 at 12:44

   Bum bum … mine er fra Blomsterberg. De er måske en anelse mindre end et bagerrugbrød men ikke meget. Hvis formen er halvt fyldt fra starten, burde de blive hele efter hævning!

 • Reply
  dorte anderskov
  12. december 2019 at 8:32

  det var altså ingen heldig debut. Luftlomme og meget klægt. Nu prøver jeg at give det en halv time til og håber det er muligt.

  • Reply
   Plantesmilet
   12. december 2019 at 12:38

   Øv! Jeg hepper på dig! Og nogle gange virker det bare ikke. Spæørg min kæreste, han har været udsat for noget pænt ringe rugbrød gennem årene …

 • Reply
  Karen
  21. januar 2020 at 20:55

  Fra Meyers rugbrøds side

  Hævning

  Sæt brødet til hævning på køkkenbordet. Rugdej skal hæve ca. 30-50 % – hævetiden kan variere fra 2 til 6 timer, afhængigt af hvor aktiv surdejen er, hvor varmt der er i lokalet, hvor varm dejen er og af dejens konsistens. Når rugbrødsdejen er ved at være hævet færdig, begynder dejens overflade at briste lidt, og der dannes små huller på størrelse med et knappenålshoved. Når der er kommet 6-7 huller, er dejen klar, og så gælder det om at få rugbrødet hurtigt ind i ovnen. Derfor er det vigtigt, at du bruger øjnene og ikke uret til at afgøre, hvornår dejen er hævet nok. Det handler om, at brødet er hævet tilpas – hverken for lidt eller for meget – inden du sætter det ind i den varme ovn. Hvis brødet ikke er hævet nok op, inden det kommer ind i ovnen, vil det flække, og hvis det har hævet for meget, kan det kollapse i ovnen, så der dannes et hulrum under skorpen. Så lad være med at føle dig fristet til lige at lade rugbrødet hæve lidt længere for at få det ekstra stort og flot!

  Og tak for en opskrift til børn uden kerner !

  • Reply
   Plantesmilet
   22. januar 2020 at 13:01

   Tak for tip! Og du har ret, for meget hævning er heller ikke godt.

   • Reply
    Carina Holm
    9. februar 2021 at 19:42

    Bare lige et tip til hvordan man undgår at “skorpen letter” Efter at have lagt dejen i forme, prikkes overfladen med en tynd træpind eller strikkepind mindst 20 steder. På den måde danner man små “skorstene” så dampen fra brødet kan slippe ud.
    Tippet har jeg fra Camilla Plum – og hun er jo dygtig!

    • Reply
     Plantesmilet
     10. februar 2021 at 12:38

     Godt tip!

 • Reply
  Rafi
  24. januar 2020 at 16:38

  Undskyld det dumme spørgsmål men når du skriver sirup, mener du malt sirup?

  • Reply
   Plantesmilet
   25. januar 2020 at 9:14

   Nah, bare det der vi hælder på min kærestes pandekager. Men hvis jeg havde maltsirup i huset, ville jeg da prøve 😉 Tror min far bruger det med en vis succes …

 • Reply
  Katrine
  9. marts 2020 at 7:25

  Øv mine brød blev helt klæge. De har nok ikke hævet nok. Kan jeg bruge dem til andet end rugbrød?

  Jeg prøver helt sikkert igen. Jeg har jo en surdej og nemt brød er lige noget for mig.

  Mvh Katrine

  • Reply
   Plantesmilet
   10. marts 2020 at 6:48

   Altså, hvis de kun er LIDT klæge, ville jeg prøve at rive (helst på maskine) og riste dem med sukker. Bliver lækkert morgenmadsdrys.

 • Reply
  Katrine
  27. marts 2020 at 17:20

  Hmmm min dej hævede så fint natten over men dagen efter da jeg skulle hælde det sidste mel og vand i og lade der stå at efterhæve i formene, hævede de slet ikke op og der kom ingen huller i dejen. Jeg har ventet og ventet. Jeg prøver at putte dem i ovnen senere og krydser fingre. Men hvad er gået galt? Her er lunt. Vandet var lunken.

  • Reply
   Plantesmilet
   27. marts 2020 at 17:33

   Det … lyder bare mærkeligt!

   • Reply
    Tina Jensen
    3. maj 2020 at 11:42

    Jeg er altså ude i helt samme problem som Kathrine… hævede fint igår. Kom mel og vand i og i form… nu her efter 3 timer er det slet ikke hævet overhovedet!! Lader det stå de 2 timer mere også må jeg jo bare prøve at putte det i ovnen. Men tror ikke der sker en disse mere her de sidste 2 timer.

    • Reply
     Plantesmilet
     3. maj 2020 at 21:06

     Jeg bagte selv for nylig med en ret ny surdej, og anden hævning lignede ingenting. Men da brødene var færdige, var der altså luftbobler, bare små. Har du din surdej i en glasbeholder? Så kan du måske se ind fra siden om den bobler bare lidt. Den består jo af det samme som brødene!

 • Reply
  Irenee
  11. april 2020 at 0:24

  Har fået bagt et lækkert rugbrød, læste forkert undervejs og måtte improvisere lidt, men det lykkedes 🙂
  Hvordan kan det være at du pakker rugbrødet ind i et fugtigt viskestykke og hvordan opbevarer du dem efter det?
  Pft

  • Reply
   Plantesmilet
   11. april 2020 at 9:17

   Det med viskestykket er fordi skorpen kan være ret hård og sprød og svær at skære – fugtigheden gør den lidt mere menneskelig. Og enten har vi det bare i viskestykket (kunne være en brødpose) og ellers fryser vi dem ned i halve og tager op efterhånden.

 • Reply
  Irenee
  11. april 2020 at 23:57

  Super lækkert brød. Tak.

 • Reply
  Sissel
  23. april 2020 at 15:38

  Hej!
  Jeg er gået igang med opskriften i morges og den er allerede, nok grundet varmen, hævet voldsomt op. Altså til dobbeltstørrelse 🙂 må den stadig godt stå til i morgen tidligt, inden jeg gør resten?

  • Reply
   Plantesmilet
   24. april 2020 at 7:16

   Ja, det tænker jeg. Dem får jo et boost med anden omgang ingredienser. Evt stil den i køleskabet natten over? (Skrev hun næste morgen, dvs alt for sent ?Håber det gik!)

 • Reply
  Tone
  9. maj 2020 at 10:18

  Hvor er det en dejlig historie,- elsker nostalgi, derfor er jeg er nødt til, at prøve din opskrift fra din far.
  Jeg er glad for det du beskriver med, at kerner er en misforståelse. Min mand har tør hals og hoster, når han får skaller fra korn og min mave kan ikke klare kerner, så det her må jo være perfekt.
  Jeg har nu lavet 1. dags blanding efter, at jeg havde sat en surdej igang for 5 dage siden
  Jeg starter med 1/2 portion.
  Det ligner frikadeller med ?
  Du skal nok få information undervejs.
  De bedste hilsner fra Tonemor.

  • Reply
   Plantesmilet
   10. maj 2020 at 6:51

   Ja, de der arvede opskrifter kan noget særligt ❤️Held og lykke med bagningen, jeg hepper!

   • Reply
    Liv Acons-Thrane
    25. august 2020 at 13:04

    Kære plantesmil.

    Ville bare lige sige tak for opskriften og at, for helvede altså, hvor er det svært at få det hele til at gå op i en højere enhed. Nu er det kun anden gang jeg bager dem, men mine brød bliver også både klæge og får luftlomme, ligesom Dorte Anderskovs.

    Detaljer:

    – Brand-ny surdej. Brugte 3 dl.

    – 6 dl havregryn, da min partner ikke kan tåle hvede.

    – Første hævning (fra kl 12.30) gik hurtigt og den begyndte at falde sammen om aftenen (ved 20-21 tiden muligvis tidligere, da jeg ikke gad side og glo på den hele dagen, vides det ikke rigtig), men jeg kunne ikke tage næste skridt i opskriften, da det der med at være oppe hele natten, var noget jeg gjorde før jeg havde en tumler.

    – Næste morgen var der en tyk, tør skorpe af mug. Muggen så ikke rigtig ond ud, bare lidt behåret, så jeg tog laget af og overførte resten af dejen til en ny, ren skål med en slev, så den ikke kom til at røre siderne af mug-skålen. Ved godt det er lidt hjemmelavet videnskab at tro det er okay.

    – Mine forme er nok lidt mindre end dine, så de blev mere end halvt fyldt med dej. Det er nok ikke smart. Men selvom jeg kun fyldte halvt på, ville størrelsen på formen vel have ‘impact’ (har boet i England de sidste 15 år… Kan ikke lige huske hvad det hedder på dansk) på bagetiden. Ergo må jeg få mig den korrekte størrelse. Vil du måle deciliter indholdet i dine forme for mig?

    – Jeg lod det hæve ala Meyer-metoden til der var bobler i overfladen. Det var 2,5 time. Glemte at det skulle være uden viskestykke over, men fik viskestykket af inden det blev smurt ind i rugbrød (tænker det er derfor det skal være uden? Eller er der andre grunde?) Brødet nåede ikke over kanten før boblerne kom i overfladen.

    – Jeg bruger ovn termometer for at være sikker på temperaturen. Det bagte 1 t. 45 m. Tjekkede med pind: dej på. I oven igen 15 min. – tjek. 15 min. – tjek. 10 min. – tjek. 10 min. – tjek. 10 min. – tjek. Stadig dej på, men nu så hårdt og mørkt (2 t. 45 m.) at jeg ikke turde mere. Det er nok heller ikke smart med ud og ind af ovnen og hver gang daler temperaturen lidt og tager et par minutter før den er oppe igen.

    Jeg bliver ved at prøve og at troubleshoote, men hvis du har nogle åbenbaringer, så vil jeg være meget taknemmelig!

    Kærlig hilsen Liv

    • Reply
     Plantesmilet
     28. august 2020 at 21:23

     Wauw. Det var godt nok en stime af uheld der. Jeg vender lige tilbage med eventuelle guldkorn!

 • Reply
  Nadia Friis Palne
  9. maj 2020 at 19:36

  Åh.. Jeg er så uheldig med brød!
  Alt gik som planlagt og ovnen stod på det den skulle men brødet blev hurtigt mørkt uden på men stadig klægt inden i. Jeg lagde sølvpapir på for at det ikke skulle blive helt brændt og gav det længere tid. Nu er det taget ud af formene og ligger i et fugtigt viskestykke. Turde ikke lade det stå længere i ovnen. Det ene som var i en lidt mindre form er desværre brændt på siderne og klægt eller ikke færdigbagt indeni og det store er fint udenpå men stadig klægt eller ikke færdigbagt indeni. Det er anden gang jeg bager rugbrød og det andet var med kerner, også klægt eller ikke færdigbagt indeni.
  Hvad skal jeg dog gøre? ??‍♀️

  • Reply
   Plantesmilet
   10. maj 2020 at 6:53

   Hmmm … Måske sætte ovnen lidt lavere? Der er jo forskel på ovne. Og så ikke være SÅ bange for den brankede skorpe, meget kan reddes med det fugtige viskestykke.

 • Reply
  Tone
  10. maj 2020 at 17:35

  Hej igen.
  Jeg lovede, at vende tilbage med min erfaring med denne opskrift, som jeg startede på med en halv portion i fredags.
  Nøj…hvor blev det vellykket og det, trods det, at jeg tog fejl af mit glas med rugmel og grahamsmel på 2. dagen.
  Vi kunne ikke vente til i morgen med, at smage, så efter et par timer i viskestykke, har vi lige spist en skive hver og det er så godt. Præcis den syrlige og gode smag, som rugbrød skal ha’.
  Tusind tak og hils din far og bror.
  Jeg er lykkelig.

  • Reply
   Plantesmilet
   11. maj 2020 at 19:48

   Hvor fedt at det lykkedes ?? Og rugbrød skal nemlig være lidt syrligt!

 • Reply
  Rebecca
  19. juni 2020 at 12:56

  Hej, første gang jeg skal bage med surdej. Skal man sådan opløse surdejen i vandet – ligesom med normalt gær?

  • Reply
   Plantesmilet
   19. juni 2020 at 14:39

   Ja, den skal i hvert fald ikke tørre ud, så put den i sammen med vandet.

   • Reply
    Aimi Justinussen
    28. juni 2020 at 14:18

    God opskrift og super vejledning.
    Hvordan opbevares brødet bedst?

    • Reply
     Plantesmilet
     28. juni 2020 at 14:34

     Ikke køleskab. I brødkasse eller bare i viskestykker. I fryseren med det ene hvis du er single 🙂

 • Reply
  Michael
  9. marts 2021 at 17:38

  Det lykkedes ikke første gang – da min surdej var ny, men nu prøver jeg anden gang hvor der er meget mere liv i den – et spørgsmål, der står i surdejen at man skal tage surdej fra blandingen, men det står som om det er når alt er blandet ? Men så kommer der jo havregryn, salt osv med i surdejen ? Er det okay ? Fordi jeg synes jo bare den burde være basis hvedemel og rugmel ?

  • Reply
   Plantesmilet
   10. marts 2021 at 7:05

   Der er to skoler inden for surdej. Nogle holder den ren i en krukke for sig hvor de så fodrer og tager fra når der skal bruges. Jeg kan bedst lide den anden metode hvor man putter det hele i dejen og så tager derfra. Jeg synes den er nemmere at holde sund og mugfri på den måde. Jeg ar aldrig oplevet problemer med havregryn og salt. Måske ville jeg lige overveje metode et en enkelt gang, hvis jeg gik helt amok i chokoladestykker og tørret frugt …

 • Reply
  Michael
  11. juli 2021 at 12:01

  Nogle tips til hvad man kan prøve at komme i dejen ? Nu har jeg kørt med gulerødder i noget tid, men er der andre forslag?

  • Reply
   Plantesmilet
   14. juli 2021 at 15:08

   Græskarkerner eller hakkede nødder er godt.

 • Reply
  Tina
  20. maj 2022 at 18:31

  Dag 1. Mit er bare blevet en omgang blandet mel. Det er som om der mangler væske, det ligner ikke at det kan blive til en dej😢

  • Reply
   Plantesmilet
   21. maj 2022 at 14:59

   Og du har en hel liter vand i? Hvis ja, må du tilføje lidt mere til det føles hen ad havregrød

Leave a Reply