Opskrifter

Opskrift på surdej til lyst brød

Surdej til lyst brød og rugbrød
Surdej til lyst brød til venstre og til rugbrød til højre

Brød bagt på surdej har bare lidt mere umpf end sine maltersergær-hævede fætre og kusiner. Der er lidt mere at bide i, det mætter lidt bedre, smagen har nogle ekstra dybder. Og så skal man ikke glemme, hvor træls det er at være løbet tør for gær, når man skal bage. Det slipper man for med en surdej i køleskabet!

Anyway, efter min nylige succes med at starte en surdej til rugbrød op fra bunden, fik jeg mod på at lave en surdej til lyst brød også. Og lad mig sige med det samme, det var slet ikke svært. Jeg brugte tre ingredienser (mel, vand og en dråbe honning), og så gik det egentlig af sig selv.

Surdej til lyst brød

Start en surdej til lyst brød op fra bunden med kun tre ingredienser.

 • 1 dl økologisk hvedemel
 • 2 dl vand
 • 1/2 tsk uopvarmet honning (Kan eventuelt udelades)
 1. Rør mel, vand og honning sammen og sæt det på køkkenbordet i et glas dækket med fx et viskestykke (der skal kunne komme luft til).

 2. Lad blandingen stå til det begynder at boble. Tilføj lidt mere mel og vand med et par dages mellemrum. Efter en uge skulle der gerne være tydelige bobler og en syrlig, gæragtig lugt. 

 3. Kasser surdejen og start forfra, hvis den mugner eller rådner!

 4. Første gang du bager med surdejen, skal den eventuelt forkæles med ekstra lunt vand, lidt sirup og lang hævetid. Gærsvampene skal lige i træning!

Kunsten at passe en surdej til lyst brød

Jeg passer min surdej til lyst brød lidt anderledes end den til rugbrød.

Hvedemel indeholder gluten, der sammen med vand bliver gummiagtigt og elastisk. Det er en god ting i en franskbrødsdej, men lidt upraktisk for en surdej. Derfor beholder jeg en ret tynd udgave af surdejen i en krukke i køleskabet og øser derfra, når jeg bager med den – i stedet for at hælde det hele i og senere tage en klump af dejen fra til ny surdej. På den måde undgår jeg også at forurene surdejen med kerner, olie, salt og andet godt, man kan finde på at smide i en brøddej.

Bagefter får resterne af surdejen et tilskud af vand og mel, så den kan ligge og boble indtil næste gang.

Bag surdejsbrød med hvedemel

Jeg bruger min dejligt idiotsikre standard-brødopskrift, også til surdej.

I stedet for gær tilsætter jeg 3-4 dl surdej. Hævetiden skal være ret lang, gerne 20-24 timer på køkkenbordet.

4 Comments

 • Reply
  Jens Folke
  27. marts 2019 at 18:58

  Det er ikke godt med honning til surdej, da honning indeholder bakteriehæmmende stoffer. Det er også overflødigt at dække surdejen med låg, da det forhindrer den naturlige bakteriefauna i at komme til. Se min artikel om hvedebrød i Dansk Kemi 2017(10), side 34-35, som kan findes på nettet, eller find mig på Facebook: Køkkenkemisten 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   27. marts 2019 at 21:58

   Interessant med honningen. Jeg så det anbefalet et sted, og det har ikke forhindret min i at komme i gang. Mindet kan da være den havde været endnu bedre uden! Jeg lægger først låg på når surdejen er i gang, og kun løst for at forhindre løse kartoffelskræller eller andet i at falde i. Det kan gå vildt for sig i et køkken … Vil finde din artikel.

 • Reply
  Susanne Holgaard Svendsen
  21. december 2021 at 8:58

  Hej Plantesmilet.

  Jeg forsøgte mig med honning surdejen, men er nu igang med en surdej kun baseret på mel og vand, og det finker for mig…Hjerteligst lyse dage.

  • Reply
   Plantesmilet
   22. december 2021 at 17:31

   Begge dele fungerer. Held og lykke med bagningen!

Leave a Reply