Flerårige krydderurter

Purløg

Mangler du tid til køkkenhaven eller har du svært ved at holde til havearbejdet år efter år? Så sats på flerårige krydderurter! De skal kun plantes én gang, og når først de trives, kan du høste fra dem år efter år.

Dette er et inspirationskatalog over flerårige krydderurter, jeg har erfaringer med at dyrke. Se også min guide til flerårige grøntsager her.

Krydderurterne har fået tildelt 1 – 3 P’er (står for Plantesmil …) for nemhed i haven, anvendelighed i køkkenet og skønhed.

Gode flerårige krydderurter

Agastache foeniculum – indianernermynte/anisisop

Indianermynte, Agastache foeniculum

Smuk flerårig urt, hvis blade kan bruges i te eller til at nippe af.

Nemhed: PPP
Kan lide det tørt men stiller ellers ikke de store krav til tilværelsen. Breder sig ikke så voldsomt som andre former for mynte.

Anvendelighed: P
Kan bruges som interessant drys med lakridssmag, i te, eller når du pludselig får lyst til sød lakrids.

Skønhed: PPP
Rank og robust plante med smukke lodrette lilla blomsterstande, som insekterne elsker.

Allium fistulosum – pibeløg

Pibeløg, Allium fistulosum

Flerårige løg, hvis stængler bruges som grønt drys.

Nemhed: PPP
Pibeløg er ret fordringsløs, når først den har fat.

Anvendelighed: PP
God til salat, æggemadder og andre situationer der bare kræver et grønt drys.

Skønhed: PP
Fin og grøn med pæne hvide blomster, der er guf for humlebier.

Allium schoenoprasum – Purløg

Purløg, Allium schoenoprasum

Kraftige, flerårige tuer af løgvækster, hvis stængler bruges som grønt drys.

Nemhed: PPP
Purløg er så nemme, at det slet ikke giver mening, ikke at have en tue eller flere! Spred eventuelt bare en pottefuld fra supermarkedet lidt ud, plant den i haven – og du har purløg for evigt.

Anvendelighed: PPP
Som min kæreste siger: “Når man har purløg, får man sådan en lyst til at koge et æg til frokost” – Og det er jo vigtigt! Desuden er den en af de første krydderurter der kommer i gang om foråret.

Skønhed: PPP
Måske bliver purløg taget lidt for givet fordi den er så almindelig. Men den er virkelig smuk, og bierne elsker den. Brug eventuelt de tætte, frodige tuer til at afgrænse et bed med.

Allium tuberosum – kinesisk purløg

Kinesisk purløg, Allium tuberosum

Flerårig tue af løgvækster, hvis stængler bruges som grønt drys.

Nemhed: PPP
Ret nem, men lige knap så robust som almindelig purløg.

Anvendelighed: PP
Giver et fint grønt drys med et strejf af hvidløg.

Skønhed: PP
Pæne grønne tuer med hvide blomster.

Allium ursinum – ramsløg

Ramsløg, allium ursinum

Flerårige løgvækster, hvis blade bruges som grønt drys.

Nemhed: PPP
Nem og robust.

Anvendelighed: PP
God til grønt drys på æggemadder, i salat, på pizza, tørret med salt og så videre. Giver et fint strejf af løg/hvidløg. NB pas på ikke at forveksle den med giftige liljekonvaller. Bladene på ramsløg skal lugte kraftigt af løg.

Skønhed: PPP
Ramsløg breder sig til et pænt grønt bunddække på skyggefulde steder og sætter de fineste stjerneformede hvide blomster.

Armoracia rusticana – peberrod

Peberrod, Armoracia rusticana

Frodig flerårig urt, hvis rødder bruges som (kraftig!) smagsgiver.

Nemhed: PPP
Peberrod er næsten umulig at slå ihjel, så plant den, hvor du trænger til at fylde en tom plads ud eller vil skjule noget grimt bagest i haven … Eller gør som jeg og dyrk den i en stor nedgravet urtepotte for at forhindre uhæmmet spredning.

Anvendelighed: P
Peberrod er unægteligt ikke en krydderurt man har brug for særligt tit, men den er rar at have til når maden virkelig skal smage af peber.

Skønhed: P
Grøn og frodig, uden ligefrem at være smuk.

Foeniculum vulgare – bronzefennikel

Flerårige spiselige planter - fotografen er på vej

Planten døde, inden fotografen nåede frem …

Høj flerårig urt, hvis blade og skud anvendes som krydderurt

Nemhed: P
Vældigt sart i min have, hvilket kan skyldes lerjord, kulde eller måske snegle. Jeg har taget den med her alligevel, da andre har stort held med den. Tips modtages gerne 🙂

Anvendelighed: P
Giver et interessant strejf af annis.

Skønhed: PPP
Utroligt smuk urt med bronzefarvede florlette stængler.

Lavandula angustifolia – lavendel

Lavendel, Lavaqndula angustifolia

Smuk halvbusk med spiselige blomster.

Nemhed: PPP
Halvbusk fra middelhavslandene, som kan lide det varmt og tørt, så plant dem op ad en sydmur eller i et solstegt højbed. Klip dem ned med hård hånd i april, så bliver den ikke ranglet – ellers passer de sig selv.

Anvendelighed: P
Man må jo nok indrømme, at smagen ikke står mål med udseendet. Den er sådan lidt sæbeagtig  … Men blomsterne kan trods alt bruges som lilla krydder og drys i det søde køkken, hvis de tørres eller lægges i sukker.

Skønhed: PPP
Noget af det smukkeste og højt elsket af insekter.
Halvbusk fra middelhavslandene, som kan lide det varmt og tørt, så plant dem op ad en sydmur eller i et solstegt højbed. Klip dem ned med hård hånd i april, så bliver den ikke ranglet – ellers passer de sig selv.

Levisticum officinale – løvstikke

Løvstikke, Levisticum officinale

Høj og kraftig flerårig urt, hvis blade og skud bruges som krydderurt.

Nemhed: PPP
Næsten to meter høj skærmplante, der passer sig selv, når først den har fat.

Anvendelighed: PP
God all round-kryddert. Smager … fyldigt! I mit barndomshjem gik den under navnet ‘suppeurt’, i min kærestes kaldte de den simpelthen ‘krydderurten’ …

Skønhed: PP
Skudene om foråret er virkeligt smukke, senere bliver den lidt dominerende at se på.

Melissa officinalis – citronmelisse/hjertensfryd

Frodig flerårig urt, hvis bladene bruges i te

Nemhed: PPP
Frodig med tendens til at brede sig ud over alle grænser. Dyrk den eventuelt i en krukke eller en nedgravet potte.

Anvendelighed: P
Citronmelisse er ikke en urt, jeg bruger i tide og utide. Den siges dog at kunne bruges i en god, afslappende te.

Skønhed: PP
Pæn og grøn.

Mentha – mynte

Mynte, mentha

Frodig flerårig urt, hvis blade bruges som krydderurt

Nemhed: PPP
Nem, grænsende til det invasive! Plant den i en krukke eller en nedgravet potte, ellers breder den sig overalt.

Anvendelighed: PP
God til te og mojito. Findes i mange sjove smagsvarianter.

Skønhed: PP
Pæn og frodig uden at gøre det store væsen af sig.

Myrrhis odorata – Sødskærm/spansk kørvel/aniskål

Flerårige spiselige planter - fotografen er på vej

Fotografen er på vej 🙂

Spiselige, sødtsmagende blade.

Nemhed: P
Altså, jeg kan ikke få den til at overleve en vinter. Måske skyldes det lerjord, kulde, ukrudt, tidlige forårssnegle. Jeg har taget den med her alligevel, da andre har stor fornøjelse af den og væsentligt mindre bøvl.

Anvendelighed: PP
Kan bruges som grønt drys på is eller koges med rabarbergrød og den slags. Smager ret sødt og lidt af lakrids.

Skønhed: PP
Fin og sart og grøn

Oreganum vulgare – Oregano

Oregano, oreganum vulgare

Flerårig urt, hvis blade og blomster bruges som krydderurt.

Nemhed: PP
Oregano kommer fra varmere og tørrere himmelstrøg, så den kan have det hårdt efter en kold vinter. Plant den så tørt og varmt som muligt, fx op ad en sydmur, i et stenbed eller et veldrænet højbed. Der findes også en havemerian, Origanum majorana, der er næsten umulig at overvintre og derfor i praksis er enårig.

Anvendelighed: PPP
Meget anvendelig i grøntsagsretter og pizza.

Skønhed: PP
Får smukke lyserøde blomsterskærme.

Rosmarinus officinalis – Rosmarin

Rosmarin, rosmarinus officinalis

Stedsegrøn, kun delvist vinterhårdfør halvbusk, hvis stængler bruges som krydderurt.

Nemhed: P
Rosmarin trives fint i varme danske somre, men våde vintre på friland har det med at tage livet af den. Prøv at finde et lunt og tørt sted op ad en mur og håb på det bedste – eller plant den i en krukke og tag den ind om vinteren, hvis du kan finde et lyst og køligt sted.

Anvendelighed: PP
God til grillkød og meget andet.

Skønhed: PP
Smuk og fyrretræsagtig lille busk med småbitte blå blomster.

Salvia officinalis – Salvie

Salvie, Salvia officinalis

Stedsegrøn halvbusk, hvis blade bruges som krydderurt.

Nemhed: PP
Salvie foretrækker det lidt varmere og tørrere end vi har det i Danmark, men kan blive stor og gammel op mod en sydmur, i et stenbed eller i et veldrænet højbed. De almindelige grønne er nemmere at få til at trives end de røde og brogetbladede. En kraftig beskæring om foråret gør underværker hvis planten begynder at se træt og ranglet ud.

Anvendelighed: PP
God at have til både grøntsager og kød.

Skønhed: PP
Smuk og frodig når den trives – miserabel at se på, når den ikke gør.

Satureja montana – Vintersar

Satureja montana - vintersar

Stedsegrøn krydderurt

Nemhed: PP
Vintersar stiller ikke de store krav, men foretrækker det tørt og varmt. Der findes også en sommersar, som er etårig.

Anvendelighed: P
Smager lidt for kraftigt til at blive en favorit i køkkenet, men kan sætte skub i en suppe eller noget sammenkogt. Da jeg købte min, påstod skiltet på planteskolen at vintersar ‘mindsker lugten ved kogning af kål’. Dette har jeg endnu ikke efterprøvet …

Skønhed: PP
Køn, stedsegrøn dværgbusk, der minder om en stor og luftig variant af timian.

Thymus – Timian

Timian, thymus

Kviste og blade bruges som krydderurt.

Nemhed: PP
Timian er nem at dyrke og spreder sig stille og roligt, især i stenbedet eller under tagudhænget hvor der er lidt tørt. Den kan få problemer i kolde, våde forår men kommer sig som regel når det bliver varmt.

Anvendelighed: PPP
Et fantastisk all round-krydderi til supper, grøntsagsretter og kød. Fås i flere smagsvarianter, blandt andet citrontimian.

Skønhed: PPP
Timian er min yndlingsblomst! Perfekt foran huset, mellem trædesten, i et stenbed eller en tør plet. Den danner et tæt grågrønt tæppe det meste af året og eksbloderer så i blomster og humlebier i højsommeren. Både blade og blomster findes i mange farver og størrelser.

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også