Kolonihaven

SÅDAN SKAL DU LUKKE FOR VANDET i dit fritidshus – trin for trin vejledning (fordi frostsprængninger er usexede)

De sidste par år har det været mit job at lukke for vandet i kolonihaven. Hvis vi gør det sammen, ender vi altid med at mundhugges. “Løber det i køkkenet? Køkkenet, sagde jeg! Kom lige! Nej, hold øje med hanen i køkkenet? Nu er det ud over det hele! Jeg sagde kom lige-nej-hold-øje ..! Jeg troede han sad i klapvognen, sig mig, holder du ikke øje?!” Så er det bedre for alle parter at jeg får en sidste eftermiddag med arbejdstøj og velfortjent pulverkaffe, mens far og søn får lidt kvalitetstid derhjemme.

Da jeg sandsynligvis ikke er den eneste der skal lukke for vandet i et sommerhus elle en kolonihave her inden kulden kommer, har jeg lavet denne trin for trin-vejledning i at lukke for vandet. Detaljer kan naturligvis være forskellige, fordi installationerne er det, men principperne er vist nogenlunde universelle.

Læs også min tjekliste over alt det andet der skal ordnes når kolonihaven skal lukkes ned

Hvornår skal der lukkes for vandet i kolonihaven:

Der skal lukkes for vandet inden frosten går i rørene. Min smertegrænse er minus fem om natten, men det kommer an på hvor dybt rørene ligger og hvor godt huset er isoleret. Lad være med at vente til sidste dag inden fimbulvinteren sætter ind, i tilfælde af at det bliver nødvendigt at ringe til en ven eller tilkalde en håndværker.

På dagen kan det betale sig at gå i gang mens der stadig er et par timers dagslys forude. Processen tager 1,5 – 2 timer og glider uendeligt meget bedre, hvis man kan se hvad man laver.

Udstyr:

 • Handsker
 • Knæpude eller bukser der godt må blive mudrede på knæene
 • Tang til stædig ventil
 • Spand og skål
 • Cykelpumpe eller kompressor
Mit trofaste udstyr til at lukke for vandet: Cykelpumpe, knæpude, handsker og en god tang. Desuden bruger jeg spande og skåle inde i huset til at tømme vandet ud i.

Fremgangsmåde når du skal lukke for vandet:

 1. Tis af, tag opvasken, fyld elkedlen
  Overvej i det hele taget om du skal bruge mere vand.
 2. Sluk vandvarmeren 
 3. Find og åben brønden
  Led efter et dæksel i skellet mellem haven og fællesarealerne/vejen
 4. Luk af for vand fra omverdenen
  Drej den stophane (A på billedet herunder) der sidder mellem røret ud mod omverdenen og de forskellige ventiler i brønden. I vores brønd er det det håndtag der rent fysisk er nærmest huset, fordi rørene krydser.
 5. Slip luft ind i systemet 
  Ellers kan vandet ikke komme ud. Hos os skal man løsne en lille rund ventil nede i brønden (B på billedet herunder). Nogle gange kræver det en tang. Når det lykkes, sprøjter der lidt vand ud.
 6. Tøm vandvarmeren. Hvis man drejer på den store blå ventil på vores har den ligesom to hak. Hvis man stiller den imellem de to, løber vandet ud af overløbsventilen, hvor vi har monteret en slange. Det kan anbefales at bruge en spand, så ved man hvor lang man er nået.
 7. Tøm resten af systemet for vand 
  Åbn alle vandhaner og andre aftapningshaner efter tur. Hold øje med hvor meget vand du tapper af de forskellige haner: Er det fuldstændig urealistisk meget, gå da tilbage til punkt 3 og tjek om håndtaget er HELT drejet. #bittererfaring
 8. Blæs rørene igennem
  Luk alle haner igen, undtagen én. Luk også den lille luftventil (B) i brønden som vi åbnede før. Find den ventil i brønden der (fuldstændig!) ligner ventilen på et cykeldæk (C på billedet herunder), og blæs luft i med en cykelpumpe. Det kan anbefales at bruge en prof model, da man befinder sig i en utroligt træls arbejdsstilling, ellers. Pump indtil der kommer vand ud af hanen og gentag med husets andre haner. Er du alene, og er der langt mellem hus og brønd, kan du stille en skål under for at se om der kommer noget. Er I to, så prøv ikke at blive alt for sure på hinanden under dette punkt. #bittererfaring.
 9. Luk for vand til huset
  Luk den stophave der sidder mellem brønden og huset. Hos os vender den fysisk ud mod fællesarealet, da rørene krydser. Håndtaget kan ikke ses på billedet herunder, men det befinder sig modsat håndtag A.
 10. Brug evt toilettet en sidste gang
 11. Skyl ud et par gange for at tømme cisternen
 12. Put lidt salt i toiletkummen for at frostsikre
 13. Skynd dig hjem i varmen!
Målerbrønd med stophane mod omverdenen (A), luftventil (B), cykelventil (C) og stophane mod huset (gemmer sig bag rørene til venstre). Displayet viser vandforbrug. Det lille display har pile der bevæger sig når man bruger vand – dem kan man tjekke ved mistanke om lækage!
Vandvarmer med rør og ventiler. Det er det blå drejehåndtag nederst til venstre der skal stå mellem to ‘hak’ for at lukke vandet ud af haveslangen.

Det er nødvendigt at lukke for vandet for at undgå frostsprængninger

5 Comments

 • Reply
  Dorthe
  1. december 2018 at 15:27

  Jeg har de seneste år gjort det alene i vores kolonihave. Vi havde altid problemer med at få vandvarmeren tømt, så vi var sikre på, at den rent faktisk var tømt. Modellen var oldgammel, der var ingen brugsanvisning, og det var ikke lige til at gennemskue, hvilke dimser der skulle skrues eller trykkes på.
  Vi fik en blikkenslager til at komme og vise os, hvordan man gør. De penge er givet godt ud!
  Tricket ligger i at holde nalderne helt fra vandvarmeren, lukke de to haner op som sidder tæt ved gulvet (en til koldt og en til varmt vand), sætte en balje under, og åbne helt for den varme hane i håndvasken.
  Det får systemet til at suge luft ind, man kan tydeligt høre, om det virker. Luften lægger sig øverst i beholderen og trykker vandet ud gennem rørsystemet. Det er supernemt og intet problem at gøre, hvis man har været derude i en week-end. Hele operationen, inklusive aftømning af vand og udpustning af rør tager 20 min.
  NB: Baljen skal tømmes et par gange undervejs. Husk at lukke for den lille hane på røret imens

  • Reply
   Plantesmilet
   1. december 2018 at 19:32

   Tak for tip! Vandvarmeren er lidt vores nemesis i denne operation, og vi skal faktisk have en VVSer til at se på noget andet. Får ham lige til at vise det også …

 • Reply
  Kunsten at åbne kolonihave om foråret - tjekliste - Plantesmilet
  20. april 2022 at 16:39

  […] har en hel guide til at lukke for vandet her. At åbne for vandet i kolonihaven igen er heldigvis noget enklere, om end også altid lidt […]

 • Reply
  advanty
  27. januar 2023 at 16:44

  As femoral neck BMD is a good predictor of hip and other fractures, the subsequent analyses focused on femoral neck T score what is doxycycline hyclate

 • Reply
  advanty
  1. februar 2023 at 0:30

  Based on the American College of Chest Physicians diagnosis and management of lung cancer clinical practice guidelines, intrapleural Doxytin is effective and recommended in the management of recurrent, symptomatic, malignant pleural effusions cialis online no prescription

Leave a Reply