Havebrug og selvforsyning

Interview med Mads fra TagTomat og GIVEAWAY

De seje damer fra Sustain Daily som jeg har fornøjelsen af at lege med en gang imellem, stiller hver måned en udfordring. I april har opgaven været at få jord under neglene. Det havde jeg sådan set i forvejen, men som en ekstra tjans blev jeg sendt i byen for at tale med Mads Boserup Lauritsen fra TagTomat, firmaet der dyrker tomater på cykelskure og fylder Nørrebro og omegn med murerbaljer, pallerammer og kål.

Læs Mads’ fine pointer om upcykling og oplevelsesøkonomi – og hvis du hænger på helt til slut, er der såmænd en lille konkurrence!

Hvad producerer I hos TagTomat?

I bund og grund oplevelsesøkonomi kombineret med produktion af selvvandende plantekasser, så man kun skal vande en gang om ugen og kan sidde og drikke kaffe i stedet.
Og så arbejder vi meget med at bruge genbrugsmaterialer. Fx en genbrugt isboks, som vi har pakket ind i andensorteringsegetræ, så den bliver til en køkkenkasse til krydderurter.
Eller fx vores svampeboks af en genbrugt mælkekarton fra Coffee Collective, som vi samler ind og vasker her ude bagved. Og så putter vi økologisk halm i, som er podet med østershattemycelie. Når du så skærer hul på, kommer der svampe ud. Som mange måske har erfaret, er det svært at dyrke svampe. Vores produkt har 99,99 % succesrate.

Så alt fra forbrugerprodukter, hvor folk giver 99 kr for en liter halm til at indrette tagterrasser for store firmaer til at lave skolehaveprojekter for Københavns og Frederiksberg Kommuner til at vi lige har været i Herning Messecenter og indrette 400 m2 byhave for Økologisk Landsforening.

Er der forskel på at sælge jeres produkt på Nørrebro, hvor vi sidder nu, og i Herning, hvor I lige har været på messe?

Nej, alle synes det er fantastisk med vores plantekasser, der står flotte hele året med buske og kål. Man kan sige, at der er tre ting der samler Danmark på tværs af sociale og politiske skel: Øl, fodbold og TagTomat!

Kan det betale sig rent økonomisk at upcykle materialer?

Ja og nej. En ny isboks, som den vi bruger i vores køkkenkasser, koster fire kroner. At vaske en isboks koster 20 kr. Men du kan ikke sælge en køkkenkasse baseret på en ny isboks for 549. Fortællingen er upcykling!

Bygger I alle jeres produkter fra bunden?

Nej, vi bruger underleverandører med en social profil. En produktionsskole i Aalborg laver vores køkkenkasser, og Hans Knudsen Instituttet i Nordvest pakker frøbomber.
Der er nogle mennesker der har brug for at lave noget med hænderne og have noget meningsfuldt at stå op til.

Alternativet ville være en robot. Den brokker sig ikke og har ikke syge børn, men ved at bruge en robot ville miste fortællingen og værdigrundlaget.

Er der nogen I ikke vil samarbejde med?

De eneste vi ikke samarbejder med er Monsanto, der producerer Roundup. Hvis du producerer sprøjtegift, kan jeg ikke omvende dig. Men hvis Silvan ringer og vil lave en kampagne, vil jeg gerne. Så længe vores produkter ikke står ved siden af Roundup.

Hvad er din egen baggrund?

Jeg er uddannet arkitekt, men skulle måske have været tømrer. Selvom vi så nok ikke havde siddet her. Jeg sagde mit arkitektjob hvor jeg arbejdede med byplanlægning, op, fordi jeg savnede at lave noget med hænderne. TagTomat voksede så ud af en fotoblog Jeg bygger meget af mit arbejde på min erfaring som foreningsmenneske. Jeg har altid været formand for ting og arrangeret gadefester. Man kan sagtens have en virksomhed og tænke på andet end profit. Sidste år havde vi et overskud på 14.000 efter jeg og mine fire ansatte fik løn. Og vi er gået fra at være fint betalte akademikere til at gå for håndværkerløn – og har aldrig haft det sjovere!

Hvad er TagTomats næste store satsning?
Et showroom på Jagtvej og et forum på vores hjemmeside, hvor folk kan udveksle viden. Vi har altid gang i 25 forretningstiltag hvoraf de 15 gerne skal gå godt.

Hvad er historien om jeres nye så- og priklemuld?

Det er et Champost-produkt, som vi har leveret faglig sparring på og er med til at promovere. De har et godt produkt, der er produceret i Danmark, og vi kan godt lide, at de arbejder på at udfase spagnum.

Og nu til konkurrencen. Vi udlodder nemlig 2 sække af Tag Tomat’s nye muld-samarbejde med Champost. Perfekt til dig som vil have lækker økojord under neglene.

 Du kan deltage ved at lægge en kommentar herunder og skrive dit bedste tip til at dyrke spiselige planter. (udløber 5 dage efter indlægget er lagt op)

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også

1 Comment

  • Reply
    DorteS
    23. april 2018 at 22:01

    Bedste tip er, at man ikke skal være bange for at regulere. Når man nipper basilikum-stiklingerne, forgrener planten sig og kan blive større. Tomat skal have fjernet sideskud, hvis man gerne vil have et stort udbytte. Og æbletræet giver bedst, hvis man beskærer og får en stor, åben krone. Naturen kan sagtens hjælpes på vej, frem for “bare” at være vild natur. Også uden at det skader, tværtimod.

Leave a Reply