Boganmeldelser

Cider og most -essensen af æbler – boganmeldelse

Anmeldelse ad Cider og most af Søren Lyshøj

Titel: Cider og most – essensen af æbler. Forfatter: Søren Lyshøj. Sider: 123. Forlag: Koustrup & Co. Udgivelsesår: 2018. Anmeldereksemplar modtaget fra: Koustrup & Co. PPPPP

I år har vores hårdnakket vekselbærende belle de boskoop-træ ikke givet så meget som et eneste lille bitte æble. Og det er rigtigt ærgerligt, for så kan jeg ikke afprøve teknikkerne i Cider og most, Søren Lyshøjs nye bog om at lave sin egen, ja, cider og most.

Bogen starter med løst og fast om æbler, biologisk og kulturhistorisk set. Det er ikke vanvittigt uddybende, og hvis man for alvor vil i dybden (og det synes jeg man skal, æbler er overraskende interessante!) kan man supplere med Karen Sybergs fantastiske bog. Men afsnittet sætter ligesom scenen inden vi kommer til praktikken.

Most

Most er det der kommer ud når man knuser æbler og presser dem hårdt nok. Som processen beskrives her i bogen, kræver det lidt tid, lidt udstyr og lidt knofedt – men ikke mere af nogen af delene end hvad almindelige dødelige kan afse en gylden efterårsdag i haven. Jeg vil i hvert fald seriøst overveje at låne en frugtmølle og en kurvepresse og invitere nogle venner til æblemost-fest, næste år når belle de boskoop’en formentlig går grassat igen.

Cider

Cider er den gærede videreudvikling af æblemosten. Her skal man holde tungen lidt mere lige i munden, have gang i lidt mere udstyr og stå sig på lidt bedre fod med gærceller og andre mikroorganismer.

Jeg tvivler på jeg selv får krudt til at kaste mig ud i brygning af cider i den nærmeste fremtid. Og så alligevel: Jeg længes tit og ofte efter de kølige, alkohol-holdige cidere jeg drak på The Red Dear i Sheffield min tid i England. Og hvem ved, måske bliver jeg engang så desperat her i Somersby’ens hjemland at jeg griber til selvforsyning. I givet fald forklarer Cider og most grundigt hvad jeg skal gøre.

Alt i alt en interessant, flot illustreret og – først og fremmest – praktisk bog om den ædle kunst at fremstille drikkevarer af æbler.

Cider og most kan bestilles på biblioteket her.

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også

No Comments

    Leave a Reply