Havebrug og selvforsyning

Altankomposten evalueret

Ormekompost på altanen har nu været del af vores liv og husholdning i et år, og en evaluering er på sin plads. Overordnet set har kompostbeholderens og mit forhold beskrevet en u-formet kurve.

Vi lagde euforisk ud en solskinsdag i marts, hvor jeg satte beholderen op og installerede ormene med den helt rette blanding af gammel kompost og fugtigt avispapir. Senere blev det – som det jo gør – hverdag. Jeg smed grøntsagsrester og kaffegrums i rå mængder på foroven og ofrede derudover ikke megen opmærksomhed på projektet.

Denne laden stå til hævnede sig i nogen grad midt på sommeren, hvor selv jeg måtte indrømme at arrangementet lugtede lidt. Ikke stank, men lugtede. Desuden var indholdet ret snasket men ikke kompostagtigt, og der var faktisk ikke særligt mange orm at finde.

Men, vi er på toppen igen! Bestanden af kompostorm har rettet sig, så der nu er helt vildt mange. Jeg synes også det er ret tydeligt at se, at kompostmesteren (mig!) har fået bedre styr på det efterhånden: Den nederste bakke, som er ældst, er en anelse snasket, mens den øverste allerede er ved at blive til sort smulder flere steder.

Hvad har jeg lært om ormekompost

  • Vi kan ikke komme af med alt vores grøntsagsaffald i komposten – det er simpelthen mere end ormene kan nå at æde!
  • Der skal helt vildt meget pap og papir til, hvilket jeg har det med at fortrænge. Det er så træls at stå og hive papkasser i stykker. Og hårdt! Æggebakker, toiletruller og poser fra havregryn gør dog tricket et stykke af vejen. Poser fra musli snyder – de har et meget diskret lag plastik inde i papiret!
  • Lad ikke opsamlingsskålen stå på køkkenbordet mere end et par dage – højst! Det bliver noget slimet stads, og ens kæreste bliver utilfreds …
  • Hak ting i stykker. Kålstokke og rødbeder og den slags holder tilsyneladende evigt, hvis ikke de bliver skåret i stykker. Det gør græskarkerner også, men her ser jeg ikke en oplagt løsning … Melon skal også lige deles op, da den ellers forvandler sig til en kuglefuld slim og generel forfærdelighed!
  • Køb en pakke af de der engangsgummihandsker. Omsat organisk materiale er dybt fascinerende, men ikke under neglene.

 Mere om kompostering

Jeg har samlet flere erfaringer med kompostering her , både ormekompost, kompostering i beholder og fladekompostering.

2 Comments

Leave a Reply