Haven

April i perma-haven

We’re back. Jeg har ikke berettet meget fra permakulturhaven siden november, Dels har der ikke været meget at berette, dels har jeg været kraftigt engageret andetsteds … Nu er jeg ved at gå til her i corona-ingenmandsland, til gengæld har vi høstet alt muligt.

Arbejdsopgaver i april:

 • At rydde op i haven. Fjerne knækkede kviste og døde staudetoppe og jorddække der er endt forkerte steder.
 • At sætte brændenældevand over.
 • At sprede kompost ved bærbuske, kålplanter og andre sultne
 • At tage (flere) stiklinger af flerårige kål som vinteren har været hård ved, og af bærbuske til et lille best of-bed ved rækkehuset.
 • At sprede græsafklip som jorddække i bedene.

Høst i april:

Det meste er brugt enten som krydder i gryderetter, som grønne blade i en burger eller under pålæg eller i blandede salater. Det meste smager genialt hvis det hakkes fint og får en vinaigrette-agtig dressing.

Største nyopdagelse var kålskud – altså uudsprungne blomster – stegt let med smør og salt. Mums!

Bær og sår’n:

 • Rabarber

Blade og stængler:

 • Blodsyre
 • Kinesisk purløg
 • Kålblade (mest Daubenton og Taunton Deane)
 • Kålskud
 • Pibeløg
 • Skorzonerblade
 • Spinatsyre (som faktisk allerede er ved at være for grov, den topper i marts)

Krydder og te:

 • Indianermynte
 • Løvstikke
 • Rosmarin
 • Salvie
 • Timian
 • Sødskærm

Rodfrugter:

 • Jordskokker (Nok de sidste før til efteråret, de begynder at spire)

Fra naturen:

Og her kom så nyskabelsen. For jeg har altid vægret mig lidt ved at sanke. Jeg synes det er … ulækkert! Tænk hvis der har været en hund eller en snegl eller et fedtfingret barn (Ja, der er flere snegle og fedtede børn i min have end i den gennemsnitlige danske natur. Jeg siger ikke jeg er rationel her!). Desuden kender jeg kun de mest almindelige planter. Ved jeg, fordi mine forældre er biologilærere og kender alle de ualmindelige.

Tidligere på året foreslog min kæreste sådan helt af sig selv en sanketur med det lokale bibliotek for hele familien, og jeg var fyr og flamme. Og så blev det aflyst på grund af den der virus. Og det korte af det lange er at jeg så i stedet plukkede en lillebitte buket vilde planter til en blandet salat. ‘Vilde’ som i at de havde groet helt af sig selv bag komposten … Og nu er jeg i gang. Bum.

 • Løgkarse
 • Mælkebøtteblade
 • Skvalderkål

Læs her hvad vi lavede sidste år i april –>

Forrige indlæg
Næste indlæg

4 Comments

 • Reply
  Trine
  1. maj 2020 at 19:22

  Jeg er så glad, fordi jeg i år – i modsætning til sidste år – har gjort alvor af at lave skvalderkålspesto. Det er altså godt. Jeg har lavet det tre gange (bruger haveselskabets opskrift plus lidt basilikum), og det er både blevet brugt på pizza i stedet for tomatsauce, på pasta og i rugbrødstoast 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   1. maj 2020 at 20:11

   Det vil jeg prøve! Jeg lever sammen med en pestohader (jeg sværger, han har andre fornuftige sider …) men så må han jo spise noget andet!

  • Reply
   Janne
   2. maj 2020 at 12:52

   Jaaah, det har jeg også prøvet for første gang i år. Meget lækkert. Og forsyningen er jo uendelig, når man har sådan en gennemsnitshave 🙂

   • Reply
    Plantesmilet
    3. maj 2020 at 21:04

    Ja, det må man sige! Jeg havde lidt en åbenbaring da jeg stod og overvejede om min spinatranke var stærk nok til at afse et par blade, og det gik op for mig at stort set alt andet i det der glemte hjørne var både spiseligt og hundrede gange mere talstærkt …

Leave a Reply