Havebrug og selvforsyning

Bekæmpelse af skvalderkål, take one

Egentlig er jeg ikke fanatisk modstander af skvalderkål. Det er grønt og frodigt og kan vel teknisk set også spises. Som regel vil jeg bare gerne bruge havens kvadratmeter på noget endnu bedre.

I det fjerneste hjørne af haven har vi sådan et par kvadratmeter, der de sidste par år har været opbevaring for en bunke leret grus, der blev tilovers efter kloakeringen. Her har skvalderkålen haft det godt!

Men hvordan slipper man af med skidtet?! Man kan godt glemme at hive det op, roden knækker bare, og desuden har sneglene det med at sidde op ad stænglerne som en snasket surprice.

Metoder til bekæmpelse af skvalderkål

Grav rødderne op

Skvalderkål har et tykt, sammenfiltret rodsystem – hele deres rodsystem – cirka femten centimeter under jorden. Hvis der kun gror skvalderkål, kan man derfor vende jorden med en greb og samle rødderne sammen med let hånd.

Grav en voldgrav

Skvalderkål kan være umulig at fjerne helt fra en hæk eller et fællesareal. Grav i stedet en voldgrav, som havenyt anbefaler Her. Du graver simpelthen en rende på et spadestiks dybde mellem skvalderkålen og den friserede del af haven. Rødderne kan ikke finde ud af at kravle under.

Udkonkurrer skvalderkålen

Prøv at udkonkurrere én superhårdfør monokultur med en anden. Min nu  kulegravede og rendeomkransede jordbunke er blevet beplantet med kulsukker, som burde kunne klare det meste!

Rødder fra skvalderkål holdt ude af rende

No Comments

    Leave a Reply