Bæredygtig hverdag

Børnevenlige udflugter med offentlig transport og ikke koster kassen (eller dræber forældrenes sjæl)

Vi kan godt lide at komme lidt ud i det grønne i ferierne eller på en hverdag hvor solen skinner og vi kan gå lidt tidligt fra arbejde. Når vejret er anstændigt, altså … Jeg skriver dette mens tagplader fra skurnedrivningen flyver rundt i haven, og det hamrer så meget ned med regn at dagens eneste udflugt (at gå i Kvickly efter tørgær og kaffe) er aflyst til fordel for tøffen rundt i små cirkler, farestruende tæt på hinanden nerver.

Men andre gange er vi faktisk ret gode til at finde på børnevenlige udflugter der har et element af grønt græs og frisk luft.

Det kan bare noget helt særligt at vise sin lille knægt en ko for første gang eller lade ham opleve følelsen af strandsand mellem tæerne. Og så får samværet også lige et ekstra lag når vi voksne tvinger blikket væk fra vasketøjet og samtalerne om om man burde male en eller anden væg grøn, synes jeg.

Vores benspænd er at Buddinge hvor vi bor, ikke just bugner med børnevenlige udflugtsmål (Her *er* grundlæggende meget børnevenligt, men det er ligesom noget andet …), at vi er afhængige af offentlig transport og at vi ikke har uanede midler at smide efter billetter og entréer. Vores søn er desuden en følsom sjæl – som sine forældre – og har ikke nødvendigvis glæde af den helt store larm og ramasjang.

Nedenstående liste – som jeg tænker at opdatere hen ad vejen hvis vi får nye favoritter – er steder vi har besøgt og syntes om. Nogle er faste indslag weekend efter weekend, andre har vi prøvet en enkelt gang eller to og skrevet på den mentale (og nu også den virtuelle) to be continued-liste.

Som altid modtages forslag med kyshånd 🙂

Børnevenlige udflugter

Tilnærmelsesvist ordnet efter postnummer …

Svanemøllen Strand

Info: Svanemølles Strand
Offentlig transport: Ligger i kort gåafstand fra Svanemøllen Station

Udkigsmole i Svanemøllehavnen med børnevenlig badestrand til den ene side og svømmevand til den anden. Sikkert crowded om sommeren, men rigtig hyggelig i ydersæsonerne. Strengt taget har vi aldrig badet der, men vi har dyppet tæer og kigget filosofisk ud over havet mens vi delte snacks på molen. Der er et is/pizza-hus og en u-klam toiletbygning.

Byoasen

Info: ByOasens Facebook
Offentlig transport: I gåafstand fra masser af offentlig transport, bla busserne ved Rigshospitalet, Nørreport Station og metroen ved Runddelen.

Et af mine yndlingssteder på stenbroen og det perfekte sted at introducere små børn for høns, kaniner og geder. Her er masser af mennesker fra mange forskellige segmenter og den der storbyfølelse af tusind initiativer, alt for mange kokke og nådesløs nedslidning. Stedet bliver sparet væk sådan cirka en gang om året men er indtil videre altid genopstået, og sidst vi var der var der oven i købet personale på til at vise dyrene frem for de måbende storbyunger.

Legepladsen i Nørrebroparken

Info: Den bemandende legeplads
Offentlig transport: Ligger midt i en masse offentlig transport, blandt andet metroen ved Runddelen og Nørrebro Station

Egentlig er vi ikke de vilde legepladsbrugere i vores familie. Sønnike er ikke nogen klatremus, og vi voksne kan godt rammes af en svag følelse af fremmedgjorthed, som vi står der og fryser. Den store legeplads i Nørrebroparken er dog lidt en undtagelse og den eneste legeplads vi decideret gider tage s-toget for. Den er stor og lidt vild og tilpas ramponeret uden ligefrem at være farlig. Der er masser af go-carts og soppebasin om sommeren, toilethuse af varierende lækkerhed, og når de kommunale budgetter flukturerer den rigtige vej, er der et bemandet legerum til regnvejrsdage.

Legepladsen i Nørrebroparken har ligesom lidt ekstra swung

Naturcenter Herstedhøje

Info: Naturcenter Herstedhøje
Offentlig transport: Vi plejer at gå eller cykle fra kolonihaveland, men bus 500 stopper også i nærheden (ved Fabriksparken

Herstedhøje er muligvis bare et par græsklædte bunker byggeaffald fra tresserne, men stemningen er hen i retning af norsk fjeld, omend et ret tætbefolket et af slagsen. Det er sjældent man kommer i højden på den måde herhjemme! Naturcentret ved foden har toilet og siddepladser og serverer en anstændig kop filter og skærekage som vor mor lavede den. Der er diverse andre aktiviteter som snobrød og og fuglekassebygning og akvarier med snoge og aborrer.

Grantoftegaard og Pederstrup

Info: grantoftegaard.dk, @grantoftegaard
Offentlig transport: Ligger i gåafstand fra Ballerup Station

Klappefår og -geder, økologisk gårdbutik og café, hestevognsture, en imponerende samling traktorer som små drenge kan komme helt tæt på. Ligger i Pederstrup hvor hvertandet hus er stråtækt, lige ved landsbyens gadekær og som nabo til museet hvor man også kan se dyr og gammelt tingeltangel. Der er siddepladser og toilet ved gårdbutikken, og det er seriøst bare et virkeligt lækkert sted at slæbe familien hen, med eller uden madpakke.

Pederstrup
Alt i Pederstrup er helt utroligt pænt, også når man ikke lige kan se et klappedyr.

Æblelunden

Info: Æblelundens Facebook
Offentlig transport: Nem at komme til med bus, bla stopper 4A ved Vandtårnsvej lige ud for.

En lille gemt og halvglemt perle i et knap så perlende område. (Dyp i ) Dyrups gamle medarbejderæblelund (!) ved Høje Gladsaxe er åben i dagtimerne, og om efteråret kan man plukke enorme mængder æbler, blommer og forvildede brombær fra de totalt overgroede gamle træer. Orm kan forekomme 😉

Dyrups æblelund ved Høje Gladsaxe
Den gemte æblelund. Høje Gladsaxe anes i baggrunden.

Hareskoven

Info: Hareskovene
Offentlig transport: Man træder lige ud i skoven fra Hareskov Station. Det kan ikke blive nemmere 🙂

Som uldjyde fra Herning holder jeg aldrig op med at tabe underkæben over rigtige bøgetræer. Jeg bliver simpelthen automatisk glad når jeg står af toget, lægger hovedet tilbage og kigger op i de majestætiske kroner. Man *kan* høre motorvejen, og nogle af de midaldrende mænd i lycra er sindssyge, men fugle, egern og stille skovsøer fylder mere, og der er gode, klapvognsvenlige stier.

Hareskov Station
Jeg elsker at man i Hareskov vader lige fra toget og ud i skoven.

Naturcenter Vestamager

Info: Naturcenter Amager
Offentlig transport: I gåafstand fra Vestameger Station

Hvis Herstedhøje føles som Sydnorge, føles Vestamager som Vestjylland i pivstorm. Og som exiljyde mener jeg faktisk det som en god ting! Her er stort og fladt og tomt så langt øjet rækker, og det blæser altid helt vildt. Desuden er der naturlegeplads, vekslende klappedyr, et spisested (som vi ikke har prøvet), madpakkeborde (som vi har prøvet) og toilethus.

Bagsværd Sø

Info: #Bagsværd Sø
Offentlig transport: Ligger i gåafstand fra Bagsværd Station

Her er bare virkelig pænt, og tilpas afvekslende til at man godt gider helt eller delvist rundt på den behageligt klapvognsvenlige sti!

Furesøbad

Info: Furesøbad
Offentlig transport: Bus 500 stopper ved Fiskebækbroen lige ved siden af

Indrømmelsen først: Jeg synes faktisk søvand er lidt klamt. Jeg mangler ligesom saltet for at kunne bilde mig ind at alt er helsebringende og hygiejnisk. Men bortset fra det, og når man lige har tjekket aljesituationen på badets hjemmeside, er det faktisk et rigtig fedt sted at tage hen på de der dage hvor det er for varmt at være til. Der findes afgrænsede basiner af forskellig dybde, brusere, aflåselige skabe, pølsebod og lidt dyrere restaurant.

Ved Furesøbad med en af de lokale.
Børnevenlige udflugter
Og det her er vist bare mellemrummet mellem kolonihaveland og Ring 4.

Forrige indlæg
Næste indlæg

8 Comments

 • Reply
  Janne
  23. februar 2020 at 10:23

  Prøv at tage en tur i Bøllemosen som ligger i gåafstand fra Skodsborg St. Høje bøgetræer, åbent vand og alligevel bare… anderledes. Det er en gammel højmose, som har sti hele vejen rundt om og en meget fin lang træbro på tværs. Super dejligt sted hele året rundt, dog pt nok bedst iført gummistøvler. Men på den anden side – hvor gælder det råd egentlig ikke efterhånden? 😉

  • Reply
   Plantesmilet
   23. februar 2020 at 15:52

   Gummistøvler er ligesom underforstået for tiden 😉 Og tusind tak for tip, det ville aldrig have strejfet mig at smutte til Skodsporg ellers!

 • Reply
  DorteS
  23. februar 2020 at 22:05

  Og når I er i Skodsborg, så lige over for Skodsborg Station har Naturstyrelsen sidste sommer indviet en spritny naturlegeplads! Den er kæmpestor, fed og sjov – og så ligger den under træerne i skovbrynet. Det vil sige, at den især er ekstra oplagt på de dage i sommeren, hvor man helst vil holde sig i skyggen. Virkelig et besøg værd!!

  • Reply
   Plantesmilet
   24. februar 2020 at 9:11

   Vi skal da en tur til Skodsborg, kan jeg høre!

 • Reply
  Thea
  25. februar 2020 at 9:09

  Nu du selv nævner bus 500S, så vil jeg gerne slå et slag for en anden ende af Hareskoven. 500S stopper nemlig på Skovvej ved Egebjergvej og her er man i rimelig gåafstand (der er kortere end fra Ballerup st. til Pederstrup) til en stor bålplads, hvor der også er en hyggelig naturlegeplads. Området er noget mere kuperet end jeg husker det ved Skovbrynet og ikke det muntreste med en en baby og en kæmpe barnevogn, men ok med klapvogn.

  Går du i modsat retning, kan du nå Fuglehavepladsens shelter. Her er ophængt gynger i de kæmpestore bøgetræer, hvilket er et imponerende syn. Dertil går du igennem en rideskole, hvor man lige kan sige hej til hestene. Der kan også være får på engen.

  Ingen af stederne har dog toiletter.

  • Reply
   Plantesmilet
   25. februar 2020 at 10:34

   Tusind tak for tip! Har længe tænkt at vi skulle udforske den anden ende af Hareskoven. Så må vi leve med at tisse bag en busk 🙂

 • Reply
  Dan
  25. februar 2020 at 21:10

  Nu nævnte du Bagsværd sØ, så er der i den forbindelse en mængde forskellige steder at boltre sig i,som eksempelvis Aldershvile slots park og ruin som er ganske fonøjelig at gå på opdagelse i. Den ligger i gå afstand fra Bagsværd stadig.
  I den anden ende, i Søborg er Utterslev,Søborg mose og Gyngemosen et ganske stort og mangfoldigt mose,så og parkområde med muligheder for at tumle, se fugle men også se den ganske spektakulære sti op langs Bispebjerg kirkegård nede fra mosen op mod Grundtvig kirken, særlig fin i foråret ved blomstring af træerne.
  Iforlægelse af Utterslev mose er Vestvolden absolut en udflugt på cykel værd. Smal men masser af bakker at tumle på og fugle i voldgraven.
  I kan også tage bussen til Lyngby og tage ned til Bådfarten nede ved Lyngby mølle. Sejler på mølleren til Bagsværd, Lyngby og Furesø ved Frederikshavn.
  Måske kunne Frilandsmuseum Være en ide, eller Dyrehaven og så ville der ikke Være langt til Bellevue Vue
  Håber at det kunne inspirere. Har selv haft mine egne børn med de steder da de var små (Det er de ikke længere).

  • Reply
   Plantesmilet
   26. februar 2020 at 11:17

   Tusind tak for gode forslag! Vi har godt luret på slotsparken lidt fra afstand, men vi skal helt sikkert tage derud en dag og ‘gøre’ den! Og du g´har ret, B ispebjerg Kirkegård ret, Bispebjerg kirkegård er fantastisk!

Leave a Reply