Boganmeldelser

Bogen til manden der har alt undtagen humlebier

Min far sætter en ære i at skimme en utrolig mængde fagbøger, således at han kan underholde ethvert middagsselskab med ny viden om emner, de slet ikke vidste, de ikke vidste nok om. Jeg blev derfor ikke specielt overrasket, da han i sommer pludselig var en guldgrube af facts om humlebier. Det uventede bestod mere i, at nørdetheden holdt ved hele vejen gennem efteråret, og at han stadig med stor ildhu udtænker blomsterenge og redebygningsmiljøer for de flyvende små uldtotter.

På et nyligt besøg fik jeg kilden til humlebi-kærligheden – i form af Dave Goulsons Humlen ved det hele – stukket i hånden til togturen hjem – og den er virkeligt god læsning! Velskrevet, hyggelig, en tilpas blanding mellem “sær gut fortæller om usædvanlig passion” og akademisk funderet faglighed. Jeg læste den på tre dage, blev helt trist, da den var slut – og ja, mon ikke jeg kunne finde på at udlægge en lille del af kolonihaven til humlebi-himmel ..?

Humlen ved det hele

Bogen er som sagt letlæst og strøet med nogle værre røverhistorier. Det faglige er dog ikke mindre interessant. Jeg anede ikke, at humlebier er varmblodede, i hvert fald i forkroppen! Eller at visse arter avles i tusindtal i fangeskab og fragtes rundt verden med det formål at bestøve tomatplanter – sandsynligvis med mange grimme bisygdomme til følge. Eller at det til gengæld er hundesvært (selv for hunde!) at finde en ærlig humlebirede i naturen at lave lidt forskning på.

Anbefalet læsning for naturelskere. Og sikkert også en glimrende julegaveide – især til folk med nørdegener og store haver med plads til et bed med biblomster …

Bogen Humlen ved det hele af Dave Goulson
Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Lotte
  6. december 2015 at 21:16

  En fantastisk skøn bog.
  Har også store planer om etablering af bugnende blomsterbede, eng, overdrev og jorddiger.
  Har allerede sat 1000 krokus, 200 vibeæg og 300 prydløg. Håber bierne bliver glade:-)

  • Reply
   Plantesmilet
   7. december 2015 at 14:47

   Mon ikke de gør? 🙂 Forfatteren har åbenbart skrevet en til, der hedder noget med Summen over engen. Den må jeg hellere tjekke ud også …

Leave a Reply