Bæredygtig hverdag

Bolig, baby og bæredygtighed

[color-box]

Vi stod i sommer vores nye rækkehus – helt høje over at alt papirarbejdet endelig var faldet på plads og vi nu ejede et fælles hjem – og konstaterede, at vi manglede ting. Ting til  at fylde de enorme rum ud. Ting til at opbevare ting der har ligget i kasser, nu da vi ikke længere har kælder- og loftsrum – men kælder og loft. Ting til at erstatte ting, som de tidligere ejere havde taget med. Alle knagerne, for eksempel … Og ikke mindst en hel masse ting til baby.

“Vi gider ikke en masse Ikea og Babysam-ting”, var vi rørende enige om den sommerdag. “Så hellere genbrug!”

We are not in Kansas anymore!

Når man har boet det meste af et årti på Nørrebro, er det ikke en specielt kontroversiel beslutning at gå retro. I Søborg er det ret svært at føre ud i livet, skulle det vise sig! For mens såvel Ikea som Babysam kan nås på en rask gåtur, er genbrugsbutikkerne få, sjældent åbne og – beklager – ikke meget ved.

Vi holdt i det store hele fast i genbrugsbeslutningen. Måske på grund af forfærdelsen over at være havnet i et sådant uland – her er heller ingen grønthandlere!  Måske på grund af den uforfalskede, masseproducerede, chikt pastelfarvede forbrugerisme, der slog os i møde, da vi rent faktisk stak næsen indenfor hos de to førnævnte kæder.[/color-box]

Kunsten at købe brugt

Brugte babyting

Babyting har vi trawlet rundt efter på dba.dk. Her har vi købt barnevogn (billig, fuldt udstyret og så god som ny) af et meget, meget flinkt par i et meget, meget lille rækkehus i Herlev. Og den fineste retro-voksipose i en del af Ballerup, jeg ikke anede eksisterede. Og fået leveret (!) en vugge af et par fra Ishøj, der så også skulle have hele hundrede kroner for den …

Appen Reshopper, som er en slags dba.dk for børnetøj, har jeg på skift downloaded og slettet igen hen over sommeren – indtil videre uden at bruge den. Og foreløbig lurer jeg også kun i den lokale facebookgruppe for rotation af babyting, jeg har meldt mig ind i (søg på børnetøj i grupper)

Vi har også lånt og fået foræret rigtigt, rigtigt meget af veninder og bekendte og kolleger og drukket meget god kaffe i processen. Blandt andet autostol, tremmeseng og ventetøj i en mængde der nær havde givet min kæreste brok, da han slæbte det hjem fra sit arbejde, og fordoblede mængden af tøj jeg ejer, ikke-ventetøj inklusive.

Brugt indretning

Ting til hjemmet har vi hovedsageligt skaffet på nostalgiske ekspeditioner til Nørrebro.

Spisebordsstole fandt vi hos altid velassorterede Retromania, hvor den flinke mand også insisterede på at ombetrække stolene, efter vi havde købt. Efterfølgende sad vi på nyanskaffelserne på fortovet og ventede en halv dag på 3×34. Til butiksejerens store fornøjelse – han bringer nemlig ud, viser det sig …

Retroknager fandt vi i rodet hos Quriosa efter en længere jagt. Gamle knager er pænt sjældne, hvilket måske er grunden til, at de gamle ejere af huset så møjsommeligt skruede deres ud og tog med ..?

Lamper fandt vi hos kongen af gamle lamper, Hotkotyr. Ignorer det forfærdelige navn (!) og kig indenfor – butikken er en oplevelse i sig selv.

Og ikke mindst gjorde vi min mor en lykkelig kvinde ved at aftage endnu en af de enorme lænestole af ubestemmelig alder og design, som hun i årevis har forsøgt at snige ind i mine skiftende boliger. De blev ombetrukket med noget grønligt og stikkende og unægteligt holdbart materiale inden min ældste mosters konfirmation sidst i 1960erne.

Kan genbrug betale sig?

Økonomien står 1-1.

Babyting er billigere brugt – meget! Vi har velsagtens brugt det samme alt i alt, som en ny barnevogn af et godt mærke ville have kostet.

Retromøbler er ikke billigere end Ikea, men muligvis billigere end mere luksuriøse mærker.

Vi har også brugt en del tid vi egentlig ikke har, på at hente og arrangere og følge tvivlsomme rejseplaner i regnvejr.

Til gengæld har vi fået bekræftet at flinke folk findes, både i vores egen nære og fjerne omgangskreds og blandt folk vi aldrig kommer til at se igen. Og vi har vristet os selv et lille bitte stykke ud af brug og smid væk-samfundets kløer og måske gjort klima og miljø en lille bitte tjeneste i processen.

Kunsten at købe brugt

Retroguld fra Retromania – mens vi ventede på 3×34

3 Comments

 • Reply
  Janne
  28. november 2016 at 8:31

  Love it! Mine lamper er også fra Hotkotyr 😉 Hvornår kommer baby?

  • Reply
   Plantesmilet
   28. november 2016 at 11:23

   Det er en fantastisk butik – tror den må have overlevet fra sidst retro var på mode! Og baby forventes om to-tre uger. Spændende ..!

   • Reply
    Janne
    28. november 2016 at 20:10

    Dejligt. Alle gode ønsker for et nemt, smilende og haveelskende barn med et godt sovehjerte herfra ? Hold os endelig opdateret på det hele.

Leave a Reply