Bæredygtig hverdag

Brændenældevand

Ingredienserne til brændenældevand

Ingredienserne til brændenældevand

At gære brændenælder i vand er en klassisk metode til at lave økologisk kvælstofholdig gødning. Det sagde Jens Juhl på havekurset i vinter, det siger op til flere havebøger, og det sagde min kærestes onkel til en familiefest for nylig.

Sådan laver man brændenældevand

Brændenældevand in the making. Nælderne skal gære i vand i en uge eller to.

Brændenældevand in the making. Nælderne skal gære i vand i en uge eller to.

Mine forskellige kilder er rørende enige om metoden: Brændenælder, der endnu ikke har blomstret, skal ligge i vand, indtil vandet er blevet stinkende og ulækkert. Og bare roligt, det bliver det i løbet af en uges tid eller to … Næringsstofferne fra nælderne skulle på det tidspunkt gerne befinde sig i vandet.

Jeg forsøgte mig med en snor om nælderne, så de skulle være til at få op af vandet igen. Men i deres opløste tilstand faldt de nu bare fra hinanden. Et net, der f.eks. havde været løg i, ville nok have fungeret bedre.

Det ulækre (men ikke ulækre) brændenældevand fortyndede jeg 1:10 (igen var mine kilder enige om forholdet) og brugte til at vande med. Såre simpelt faktisk.

Men virker det så?

Gæret nældevand klar til at blive fortyndet

Gæret nældevand klar til at blive fortyndet

Se, her må det blive et rungende måske! Køkkenhaveurterne var faktisk udmærket i vækst, allerede før de fik gødningen, hvilket de så fortsat var bagefter … Og natten efter faldt der henved 30 mm regn, hvilket velsagtens har vasket en stor del af kvælstoffet ud igen. Så, hvem ved..?

1 Comment

  • Reply
    To tilgange til havearbejde - PlantesmiletPlantesmilet
    25. maj 2015 at 18:14

    […] der ikke blev plads til i de allerede nævnte processer. Og så lige sætte brændenældevand over (se her hvordan), træde på alle synlige snegle og påbegynde oprydning af skuret, fordi jeg når det der punkt af […]

Leave a Reply