Opskrifter

Chili sin carne med chokolade – opskrift så der er til hele ugen

chili sin carne med chokolade
Verdens lækreste chili sin carne – her med ris, chips og en klat yoghurt, men den er også lækker i wraps, med bagte kartofter eller med guacamole og noget grønt.

På utallige opfordringer (hovedsageligt mine …) kommer her min kærestes opskrift på chili sin carne. En opskrift som han har finpudset og justerer gennem årene og som, efter min ikke helt uvildige mening, efterhånden er noget nær perfekt.

Vær advaret, denne version af chili sin carne tager lidt tid at lave. Især hvis du bruger tørre bønner, mere om det neden for. Den kræver en del ingredienser. Men altså, fortvivl ej hvis der mangler et eller andet, den kan sagtens varieres. Og der bliver meget! Til en hel indflytterfest, til fryseren eller som forberedelse til en af de der uger hvor det hele ramler. I de tilfælde laver vi den om søndagen og varierer så med ris, wraps, bagekartofler, pitabrød og hvad vi ellers finder på, i løbet af ugen.

Man kan selvfølgelig også bare halvere opskriften.

Til gengæld rammer den det perfekte niveau af intens smag uden at være stærk. Den er cremet og mushy og ikke vandet som chili sin carne godt kan være det. Og ikke-vegetarer opdager slet ikke at de går glip af noget.

I opskriften nedenfor bruges bønner på dåse. Det er lidt nemmere men ikke helt så lækkert. En dåse indeholder cirka 250 g bønner. Hvis du bruger tørre bønner, skal der bruges cirka det halve. De skal stå i blød natten over og koges cirka en time (eller hvad der står på pakken). Vi plejer at sætte dem i vand lørdag aften, koge dem søndag formiddag (og det her er en rigtig søndagsret) mens vi hænger over morgenmaden og så have dem klar til at putte i chili sin carnen om aftenen.

Chili sin carne

Forb. tid 30 min
Tilb. tid 30 min
Samlet tid 1 t
Ret Hovedret
Køkken Flexitar
Antal 12

Ingredienser
  

  • 1 stort skvæt olie
  • 2 løg finthakkede
  • 6 fed hvidløg hakkede eller pressede
  • 1 middelstærk chili finthakket
  • 2 tsk spidskommen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk tørret koriander
  • 1 tsk chiliflager
  • 2 tsk røget paprika
  • 3 gulerødder revne
  • 3 stængler bladselleri finthakkede
  • 2 peberfrugter finthakkede
  • 2 spk tomatkoncentrat
  • 1 kop stærk kaffe
  • 2/3 dåse mørk øl
  • 2 dåser flåede tomater
  • 200 gram røde linser skyllede
  • 6 dåser blandede bønner skyllede, eller tilsvarende mængde tørre, udblødte og kogte bønner
  • 3 lauerbærblade
  • salt efter smag
  • sukker efter smag
  • 60 gram mørk chokolade hakket

Sådan gør du
 

  • Bruger du tørrede bønner, sæt dem da i blød aftenen før og kog dem efter instruktionerne på pakken. I den perfekte verden koger vi dem om formiddagen, så er det overstået.
  • Gør grøntsagerne klar: Hak løgene, pil hvidløgene, hak chilien, riv gulerødderne, hak peberfrugterne og blegsellerierne
  • Varm olien i en stor (mindst 4 liter) gryde
  • Svits løg, hvidløg og chili
  • Tilsæt spidskommen, kanel, koriander, chiliflager og røget paprika og svits lidt mere
  • Tilsæt revne gulerødder og hakkede bladselleri og peberfrugter og svits lidt mere
  • Tilsæt tomatkoncentrat og svits lidt mere
  • Tilsæt øl og kaffe og lad koge lidt ind. Drik resten af øllen, men hold kaffen tilbage til at smage til med senere.
  • Put lauerbærblade i
  • Tilsæt flåede tomater
  • Tilsæt linser og bønner. Rør godt rundt, linserne vil gerne brænde på.
  • Lad simre mindst 25 minutter, meget gerne mere
  • Smag til med salt, eventuelt sukker, et ekstra skvæt kaffe og hvad der ellers mangler.
  • Tag gryden af blusset og jævn med hakket chokolade
Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

  • Reply
    VenterpaavinBlog
    19. august 2021 at 9:21

    Uh, det er alt for længe siden jeg har lavet en grydefuld chili – både carne eller sin carne. Har også døjet med, de vegetariske ind i mellem er blevet lidt for “sjappede”, så dejligt med et bud på en sikker opskrift – jeg hutler mig altid frem i køknet 😄😁.

    • Reply
      Plantesmilet
      21. august 2021 at 7:59

      Prøv den! Eventuelt bare halv mængde første gang … og jeg tror det nå være linserne der får bugt ned vandetheden. God weekend 🙂

Leave a Reply

Opskrift Vurdering