Haven

De seks største tidrøvere i haven – og hvordan du undgår dem

Det er muligt at spare tid i køkkenhavenMåske er det ulogisk at forsøge at rationalisere sin hobby. Men lad os på den anden side være ærlige. Tid er en knap resurse for mange af os, og så kan vi lige så godt bruge den på de sjove opgaver i haven istedet for de samme trælse travere.

Tidrøvere i haven – og hvad du gør ved dem

Sneglejagt

Der er stor forskel på, hvor mange snegle der er i haverne rundt omkring. Men hvor det er værst, kan den daglige sneglerunde være en kæmpe tidrøver, ovenikøbet af den klamme slags.

Hvad kan der gøres?

Lugning

Lugning kan være en fantastisk mentalhygiejnisk aktivitet – men også en sur pligt og en tidrøver, hvis ukrudtet har fået lov at tage overhånd.

Hvad kan der gøres?

 • Plant tæt – bar jord bliver helt naturligt erobret af vilde planter.
 • Brug jorddække – skal du ikke bruge jorden lige nu, fx i køkkenhaven om vinteren, kan du dække den til med kompost, halm eller blade, så ukrudtet bliver skygget bort
 • Lav vilde og tamme zoner – ukrudt er en plante, der står det forkerte sted. Så hvis du ikke kan overkomme at luge hele haven, kan det betale sig at være ‘vild med vilje’ nogle steder i haven. Insekterne vil elske det!
 • Inddæm skvalderkål – har du meget skvalderkål, kan du grave en rende mellem de steder, hvor skvalderkålen gerne må være, og de steder du vil undgå den. Skvalderkåls rødder ligger nemlig i overfladen og har svært ved at passere en rende.
 • Lug grundigt forår og efterår – du kan spare meget tid ved at luge grundigt sent om efteråret og tidligt om foråret. På den måde når det flerårige ukrudt ikke at få fodfæste og frøukrudtet ikke at blomstre.

Vanding

Vanding er ikke kun en tidrøver men liv og død for planterne. Derfor er det en god ide at være realistisk omkring hvor meget tid man har, og plante smart.

Hvad kan der gøres?

 • Undgå krukker – krukker og ampler og lodrette dyrkningssystemer skal vandes rigtigt tit, nogle gange faktisk hver dag. Derfor undgår jeg så vidt muligt krukker i kolonihaven, da jeg ikke har tid til at passe dem regelmæssigt nok.
 • Drop drivhuset – et drivhus skal vandes hver eller næsten hver dag, og på varme dage skal der luftes ud. Derfor skal du overveje nøje, om du vil have drivhus, hvis du er presset på havetid. Overtager du en have, hvor der er et drivhus i forvejen, kan det jo indrettes til læsekrog med en enkelt hårdfør figen i hjørnet.
 • Dyrk middelhavsplanter – middelhavsplanter har et naturligt lavt behov for vand. Mange kendte krydderurter som salvie, lavendel, oregano, timian, og rosmarin stammer fra middelhavslandene

Såning og udplantning

Såning, prikling, udplantning og pleje af spæde grøntsager tager en del tid, og kan være lidt en mundfuld fordi det foregår så intensivt i forårsmånederne.

Hvad kan der gøres?

Græsslåning

En veltrimmet græsplæne er en tidrøver, der skal slås ugentligt i sommermånederne.

Hvad kan der gøres?

 • Blomstereng – Lad dele af græsplænen gro op som blomstereng, og nøjes med at slå stier. Dette vil muligvis være kontroversielt i visse kredse, men bare vent til de ser hvor smuk sådan en blomstereng kan være. Dyrelivet vil også blive meget mere forskelligartet end i en traditionel plæne.
 • Flere bede – Fordi en græsplæne kræver så meget pasning, kan et velanlagt staudebed, bed med flerårige grøntsager eller et område med buske faktisk være nemmere at passe, når først det er anlagt.

Kulegravning

Den årlige kulegravning af køkkenhaven giver mange haveejere sved på panden og kiropraktorer julelys i øjnene. Og så er den faktisk slet ikke nødvendig.

Hvad kan der gøres?

 • No-dig – No-dig er en fællesbetegnelse for metoder, hvor du undlader at kulegrave køkkenhaven. Fælles for dem er, at jorden holdes blød og smidig ved at være konstant dækket med enten for- og efterafgrøder eller et jorddække af haveaffald eller kompost.
Forrige indlæg
Næste indlæg