DIY og nørklerier

Den bløde buks i tre varianter – Kom godt i gang med at sy, lektion III

Sy selv bløde bukser og shortsJeg er ved at arbejde mig igennem Skaberlyst-kurset Kom godt i gang med at sy i dets nye opdaterede version. Historien er nemlig den, at jeg købte (og mere eller mindre også gennemførte) et sykursus på nettet for 5-6 år siden, da jeg anskaffede min første rigtige symaskine. Et sykursus ”med alle fremtidige opdateringer”. Og da bagkvinden, Signe Eriksen, er kommet til at opdatere, gentænke og generelt forbedre kurset i en grad, så det faktisk er et helt nyt kursus – ja, så tager jeg det en gang til. På luksusmåden, hvor jeg springer de kedeligste tekniske øvelser over, og tager mig god tid til at nørde øvelserne, der fra og med lektion III ender ud i rigtigt tøj, man kan gå med bagefter.

I lektion III var opgaven et par hyggebukser med elastik i linningen.

Version 1 – den glorificerede prøvemodel

Jeg valgte en størrelse 40 ud fra mit hoftemål og vovede at lave en prøvemodel i ’rigtigt’ stof, da min underdel i det store hele er en standardmodel. Stoffet var den økologiske lagenlærred fra Stof2000, der er stift nok til at afsløre folder og uregelmæssigheder, men lækkert nok til at man gider gå i det bagefter. Om ikke andet i haven …

Efter første opsyning valgte jeg at tage lidt af vidden i bukserne, men ikke lave yderligere rettelser.

Desværre manglede jeg stof til linningen, som jeg derfor måtte sy sammen i begge sider i stedet for kun midt bag. Og i skyndingen tænkte jeg ikke lige over, at forstykket for pokker er smallere end bagstykket. Jeg hev og sled og tvang det til at passe alligevel – og vågnede næste morgen i vished om at det skulle pilles op og laves om!

Da jeg alligevel havde linningen afmonteret, besluttede jeg at tilføje en tittekant fra lageret, hvilket blev starten på en ny bølge af bøvl, fordi den efterhånden meget stive linning (to lag stof plus tittekant) var en del mindre elastisk end det enlige lag buksestof, der oven i købet var klippet en anelse rundt i forhold til trådretningen. Hurra for knappenåle og nok af dem!
Det hele lykkedes til sidst, og bukserne blev straks inkorporerede i mit casual sommerrepertoire.

Tilretninger:

  • Fjernede en cm i sidesømmen og ½ cm i indersømmen
  • Satte tittebånd mellem linning og bukser

Prøvemodel i lagenlærred som uformelle hyggebukser

Version 2 – silkeblød luksus

Til de ’rigtige’ bukser brugte jeg noget tyndt og lækkert bomuldsstof, som jeg ikke husker, hvor jeg har købt. Men lækkert er det!

Med hiv og sving fik jeg plads til de to bukse-dele ved siden af hinanden, så mønsteret vendte samme vej. De lange sømme syede jeg med franske sømme – min yndlings luksusdetalje – og jeg brugte en anden teknik til linningen, så sømrummet blev skjult. Der er link til teknikken herunder.

Forneden på buksebenene satte jeg en elastik i, da jeg allerede var begyndt at jokke i oplægningskanten på prøvemodellen – men på den anden side ikke ville korte dem af, da jeg som barn af 90’erne er skrækslagen for at vise mig offentligt med stumpende bukser.

Bukserne var en fornøjelse at sy, og vildt lækre at have på!

Tilretninger:

  • Brugte franske sømme til benene
  • Satte linningen på efter denne metode, så sømrummet blev skjult
  • Syede løbegang nederst på buksebenene og trak en smal elastik igennem

Hyggebukser fra Skaberlyst Kom godt i gang med at sy

Version 3 – shorts der næsten kan stå selv

Tredje udgave af bukserne er de mest kreative, men også de mindst gennemtænkte. Historien er, at jeg for et par år siden – efter intens overvejelse – besluttede at de små vinduer i kolonihaven skulle have gardiner med sort-hvide køkkentern. Nu. Og da Stof2000s sikkert udemærkede metervare var udsolgt, købte jeg noget lignende hos Sto og Stil. Som, da jeg langt om længe (!) fik tid til at sy gardinerne, var stift som spånplade, knitrende kunstigt fuldstændigt uimodtageligt over for forsøg på drapering eller presning. Men det er meget pænt.
Af det stive, ternede stof, syede jeg et par shorts, som jeg udstyrede med lommer.

Selve mønstertilpasningen tog en times tid, kravlende rundt på stuegulvet med en linial, min sidste dyrebare halve meter mønsterpapir og en gammel nederdel til inspiration for lommedesignet.
Og det gik da så nogenlunde … Lommerne blev skisme ikke ret dybe og er vist mest til pynt, og der var også lidt slinger i nogle af linjerne, som heldigvis holdt sig inden for sømrummet. Og oplægningen var lidt noget rod, fordi jeg havde været lidt hastig med udmålingern – og fordi stoffet var så jæklens stift, at strygejernet var ubrugeligt. I desperation lagde jeg dem til sidst op med et skråbånd, hvilket fik de værste trevler under kontrol.

Men det var et sjovt, hurtigt projekt, lommerne er virkeligt pæne, og jeg stod og manglede et par shorts.

Tilretninger:

  • Tilføjede sidelommer til designet
  • Kortede benene af til shorts

Shorts syet ud fra Skaberlyst-kursus

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply