Hverdagen

Den store oprydning – eller sådan bliver det sjovt at sortere tøj og organisere skuffer

Da Jane fra bloggen Project Handmade blæste til fælles op- og udrydning, syntes jeg ærligt talt hun strammede den. Hun foreslog nemlig, at man efter julens udskejelser skulle skille sig af med tre ting om dagen – og så se, hvor længe man kunne holde dampen oppe.

Som udgangspunkt syntes jeg, at tre ting lød urealistisk højt sat. Men da jeg i forvejen havde et godt øje til nogle af de babyting, vi ikke rigtigt bruger længere, besluttede jeg at lægge mig bagest i feltet og donnere et par småting.

Og så fik oprydningstrangen ellers tag i mig!

Udrydningsstatus efter (cirka) tre uger:

 • En favnfuld tørklæder er afleveret til genbrug. De lå gemt og glemt i et skab siden flytningen.
 • Trusser, strømper og strømpebukser er omhyggeligt tjekket for slappe elastikker, huller og løbemasker og alt kassabelt er kasseret.
 • Badeværelsesskabet, der ikke rigtigt har fungeret siden en flyttekasse kastede op i det, er blevet delvist tømt og jeg har flyttet en hylde, så de resterende bøtter og tuber kan stå op.
 • Køleskabet, der har været udfordret af min fermenteringsdille og min mors syltningseksperimenter, er blevet befriet for alt hvad der var for gammelt eller for mystisk.
 • Det ekstra skraldestativ, der stod og så grimt ud bag rækkehuset bliver hentet senere af en retroglad kolonihaveejer. Springer han fra, var der otte (!) andre interesserede på facebookgruppen Gratis Ting København.
 • En blespand med ekstra poser, et par pakker meget små bleer og nogle andre babyting blev hentet af en højgravid kvinde efter at have være slået op på den lokale facebookgruppe for rotation af børnetøj.
 • Brændestakken bagest i rækkehushaven, der ikke er blevet mindre siddn vi flyttede ind men til gengæld en del vådere, er blevet hentet af et nabopar formedelst en overdådighed af specialøl.
 • Bogsamlingen er blevet gennemgået, og vi har taget en pose ungdomsbøger fra til Læs for Livet og to poser voksenbøger til bogbytteskabet på det lokale bibliotek.
 • Noget lækkert men småoutreret tøj er sat til salg sammen med nogle sko, der aldrig har passet og sjovt nok stadig ikke gør. Foreløbig er der ingen bud, så mon ikke den lokale genbrug ender med endnu en donation?

Og måske er dette kun begyndelsen, for pludselig springer nye ting i øjnene. Ormekomposten, der fungerede så godt på altanen men blev angrebet af snegle i rækkehushaven. Skulle nogen andre ikke have glæde af den? Eller det store skab på badeværetset, som står tomt bortset fra noget vildfarent vasketøj? Og de ubrugte cykler ude foran? Og ABC-reolen med de forkerte mål. Den står bare i skuret og får fugt sammen med barnevognen med det skæve stel. Den kunne nogen sikkert bruge som altanbarnevogn. Ligesom det sidste legetøj fra den famøe Trailer Med Ting. Og lågerne til ikea-skabet, som vi har ventet så længe med at skrue på, at skabet har vænnet sig til at være en reol. Ud med dem!

For slet ikke at tale om de hellige køer: kummefryseren som gør min indre jyde så tryg, men som vi aldrig har haft tændt. Og brændeovnen, som minder mig om min lune men unægteligt også astmaplagede barndom …

Har I andre med at rydde op og ud i stor stil? Er der nogen do’s and dont’s?

Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Birthe Skantorp
  24. februar 2019 at 11:43

  Nu er oprydning og udsmidning ikke just noget, der får mig til grine – men her vil jeg gøre en undtagelse 🙂 Jeg har ganske vist indtil nu kun læst din beretning om det, men jeg vil følge dit eksempel og “lægge mig bagest i feltet” (fedt udtryk). 3 ting om dagen går vel an – hvis jeg starter med f.eks. krydderiskabet ……

  • Reply
   Plantesmilet
   24. februar 2019 at 12:51

   Fedt at du læser med! Og ligefrem latterfremkaldende synes jeg nu heller ikke det er, men vældigt tilfredsstillende. God vind med projektet!

Leave a Reply