Havebrug og selvforsyning

flerårig kål – dyrkning, anvendelse og formering

Følgende sorter af flerårig kål tilhører alle samme art, Brassica oleracea. Det gør grønkål, hvidkål og rosenkål sådan set også. Forskellen ligger i at de almindeligt kendte kålsorter dyrkes som en- eller toårige, mens nedenstående sorter kan leve i flere år. Hvor mange år svinger fra sort til sort, men generelt skal man ikke regne med at de lever meget længere end fire-fem år. Det kan derfor betale sig at tage stiklinger løbende!

De flerårige kålsorter er gamle landbosorter der har overlevet hist og her. De fremstår derfor mindre forædlede og nærmere på vilde kålsorter end fx hvidkål. De fleste minder typemæssigt om grønkål, foderkål eller det man på engelsk kalder ‘collard greens’.

Nine star flerårig broccoli

Nine star flerårig broccoli

Sorter af flerårig kål i min have:

Chou daubenton

Udseende: Har lyse grønne blade og lange knudrede nedliggende grene med tynde lodrette skud. Ser ofte lidt hærget ud men er forholdsvis robust.

Anvendelse: Mild smag og ret spæde blade, der både kan bruges rå og tilberedt.

Pasning: Holder af gødning, skygge og ikke alt for våde rødder. Angribes tilsyneladende mindre af larver og bladlus end andre kålsorter.

Formering: Daubenton formeres ved stiklinger og er meget villig til at slå rod. Riv et af de tynde skud af med en lille ‘hæl’ (et lille stykke stok) og sæt den i vand eller direkte i en potte med sandet jord med en frysepose over. Som regel vil den begynde at sætte rødder på få dage.

flerårige kål

Den mest kendte flerårig kål, Chou Daubenton, med friske efterårsblade. I baggrunden stokken af en flerårig grønkål.

Flerårig grønkål

Udseende: Har opret vækst med kraftig stok og sideskud – som små træer. Mine er mellem 70 og 150 cm høje. Mine har blomstret flere år i træk med en ordentlig kost af gule blomster.

Anvendelse: Smager som grønkål, men bladene er mindre knudrede. Smagen er let bitter men behagelig. Bladene har grove ribber, som skal fjernes inden spisning.

Pasning:  Den flerårige grønkål stiller ret få krav til tilværelsen bortset fra lidt gødning i ny og næ. Den angribes dog nogle gange voldsomt af bladlus, som jeg plejer at spule af eller give hjemmelavet insektsæbe af sprit, brun sæbe og vand.

Formering: Kan formeres både ved stiklinger og frø. Frøene spirer meget villigt (jeg ved dog ikke om sorten er frøægte …), mens stiklingerne har sværere ved at få fat end fx Daubenton.

Jersey walking stick kale

Udseende: Har mørkegrønne blade og høj lige stok.

Anvendelse: For grove til det meste madlavning, men kan måske snittes fint i en suppe. Høns elsker denne kålsort!

Pasning: Holder af varme.

Formering: Frø.

Nine star broccoli

Udseende: Store lysegrønne, lidt skålformede blade.

Anvendelse: Blomsterne spises som broccoli.

Pasning: Skal beskyttes mod larver og er i det hele taget lidt sarte.

Formering: Stiklinger og frø.

Taunton Deane

Udseende: lilla stok og bladnerver og næsten changerende lilla-grønne blade. En utroligt smuk og frodig plante der vokser opret som et lille træ.

Anvendelse: Taunton Deane har en mild og behagelig kålsmag. Bladene kan bruges både friske og tilberedte – min lille søn holder meget af at spise dem lige fra planten!

Pasning: Holder af sol og lidt gødning af og til.

Formering: Kan formeres nogenlunde let ved stiklinger (se under Chou daubenton hvordan). Jeg har endnu ikke oplevet den blomstre.

Taunton Deane flerårig kål

Ung Taunton Deane med lilla stok og bladnerver.

Vildkål

Udseende: En lys grøn, busket, lidt kaotisk udseende plante.

Anvendelse: Har en let bitter smag og er bedst tilberedt. Ikke en kålsort man bruger meget af, men er god som ‘fyld’ i de måneder hvor der ikke er så meget andet at hente i haven.

Pasning: Stiller ikke mange krav. Desværre angribes den i voldsom (!) grad af snegle, hvilket gør den til en sølle omgang i sommermånederne. Tilsyneladende kommer den sig dog hurtigt og let i efteråret.

Formering:  Siges at sprede sig ved udløbere, hvilket jeg endnu ikke har set noget til. Blomstrer desuden med store duske af hvide blomster, men jeg har ikke testet frøene. Er svær at tage stiklinger af på grund af de mange små knudrede skud der vokser i klynger.

Flerårig vildkål

Ung vildkål – som jeg ikke ved om er en vild kål eller en spansk sort af havekål.