Havebrug og selvforsyning

Hügelbed – anlæg og dyrkning

hügelbed med løgplanter og krydderurterHvad er et hügelbed

Et hügelbed er et højbed bygget op af træstammer, mindre grene, kompost og allerøverst jord. Dyrkning i hügelbede kaldes hügelkultur. I teorien komposteres træstammer med mere langsomt og frigiver næring til bedet, samtidig med at de holder på fugt.

Læs her hvordan jeg anlægger mine hügelbede

Hvad dyrker jeg i mine hügelbede

Jeg dyrker flerårige grøntsager, hovedsageligt af kål- og løgfamilien. Desuden dyrker jeg krydderurter der har det svært med den tunge, kolde lerjord i resten af haven – fx sødskærm, bronzefennikel og løvstikke.

Hvad jeg har vundet ved at dyrke i hügelkultur

  • Et hügelbed giver større dyrkningsareal. På grund af de skrå sider vil et ½ m højt hügelbed på 1 x 2 m give et dyrkningsareal på cirka 2,8 m2 (påstår Pythagoras og min lommeregner …). Så man udnytter simpelthen pladsen lidt bedre i køkkenhaven.
  • Jeg får flere mikroklimaer i samme bed. Et højbed med skrå sider vil automatisk have sider med mere eller mindre sol og skygge, og vil være tørre jo nærmere toppen. Det udnytter jeg til at have planter med forskellige præferencer i samme bed.
  • Indholdet af organisk materiale stiger. – på grund af det nedgravede træ, hvilket er en stor fordel i min tonstunge lerjord. Det der dog med vilje at jeg ikke skriver at indholdet af næring stiger. Jeg var fra starten af usikker på hvor meget kvælstof nedbrydelsen af træet ville stjæle. Her efter et par dyrkningssæsoner har jeg dog ikke oplevet tegn på kvælstofmangel i mit (ikke specielt intensivt dyrkede) bed.
  • Planterne kan modstå tørke. Organisk materiale holder på vand i jorden, og derfor siges hügelbede at modstå tørke godt. Intuitivt kunne man dog også forestille sig at de ville tørre ud på grund af dræn og stort overfladeareal. Min erfaring fra tørkesommeren 2018 er at bedene holder ganske godt på vandet, og at jeg skulle vande overraskende lidt.
  • Planterne beskyttes mod våd jord. De hævede bede sikrer planterne mod ’våde fødder’ som er et stort problem i vores kolde og våde lerjord, især tidligt om foråret. Dette er en særlig fordel for middelhavsplanter og planter der stammer fra bjergegne. Min erfaring er at planter der forårsdrukner andre steder i min have, klarer sig i hügelbedene.

Mine udfordringer ved at anlægge og dyrke hügelbede

  • Den forhåndenværende kvists princip. I den perfekte verden skal man bruge en kombination af ret store træstammer, mindre kviste, noget friskt grønt og gerne også færdig kompost. Da jeg byggede mine hügelbede, var jeg nødt til at gå på kompromis og bruge hovedsagelig tørre snebærstammer og ris kombineret med en smule græsafklip og kompost. That life.
  • Grene og kviste kan slå rod og spire! Også selv om de så meget døde og tørre ud, da de blev begravet … Og så er der ikke så meget andet at gøre end at fjerne alle grønne skud med hård hånd, indtil planten giver op.
  • Hügelbede kræver en meget tæt opbygning – eller ekstra jord. Mine bede har fået et lag ekstra jord fra et andet sted i haven, simpelthen fordi det første lag raslede ned i sprækkerne mellem træstykkerne.
  • Det er besværligt at vande en skrå overflade. – i hvert fald indtil planterne vokser til. Jeg har gravet en urtepotte med huller i bunden ned ved hver plante og vander i den, så vandet synker ned i stedet for at løbe af.