Havebrug og selvforsyning

Dyrk spinatranke (hablitzia tamnoides) – dyrkningsvejledning til lækker flerårig salat

Spinatranke hablitzia tamnoides

Spirer af spinatranke Hablitzia Tamnoides – cirka to måneder gamle

Spinatranke, også kendt som kaukasisk spinat med det latinske navn Hablitzia Tamnoides er en flerårig, driftssikker slyngplante der kan bruges som asparges i foråret og salat eller spinat resten af sommeren. Den har en forkærlighed for det nordiske klima og er i det hele taget sendt fra himlen til vi wannabe-selvforsynere i tidsnød!

Dyrk spinatranke sådan:

Så Hablitzia Tamnoides

Hablitzia-frø er kuldekimere. De skal med andre ord tro at det har været vinter, før de tør spire. Jeg såede mine om foråret i en lille bakke med kompostmuld blandet med sand, puttede bakken i en frysepose og gemte den en uges tid bagerst i køleskabet, hvor den ikke forstyrrede nogen. Bagefter satte jeg hele herligheden ud i skuret, hvor der er lyst, køligt, men frostfrit. Frøene spirede talrigt efter et par uger.

Pas og plej små eksemplarer af Hablitzia Tamnoides

Spinatranke er robust som gammel men notorisk sart i starten. De små planter vokser meget langsomt i starten og har tendens til at gå helt i stå, hvis de har de for varmt, for tørt eller trænger til at blive flyttet til en større potte. Det er ikke videnskab, men man skal være lidt over dem!

Placering af spinatranke

Det kan betale sig at tænke over, hvor du planter din spinatranke, når den vokser ud af potten.

Det perfekte voksested til spinatranke:

  • Er permanent, så planten kan stå der i mange år
  • Ligger i halvskygge
  • Er ikke alt for varmt – jeg har fx dårlige erfaringer med et højbed af metal
  • Er udstyret med noget planten kan klatre op ad – et stativ eller et træ/en busk i nærheden
  • Raseres ikke alt for voldsomt af snegle – de elsker de fine grønne blade!
Hablizia tamnoides

Ung spinatranke – cirka tre måneder gammel

Høst og anvendelse af spinatranke

Spinatranke er to grøntsager i en:

I april kan de spæde, rødlige skud brækkes høstes og bruges let tilberedt på mange af de samme måder som asparges. Dog kun på ældre veletablerede planter – de yngre kan ikke holde til det.

Og fra maj og resten af sommeren kan bladene plukkes og bruges frisk som salat eller tilberedt som spinat. Smagen er  mild og behagelig  ‘grønt blad’ – Vi bruger dem mest i salat, men også nogle gange inden i en omelet eller under en æggemad.

Spinatranke

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også

No Comments

    Leave a Reply