Hverdagen

Effektivt taglandbrug på Brooklyn Grange Farm

Udsigt fra Brooklyn Grange Farm

Udsigten fra taghaven er spektakulær.

Når man står midt på Brooklyn Grange Farm har man udsigt til række efter række af frodige grøntsager med Manhattens skyline som bagtæppe.

Praktisk Økologi bragte os på sporet af dette skønne sted med en artikel for nogle måneder siden, og Googling førte til brooklyngrange.com. Farmen er at finde på to lokaliteter: Den oprindelige i Queens, hvor der er fri adgang om lørdagen, og en nyere på Brooklyn Navy Yard, hvor man kan få (udyre) rundvisninger onsdag formiddag. Vi valgte Brooklyn, mens jeg er ret sikker på, at den nævnte artikel i Praktisk Økologi handler om Queens-farmen.

Afgrøder på taghave i Brooklyn

Der bliver dyrket et bredt udvalg af afgrøder, bla kål og porrer.

Vi vidste ikke helt, hvad vi kunne forvente os af området: Lystbådehavn, containerhelvede, måske et par frønnede pakhuse med gangstere på lur?! Det viste sig at brownstones gled udramatisk over i kafferisterier og kontorer de sidste par gader før vandet … Navy-områdets vagtmænd var ikke imponerede over vores danske kørekort som ID og på nippet til at himle med øjnene, da vi forklarede vores ærinde. Men ind kom vi, og fandt også en elevator til tolvte etage i allersidste øjeblik. Senere viste det sig, at vi havde fået en oplysende mail efter vi forlod b&b’ets wifi, og at en guide ventede på os ved en anden port. Oh well.

Rundvisningen var kompetent og fokuserede på de praktiske udfordringer ved at drive et rentabelt landbrug under skyerne. Farmen er en kommerciel virksomhed, der har lejet sig ind på sine to adresser. Der dyrkes økologisk, men ikke statskontrolleret økologisk, og komposten suppleres med økologisk gødning.

Rundvisning på Brooklyn Grange Farm

Rundviseren vidste meget om de tekniske udfordringer ved at dyrke på taget.

Første besværlighed var at få jord på taget. Jordblandingen består af kompost og porøse (læs lette!) småsten. På farmen i queens hejste de store sække op med kraner, lod dem dingle over overfladen og skar bunden op. Det var vist lidt noget rod. I Brooklyn sprøjtede de jorden op med en cementpumpe og jævnede den ud efterhånden. Store bunker gård ikke, da det er begrænset hvor meget belastning taget kan klare på ét sted.

En anden grundlæggende udfordring er plads. Al jord skal udnyttes til det yderste, og fx krævede det svære overvejelser at ofre dyrkningsareal til et ekstra drivhus. Det tjener sig dog ind ved at gøre det muligt at dyrke mikrogrønt i ydersæsonen.

Stiklinger_Brooklyn_Grange_Farm

Afgrøderne bliver vandet både med drypslanger og sprinklere.

En pladsmæssig luksus er hønsehuset. Hønsene bidrager lidt til komposten, men leverer kun æg nok til personalets morgenmad. De har fået lov at blive, fordi de mange børn, der besøger landbruget, bedre kan relatere til en gård med dyr. Hønsene har været henvist til en hønsegård siden den grimme lille episode, hvor de hoppede ud over kanten, svævede blidt mod jorden og måtte afhentes hos forskellige naboer over de næste par måneder.

Bistaderne, der er placeret på begge tagfarme og rundt omkring på andre tage i byen, bidrager derimod en del til landbrugets økonomi. Bierne er inficeret med varroamider, ligesom mange andre bihold i Amerika, men har ikke været ramt af massedød. Vores guide mente det skyldtes, at de har adgang til en varieret kost og ikke – som andre bistader – flyttes rundt i landet som bestøvningstjeneste.

Så, hvis du er i Brooklyn, und dig selv en rundvisning på taget. Udsigten er pengene værd i sig selv, men den guidede tur var guf for en havenørd. Kan kombines med en kop hos fantastiske Brooklyn Roasting Company på den anden side af gaden!Solsikke på Brooklyn Grange Farm

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply