Havebrug og selvforsyning

Et par ord om køkkenhaven

Køkkenhave anlagt som stort højbed med trædesten
Køkkenhaven, helt nyanlagt

Det er gået op for mig, at jeg ikke har skrevet så meget om køkkenhaven, siden vi anlagde … køkkenhaven. Men anlagt blev den for lidt over en måned siden.

Ét stort bed

Som et stort bed med trædesten, i stedet individuelle højbede. Det virkede nemmere. Havde vi haft nogle mindre fliser, havde vi nok brugt dem. Men det havde vi ikke. Havde vi haft et kantbræt, havde vi sat det på. Men det skal jeg først lige tale med min kusines mand om, for han kan få rabat.

Sædskifte

Som det måske fremgår af billedet, er bedet delt i seks, svarende til et sædskifte over seks år (gisp, seks år er længe!). Principperne er Jens Juhls, med et par pragmatiske ændringer. F.eks. nægter jeg at tro på, at der kan dyrkes kål i den ballerupske betonjord på nuværende tidspunkt. Og så havde jeg nogle hjemmehøstede frø fra sidste år, som ikke helt passede ind men burde bruges og den slags.

Jordforbedring

Den største udfordring pt er førnævnte betonjord. Bedet er en blanding af gammel græsplæne (nogenlunde næringsrig men leret jord) og ‘der hvor pavillonen med flisebunden stod’ (lerjord uden nogen form for struktur eller organisk materiale).

Løsningen er jo nok kompost, kompost og atter kompost, som jeg først er ved at oparbejde, grøngødning, der ikke rigtigt ville spire i første forsøg, og jorddække, der bare virker lidt voldsomt, når grøntsagerne dårligt nok er spiret endnu. Jeg forudser at komme til at beskæftige mig med problemet et godt stykke tid endnu.

Plan over køkkenhaven med blandingskultur og sædskifte
Køkkenhaveplanen 2014
Forrige indlæg
Næste indlæg

4 Comments

 • Reply
  En af de gode samtaler | Plantesmilet
  2. januar 2015 at 11:12

  […] lidt, også på havefronten. Jeg nævner i flæng, at vi er færdige med at kloakere (yey!), at køkkenhaven er anlagt (dobbelt yey!) og at vi med museskridt bevæger os hen imod at få indrettet huset, som vi gerne […]

 • Reply
  Køkkenhaveplan 2015 - PlantesmiletPlantesmilet
  25. januar 2015 at 9:49

  […] ukontrollerede indkøb hos Camilla Plum og skræk for kålbrok. Sidste år endte den med at se sådan […]

 • Reply
  Køkkenhaven vågner - PlantesmiletPlantesmilet
  8. april 2015 at 21:42

  […] Sidste år opgav jeg helt at dyrke det ene bed fordi jorden var så ringe. Efter et år med blodkløver og solsikker er den nu sort og blød og lækkerkrummet. Succes! Og da jeg yderligere havde fjernet de tørre planterester, fjernet et par skvalderkål og løsnet jordet med en greb, var ikke et øje tørt. […]

 • Reply
  Køkkenhaveplan 2017 - Plantesmilet
  13. juni 2017 at 16:02

  […] ende af grunden i form af et økologisk højbed anlagt efter alle kunstens regler, inddelte den i seks bede og forsøgte at […]

Leave a Reply