Kolonihaveliv

Fem overvejelser inden du køber kolonihave (og et tillægstip for børnefmilier)

Skilt ved marketenderi i kolonihaveforeningFor nylig sludrede jeg med formanden i vores kolonihaveforening. Vi talte om, at der er en del kolonihaver til salg for tiden, og jeg troede, at det var den gamle garde der var ved at falde fra. Men nej – det er de unge familier, som stort set alle sammen giver op og sælger allerede efter et par år. Det er trist, både for de overvældede familiers og for kolonihaveforeningen – og fik mig til at tænke over, hvad jeg synes man skal overveje, inden man forfølger drømmen om en kolonihave.

Læs også min ordbog over den helt særlige lingo, der tales i kolonihaveland og min guide til at finde kolonihave i Storkøbenhavn, hvis du beslutter at kolonihavelivet er noget for dig.

Fem overvejelser inden du køber kolonihave:

 1. Elsker du havearbejde – eller bare have?

  En hyggelig have kræver en løbende arbejdsindsats. Hækken skal klippes, græsset slås, selv de mest vedligeholdelsesfrie staudebede skal luges lidt, og det meste spiselige skal vandes en del. Og det er bare nemmest at tage sig sammen til, hvis du opfatter det som en hobby og ikke en pligt.

 2. Har du plads i dit liv?

  En kolonihave lægger beslag på tid og hjernekapacitet, og hvis begge dele i forvejen er fuldt booket op, og du ikke har lyst eller mulighed for at nedprioritere noget andet – ja så vil kolonihaven hurtigt blive en stressfaktor i stedet for et fristed.

 3. Synes du foreningsliv er lige sagen?

  ‘Er der ikke vildt mange regler?’ er et af de spørgsmål folk altid stiller, når de hører, at vi har kolonihave. Og jo, en kolonihaveforening er et minisamfund med skrevne og uskrevne regler, skikke og traditioner. Og ændringer kræver ofte, at du sætter dig grundigt ind i historikken og så ellers tager det lange seje træk via generalforsamlinger, arbejdsdage og forhandlinger over hækken. Trives du ikke i sådan et miljø, er du måske mere til et sommerhus.

 4. Kan du overskue to husholdninger?

  Jeg drømmer nogle gange om en præmiehusholdning med storindkøb, faste vaskedage, jævnlig bagning af surdejsbrød og et totalt fravær af madspild. Og det går såmænd meget godt. Om vinteren. I havesæsonenen går vi lidt længere i det samme tøj, spiser lidt mere rugbrød til aftensmad og bruger en del flere penge på panikindkøb i kiosken. Den slags slinger i valsen er nok desværre uundgåeligt, hvis du har kolonihave. Desuden har vi fravalgt dyr i haven, krukker, drivhus og andet der kræver daglig omsorg. Simpelthen fordi vi ikke kan være to steder på en gang. Læs mine tips til at spare tid i haven her.

 5. Kan du lide at leve tæt?

  Selv den mest veludstyrede kolonihave er sjældent mere end 40-50 m2, måske med sovesofa i stuen, køjesenge på børneværelset (hvis der overhovedet er sådan et …), måske med bad på græsplænen og toilet i baghuset. Du skal med andre ord være forberedt på at komme helt tæt på din familie …

 6. Tillægstip for børnefamilier – kan du overskue at aflevere og hente børn fra en kolonihave?Vi har efterhånden haft kolonihave i nogle år (sagde hun gammelt og viist) og har sagt goddag og farvel til ganske mange naboer. Og farvellerne har uden undtagelse skyldtes hente- bringelogistikken med børnene. Så. Har u børn eller overvejer du at få det? Så tænk logistikken igennem og tag en rejseplan.

2 Comments

 • Reply
  Lisbeth Klastrup
  16. april 2018 at 18:09

  Godt indlæg, håber de der overvejer at købe en kolonihave ser det.

  • Reply
   Plantesmilet
   17. april 2018 at 8:55

   Tak 🙂

Leave a Reply