Hverdagen

Fem pointer fra Deluxe Investment Café om bæredygtige investeringer

Noter fra investeringcafe om bæredygtige investeringerSom jeg vist fik nævnt, var jeg i forrige uge til en såkaldt Deluxe investeringscafé om bæredygtige investeringer. Aftenen var arrangeret af Moneypenny, et facebook-netværk for kvinder der investerer, SDG Invest og Merkur Andelskasse. Det foregik hos Merkur på Vesterbro, der var gratis mad, vin og børnepasning (!), og jeg kom helt tilfældigt til at sidde ved siden af Storbyhaven.

Indholdet var også meget, meget interessant. Og lige det der stykke over mit niveau, hvor det nogle gange føltes som at forsøge at følge med i en samtale på tysk* … Respekt for den gruppe modne kvinder på rækkerne foran og bag mig, der i pausen smed beskatningsregler og courtagesatser og det generelle bøvl ved at investere i Finland gennem luften, så jeg næsten måtte dukke mig!

Så, i stedet for at forsøge at få hoved og hale i mine notater fra aftenen, vil jeg formidle de ting, jeg her små ti dage senere rent faktisk kan huske. De pointer jeg kan mærke har lejret sig i min forståelse af hvordan det hænger sammen med de der penge.

Hvad jeg tog med mig om bæredygtige investeringer

 • De to kroner ekstra for øko-gulerødder i Netto er toppen af isbjerget. Altså når vi taler om vores aftryk på verden. Hele det bagvedliggende økonomiske system har enorm impact og får ofte meget mindre opmærksomhed. Og hvad mener jeg med ‘det bagvedliggende økonomiske system’? Tja … Bankerne, ik. Og pensionsselskaberne. Og infrastrukturen. Og arbejdsforholdene i mange led. Og sår’n.
 • 98% af de penge der bliver investeret i verden bliver placeret udelukkende med henblik på afkast – ikke bæredygtighed.
 • Bæredygtige investeringer kan være mange ting. Det kan være en pulje af værdipapirer hvor de allerværste kul-, våben-, og børnearbejdssyndere er pillet ud. Det kan være aktiv udvælgelse af ’grønne’ papirer. Det kan være aktivt ejerskab hvor ’man’ forsøger at påvirke virksomhederne i en positiv retning. Og det kan være ren velgørenhed uden henblik på afkast.
 • Store penge – stor betydning. Store firmaer (Nestlé-størrelse …) der laver konsekvente ændringer i hele deres værdikæde, kan ændre meget – også selv om de er svære at elske for en hippie. Derimod kan små sympatiske firmaer som regel ændre meget lidt – især hvis de går nedenom efter et par år.
 • SDG Invest lød som et sympatisk og gennemtænkt foretagende. Hvilket de jo også havde enhver mulighed for at fremstille sig selv som, i og med de førte ordet på aftenen og muligvis også sponsorerede forplejningen. Men stadig.

Bonuspointe for soiree-afholdere

 • Hav gafler nok! Selv om man føler sig svært livsduelig når man konverserer nye bekendte, forholder sig til investeringsteknik, balancerer et glas vin OG spiser fintsnittet grønkål, hummus og falafler med fingrene uden at svine, så havde jeg nok hørt bedre efter med en gaffel.

*Sidenhen faldt jeg over bogen Sæt kursen – lær at investere på 8 uger . Hvis jeg havde læst den på forhånd, havde fagterminologien nok trods alt kun lydt som sønderjysk. Anbefaling hermed givet videre 🙂

Har I andre erfaring med at investere jeres penge bæredygtigt?

Forrige indlæg
Næste indlæg

1 Comment

 • Reply
  Storbyhaven
  28. september 2018 at 8:53

  Spot-on referat!
  Jeg var også meget imponeret over dine multitasking-uden-at-svine-evner. Tror vi alle kan være glade for at det var mig, der fik den sidste gaffel 😉

Leave a Reply