Bæredygtig hverdag

Fermentering af squash

I disse dage står køkkenhaveejere over hele landet og vrider deres hænder, mens de desperat spekulerer over hvordan de dog skal få brugt alle deres squash.

Jeg har derfor besluttet at tage en kule for holdet (selv tak!) og undersøge om squash kan fermenteres.

Kæmpe squash

Fermentering af squash

Jeg valgte at forsøge mig med tørsaltning, som jeg lærte på forrige års Mere Liv i Haven-festival. Kort fortalt går tørsaltning ud på at massere fintsnittede grøntsager med salt, så væsken trækker ud. Det resulterer i et salt og iltfrit miljø, hvor de naturligt forekommende mælkesyrebakterier trives.

Det er en simpel metode jeg før har brugt til kål med stort held.

Som sagt så gjort: Jeg rev squashen på et rivejern, tilsatte salt, og masserede massen let. Meget let, faktisk, da squash jo ikke just tøver med at slippe væsken!

Revet squash

Halvdelen af massen kom jeg på glas som den var, mens den anden halvdel fik et drys indiske krydderier i form af fennikelfrø, gurkemeje, sennepsfrø og korriander.

Indiske krydderier

Så lod jeg glassene hvile i køkkenskabet ved stuetemperatur i ti dages tid.

Det færdige resultat

Inden jeg smagte på de færdigfermenterede squash, tjekkede jeg omhyggeligt for mug. Hovedreglen for fermentering af grøntsager er nemlig at alt hvad der ikke er muggent kan spises – så er det op til en selv, om man har lyst!

Der var ingen spor af mug i mine glas, så jeg vovede at smage.

Smagen af ukrydret, fermenteret squash var … undervældende! Der var ikke meget struktur, en let smag af salt (ikke så overraskende) og en svag (overraskende svag, faktisk) syrlighed.

Smagen af fermenteret squash med indiske krydderier var lidt bedre. Krydderierne gav en behagelig varm og let parfumeret aroma. Dog er jeg bange for, at squashene ikke bidrog med meget andet end fyld i sammenhængen …

Færdigfermenteret squash

Kan vi fermentere os ud af overfloden?

Så, min konklusion som jeg hermed deler med andre hændervridende og squashbebyrdede haveentusiaster må være:

Fermentering af squash er:

  • Nemt
  • Spiseligt
  • Ikke helt besværet værd!

Hvis andre har haft større held med fermentering (eller anden kreativ udnyttelse) af squash, modtages tips og tricks med kyshånd! Indtil da står den stadig på squaskkage, gratinerede squash og hjemmedyrkede værtindegaver her i husholdningen.

Fermenteret squash i dressing
Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply