Havebrug og selvforsyning

Flerårige rodfrugter – dyrkning, anvendelse, overvintring

Helianthus tuberosus – Jordskokker

Udseende: 2-2,5 m høje solsikkelignende planter. Nogle sorter får små gule solsikkeblomster, andre gør ikke. Under jorden dannes knudrede, spiselige knolde i vintermånederne.

Anvendelse: Smager et eller andet sted mellem nødder og kartofler. Sprøde som rå og cremede som tilberedte. Lækre og mættende, men kan give luft i mave. Det er et farligt bøvl at skrælle jordskokker – i stedet kan man skrubbe dem godt rene med en børste, eventuelt efter de har ligget i blød i en skål vand i ti minutter.

Dyrkning: Der er virkelig ingen udfordringer i at dyrke jordskokker, man kan bare ploppe et par knolde fra supermarkedet i jorden om foråret. Gerne inden de spirer og gerne så dybt at hele planten ikke vipper op af jorden, når toppen bliver høj og tung. Eneste problem er at de fylder så meget, vælter uskønt ud over det hele når de bliver for høje, og ikke er til at slippe af med igen, fordi der altid gemmer sig en ekstra knold i jorden. Det er med andre ord en god ide at overveje nøje hvor de skal stå. ‘Nede bagest’ er et godt bud!

Høst og daglængdefølsomhed: Jordskokker er daglængdefølsomme. Det vil sige at de kun sætter knolde når dagen er kortere en natten – sådan cirka fra oktober til april.

Overvintring: Jordskokker er fuldt vinterhårdføre i det danske klima. De tørre stokke skal klippes ned på et tidspunkt i løbet af vinteren.

Oxalis tuberosa – Oca

Udseende: Over jorden ligner oca sin slægtning surkløver/skovsyre, under jorden danner den små (2-5 c lange) knolde i hvide, gule og pink farver.

Anvendelse: Oca smager som en syrlig kartoffel, hvilket man lige skal vænne sig til.

Dyrkning: Dyrkes i havejord med masser af kompost og vandes jævnligt.

Høst og daglængdefølsomhed: Jordskokker er daglængdefølsomme. Det vil sige at de først sætter knolde når dagen er kortere en natten. Samtidig tåler de ikke frost, hvilket giver et temmelig kort vindue for høst i oktober – november.

Overvintring: Oca splatter sammen i den første frost. Knoldene kan klare temperaturer lige under frysepunktet, men ikke hård frost. Mine har dog klaret et par vintre under et dække af visne blade, som bliver holdt på plads af kompostsolden. Man kunne også sikre en håndfuld i et frostfrist skur, i tilfælde af fimbulvinter.

Sium sisarum – Sukkerrod

Udseende: Over jorden ligner sukkerrod en løstikke eller særligt kraftig skvalderkål. Under jorden har den et bundt af hvide pælerødder.

Anvendelse: Sukkerrod smager hen ad gulerod men sødere og mere melet. Jeg har endnu kun haft ret lille udbytte af mine planter, men tænker de kan supplere andre rodfrugter i vintermad.

Dyrkning: Stiller ikke store krav, men jeg forestiller mig rødderne udvikler sig bedst i relativt blød jord.

Høst og daglængdefølsomhed: Sukkerrod høstes om efteråret ved at lempe den op af jorden og forsigtigt brække nogle af rødderne af inden man planter den igen. Er ikke daglængdefølsom.

Overvintring: Sukkerrod er tilsyneladende fuldt vinterhårdføre i Danmark. Den visner ned omkring den første frost.

Stachys affinis – Kinaskokker

Udseende: Over jorden ligner kinaskokker en lidt kedelig grøn mynte. Under jorden danner de små (2-3 cm lange) larveagtige, sprøde, hvide knolde.

Anvendelse: Man spiser sig ikke mæt i kinaskokker, men de kan give lidt ekstra fyld i en salat eller grøntsagstærte.

Dyrkning: Kinaskokker stiller ikke de store krav, men giver flest og størst (hvilket stadig ikke er ret store) knolde hvis de får jævnlig vand og gødning.

Høst og daglængdefølsomhed: Kinaskokker høstes om efteråret. Er ikke daglængdefølsom.

Overvintring: Kinaskokker er tilsyneladende fuldt vinterhårdføre i Danmark.

No Comments

    Leave a Reply