Havebrug og selvforsyning

Flerårige spiselige planter i min have

Bed med flerårige spiselige planter
Efterårsstemning i Det Spiselige Staudebed

Flerårige spiselige planter er det ene punkt hvor jeg tillader mig at være hårdnakket og uapologistisk maximalistisk.

Jeg elsker at opstøve århundredgamle kålsorter der har overlevet på et eller andet belgisk husmandssted, halvtglemte rodfrugter fra Inkarigets storhedstid eller en løgsort der har været forvildet siden vikingetiden. For så at skaffe den hjem under stort besvær og få dem til at trives i lige præcis min have.

Jeg kalder det permakultur, men lad os være ærlige, det er mest bare samlermani!

Jeg opdaterer løbende mine lister over hvad jeg dyrker og hvordan, men da de ligger som almindelige indlæg, skal man være en ret hårdnakket googler for at finde dem. Derfor får I lige en indgang!

(Og hvis man overhovedet ikke kan lide at læse om planter, så hop af nu. Linksene nedenfor fører til plantelister og ikke ret meget andet …)

Ullucu og jordskokker
Ullucu i forgrunden kræver særforplejning. Jordskokkerne bagved klarer sig næsten alt for godt …

Flerårige spiselige planter i min have:

Klik ind på de forskellige kategorier af flerårige for at læse mere om hvad jeg har erfaring med at dyrke og lidt om hvordan jeg bruger de forskellige flerårige grøntsager i køkkenet.

Flerårige bladgrøntsager – Rigtig mange flerårige grøntsager falder i kategorien ‘blade og stængler’. Læs her hvilke jeg har held med.

Flerårige krydderurter – Flerårige urter til krydder og te. Mange er også gode biplanter.

Flerårige kål – Flerårige kålsorter er lidt et samleobjekt, fordi man tit skal kende nogen der kender nogen for at få fingre i en stikling. Og så er de jo både lækre og sunde.

Flerårige løgplanter – Der findes en mængde allium (altså løg) der der kan bruges enten som grønt drys, smagsgiver eller i stedet for almindelige løg. Læs her hvilke jeg dyrker.

Flerårige rodfrugter – Flerårige rodfrugter er interessante, fordi de i modsætning til mamge andre flerårige grøntsager er til at blive mæt af. Til gengæld er de tit lidt tricky at dyrke og overvintre. Læs her hvilke jeg har held med.

Dreng spiser kål
På kål-rov i Det Spiselige Staudebed. Min søn er noget mere altædende udendørs end han er indendørs …

2 Comments

  • Reply
    Trine
    22. oktober 2019 at 17:28

    Har du mon skrevet et samlet indlæg om det spiselige staudebed? Altså sådan noget som placering, jord, pasning, hvor mange forskellige slags planter, planlægning osv. Jeg vil meget gerne lade mig inspirere☺️

Leave a Reply