Havebrug og selvforsyning

Flerårige bladgrøntsager – dyrkning, anvendelse, formering

Rigtig mange flerårige grøntsager falder i kategorien ‘grønne blade og stængler’. Læs her hvilke erfaringer jeg har med at dyrke flerårige bladgrøntsager og hvordan de kan anvendes i køkkenet.

Flerårige bladgrøntsager i min have

Asparagus officinalis – Asparges

Udseende: Karakteristiske, tykke grønne skud om foråret bliver til florlette (og væltende) bladduske senere på sommeren.

Dyrkning: Asparges er en strandplante der gerne vil gro i sand og gødes med tang. Når den først har fat kan den dog overleve under andre forhold. Planten kan først tåle at man trækker skud af den efter 3-4 år, hvilket unægteligt kræver lidt planlægning og tålmodighed. Ventetiden er dog det hele værd.

Høst og anvendelse: Aspargesspisning kræver næppe den store forklaring. Det er en god ide at holde op med at høste fra planten senest til St. Hans, så den kan samle energi til næste år.

Blitum bonus-henricus – Stolthenriks gåsefod

Udseende: Minder om en ukrudtsmælde med bredere blade. Bladene virker let støvede på bagsiden.

Dyrkning: Stiller ikke særlige krav.

Høst og anvendelse: Stolthenriks gåsefod kan spises rå og tilberedt, men smager klart bedst tilberedt. Bruges som spinat. Frøene kan efter sigende anvendes som quinoa, hvilket jeg dog ikke har prøvet.

Crambe maritima – Strandkål

Crambe maritima - Strandkål
Strandkål

Udseende: Kraftig staude med gråblå, duggede blade og en stor kost hvide blomster i juni.

Dyrkning: Strandplante der kræver godt dræn og foretrækker sandet jord.

Høst og anvendelse: Strandkål har en kraftig smag. Bitter men ikke ubehagelig. Bruges i mindre mængder i pastaretter eller på en pande med hvidløg.

Diplotaxis tenuifolia – Sandsennep/vild ruccola

Diplotaxis tenuifolia - Sandsennep/vild ruccola
Sandsennep

Udseende: Flerårig udgave af ruccola.

Dyrkning: Stiller ikke særlige krav. Kan brede sig temmelig voldsomt ved frø.

Høst og anvendelse: Bitter ruccola-smag, lækrest først på sommeren.

Hablitzia tamnoides – Spinatranke

Spinatranke, Hablitzia tamnoides
Spinatranke

Udseende: Smukke røde skud om foråret, senere lange slyngende ranker med grønne hjerteformede blade

Dyrkning: Spinatranke dyrkes fra frø. Den er kuldekimer og temmelig sart det første år. Senere passer den sig selv på en halv-skygget plads med noget at slynge sig op ad.

Læs mere om mine erfaringer med at dyrke spinatranke her.

Anvendelse og høst: De spæde skud bruges som asparges og de grønne blade som salat/spinat. Bladene har en dejlig mild salatsmag men bliver lidt uinteressante hen på sommeren.

Hosta sieboldiana – Hosta

Udseende: Hosta kræver vist ikke den store introduktion: Skyggetålende staude med klynger af store blade. Kendt fra mormors have.

Dyrkning: Tåler hel- og halvskygge. Kan angribes ret hårdt af snegle.

Høst og anvendelse: Ja, hosta kan spises! Hosta spirer om foråret med små ‘spyd’ af sammenrullede blade. Disse smager og kan bruges nogenlunde som asparges. Senere kan bladene bruges som kål/spinat. De har en behagelig ikke-bitter smag, men kan virke lidt seje og skal tit snittes ret fint.

Malva crispa – Kæmpesalat

Udseende: Høj plante med store ruflede blade og fine sartelyserøde blomster.

Dyrkning: Dyrkes fra frø og er sart i starten.

Høst og anvendelse: Bladene anvendes som salat/spinat.

Rheum rhabarbarum – Rabarber

Rabarber, Rheum rhabarbarum
Rabarber

Udseende: Røde stængler og store grønne skærmblade.

Dyrkning: Stiller ikke store krav.

Høst og anvendelse: Stænglerne trækkes (ikke skæres) frem til St. Hans.

Rumex patientia – Spinatsyre

Udseende: Grønne, lidt slaskede blade om foråret. Senere høje uskønne frøstande a la skræpper.

Dyrkning: Stiller ikke store krav og breder sig en smule ved frø.

Høst og anvendelse: Bladene smager mildt og spinatagtigt. Er gode i de tidlige forårsmåneder hvor der ikke er så meget andet at plukke. Senere bliver den for grov og snegleplaget.

Rumex sanguineus – Blodsyre

Blodsyre Rumex sanguineus
Blodsyre

Udseende: Spæde grønne blade med smukke røde bladnerver. Senere på sommeren får den høje rødbrune frøstande.

Dyrkning: Stiller ikke store krav og breder sig ret kraftigt ved frø.

Høst og anvendelse: Bladene smager syrligt og spinatagtigt. Er ofte lidt grovere end de ser ud …

Scorzonera hispanica – Skorzoner

Scorzonera hispanica - skorzonerrod
Skorzoner

Udseende: Staude med klynger af friske grønne blade og store mælkebøtteagtige gule blomster i juni.

Dyrkning: Stiller ikke store krav og breder sig en smule ved frø.

Høst og anvendelse: Bladene smager neutralt af salat. Er bedst i forsommeren og igen i efteråret. Indimellem er de for grove.