Hverdagen

Første år på deltid – mine svar på de der spørgsmål folk altid stiller om deltidsarbejde

Arbejdsmarked deltid karriereSå er det simpelthen allerede et helt år siden min barsel sluttede og jeg begyndte på mit nye job som folkebibliotekar i en forstadskommune. En stillingsbetegnelse jeg med variationer har haft siden jeg blev færdiguddannet for lidt over ti år siden. Et job med gode kolleger, kort transporttid, interessante omend ikke vildt nyskabende opgaver og et ugentligt timetal på 30. Det var ikke hovedformålet med jobskiftet at komme på deltid – jeg trængte i bund og grund til at starte på en frisk. På den anden side gik jeg ikke uden om deltidsstillinger efter nogle hårde år på arbejdsmarkedet og en periode hvor jeg havde klaret mig helt hæderligt på barselsdagpenge.

Både før under og efter processen med at skifte job har jeg hørt mange påstande om det at være på deltid. Nogle af dem mest i mit eget bekymrede baghoved … De påstande har jeg samlet her og kvalificere med mine egne foreløbige erfaringer.

Sagt om deltid:

 • Deltid gør det umuligt at gøre karriere

  Ja og nej. Jeg har ikke udsigt til forfremmelser, større lønstigninger eller prestige i væsentligt omfang. Men det havde jeg sådan set heller ikke på fuldtid. På mit nuværende job mærker jeg ikke større begrænsninger end mine kolleger i muligheden for at udvikle mine arbejdsopgaver og kompetencer. Men ja, jeg kan godt mærke et lille stik i maven når mine DJØF-brødre og specialkonsulent-veninder taler om deres jobs. Indtil jeg sætter mig ned og tænker igennem, om jeg er misundelig på ideen om at have deres job eller misunderlig på at de får lov at udføre det hver dag. Indtil videre er jeg altid landet på, at jeg misunder anerkendelsen men på ingen måde selve jobbet. Hvis det ændrer sig en dag, må jeg jo reagere på det til den tid.

 • Man får lov at arbejde ligeså meget for en mindre løn

  Ja, de ser gerne at man bliver fem minutter længere 🙂 Ikke om eftermiddagen, hvor det er helt ok at gå tidligt, men med lørdagsvagter, morgenmøder og aftenarrangementer hober jeg konstant timer op. På den anden side fører vi jo flex-skema af en grund, og jeg er ved at vænne mig til at ‘flexdage’ er en aktivitet der skal bookes i kalenderen med samme seriøsitet som kassationsrunder og evalueringsmøder. Og så er det jo dejligt at kunne møde ind i sidste øjeblik til en aftenvagt med god samvittighed eller gå ekstra tidligt fordi man lige vil nå en tur i Hareskoven.

 • Ansvarsfordelingen i hjemmet bliver skæv

  Måske. Jeg er god (slem?) til lige at ordne køkkenet, feje under bordet og sætte en vask over om eftermiddagen. Hvilket jeg egentlig hygger mig meget godt med, mens Musen og jeg alligevel tuller rundt. Et par gange har jeg haft hænderne i siderne og hævet stemmen over at min kæreste, fordi han spurgte om et eller andet, jeg ikke gider være en om at vide. Et eller andet i stil med, hvor jeg gemte vaskepulveret … (The fuck!). For jeg gider jo ikke være ene-projektleder i husholdningen. Men jeg ved ikke om det skyldes at jeg er mest hjemme nu eller at jeg var på barsel i det meste af et år, umiddelbart efter vi flyttede i rækkehus og derfor lidt modvilligt kom til at være mere hands-on på indretningen og hverdagsrutinerne og hvordan det nu lige er med skorstensfejeren.

 • Økonomien bliver stram på deltid, og man bliver afhængig af sin mands penge

  Nej, egentlig ikke. Jeg betaler stadig det samme ind til de fælles udgifter som min kæreste. Og selv om løntabet derfor går ud af mine ‘lommepenge’, mangler jeg ikke noget. Jeg er blevet lidt mere bevidst om at holde mine småudgifter nede og laver for eksempel (oftest) god kaffe hjemme i stedet for at købe den ude. Jeg klapper også hesten inden større udskrivninger og er lige nu ved at spare op til en el-cykel, som jeg i princippet har råd til, men ikke uden at dræne opsparingen mere end jeg er komfortabel ved. Men der er stadig fint råd til is hver dag i, en taxa når det brænder på, og at have en fast kontooverførsel til min opsparing.

 • Mit barn trives bedre når mor er på deltid

  Ja, i hvert fald lidt. Og da især de første seks måneder i vuggestuen hvor han var temmelig overvældet og meget tit sløj. Det er også rart at kunne hente tidligt de fleste dage og få et barn hjem der ikke er helt smadret. Den ophobning af timer jeg nævnte ovenfor, gør også at vi kan være en hel del mere overskudsagtige når han skal vaccineres, lyttes på hos lægen eller bare ikke er på toppen. Dog er Musen efterhånden ret glad for sin vuggestue, og er ofte ikke vildt begejstret over at skulle tidligt hjem.

 • Jeg har fået mere tid til mig selv på deltid

  Ja og nej. Det meste af den frigjorte tid bliver jo brugt sammen med Musen, hvilket bliver sjovere og sjovere efterhånden som han bliver ældre. Det jeg mest af alt opnår er sjældent at have travlt om eftermiddagen med at komme hjem, hente, lave mad. Jeg har sjældent følt mig specielt hårdt ramt af den der ulvetime! Og nogle gange, hvis jeg er særligt tidligt hjemme, og Musen dårligt nok er vågnet fra sin lur i vuggestuen, så laver jeg én kop kaffe, sætter mig i lænestolen lige der hvor lyset falder ind fra terrasen og bare strikker i en halv time. Og det er ret fint.

 • Tilføjet på utallige opfordringer: Man fucker sin pension

  Ikke nødvendigvis. Jeg har taget et møde med min pensionskasse for at finde ud af om jeg skulle betale mere ind. Og det er der ingen grund til, da jeg (alt andet lige, etc) får flere penge mellem hænderne som pensionist, end jeg harv nu. Jeg betaler en temmelig stor del af min løn ind og har gjort det siden jeg startede på arbejdsmarkedet for ti år siden. Desuden har vi friværdi i hus og kolonihave, betaler afdrag på realkreditten og ellers ingen gæld. Jeg siger ikke, at alle kan gå ned i tid uden at få problemer med pensionen – til gengæld vil jeg opfordre alle til at tage et pensionstjek! Det var en god, informativ og ikke mindst beroligende oplevelse.

Forrige indlæg
Næste indlæg

4 Comments

 • Reply
  Ida
  22. januar 2019 at 20:39

  Ej, hvor har du bare en dejlig blog! TAK (også) for dette indlæg. Kh en young skywalker der lige har fået lov af (3!) chefer til at gå ned i tid og lige om lidt kan se frem til en 30-timers arbejdsuge.

  • Reply
   Plantesmilet
   23. januar 2019 at 9:58

   Tusind tak og i lige måde 🙂 Og tillykke med det, det skal nok give lidt mere luft, også sådan bare til dig selv!

 • Reply
  Ea
  16. april 2020 at 22:44

  Tak for mange gode betragtninger! Jeg kan genkende mange af refleksionerne fra mit eget liv med 32 timers arbejdsuge. I forhold til fællesudgifter så har vi gjort sådan herhjemme at vi beregner hvad vi hver især skal give til den fælles kasse sådan at vi begge har lige mange lommepenge tilbage. Dvs den der tjener mest betaler mest. Mht til pension har jeg så taget et ekstra beløb ud af det fælles regnskab og indbetalt til min pensionsordning under barsel. Beløbet svarer til det der supplerer op til det min mands arbejdsplads sætter ind hver måned på hans pension. Dvs jeg får lige så meget i pension som min mand mens jeg er på barsel. Det synes jeg er fair – og han heldigvis også ? Blot til inspiration ?

  • Reply
   Plantesmilet
   17. april 2020 at 9:03

   Det lyder som en rigtig fair og god model, især det med pension under barsel som jo virkelig er en ting! I vores model har jeg lidt mindre at gøre med og betaler også mindre ind til pension. Men min mand har en lavere timeløn (han får vel strengt taget kun udbetalt et par tusind mere end mig om måneden selv om han er på fuld tid) og har været kortere på arbejdsmarkedet en jeg, og jeg har desuden været heldig med et lejlighedssalg *og* han har en højere smertegrænse for lommepenge (de blurays betaler ikke sig selv …). Så egentlig lever vi begge to trygt og godt i vores -på papiret – unfair model.

Leave a Reply