Havebrug og selvforsyning

Frø på budget – fem måder du kan skaffe frø til køkkenhaven uden at bruge en formue

Økologiske grøntsagsfrøAt anlægge en køkkenhave – stor som lille – er en stor fornøjelse og en besparelse i det lange løb. Men, indrømmet, der er også nogle anlægsudgifter til frø og lignende – især hvis du vil dyrke mange forskellige spændende sorter. Heldigvis er det ofte muligt at få adgang til frø på budget.

Fem tips til at finde frø på budget:

 1. Tjek lagerbeholdningen

  Hvis det er første år du har køkkenhave, kan du se bort fra dette råd. For alle os andre kan det godt betale sig at tjekke hvad der ligger i skuffen fra sidste år. Ganske vidst taber de fleste frø en smule af deres spireevne fra år til år, men da de fleste grøntsager alligevel skal udtyndes undervejs, gør det i praksis ikke så meget.

  Læs her hvordan du kan spireteste gamle frø.

 2. Spørg dit netværk

  Det kan godt betale sig at spørge diskret ved påskefrokoster eller i kantinen, om andre er i gang med at forspire, og om de har en udplantningsplante eller to til overs. For det har folk! Og ægte haveelskere vil meget hellere sende en babysquash eller tomatplante videre end (gys!) at smide den på komposten.

 3. Gå til frø popup

  I disse år sætter Frøsamlerne og Praktisk Økologi fokus på den vidunderlige mangfoldighed af gamle grøntsagssorter der findes under de store frøfirmaers radar. Og det gør de ved hyggelige popupboder, hvor de kan finde særeste frø gratis eller meget billigt.

  Find en frøpopup her.

 4. Bliv aktiv i Frøsamlerne

  Hvis frøpopup’en har givet dig smag for at dyrke andet end det gængse, vil jeg på det kraftigste anbefale et medlemskab af Frøsamlerne. For 200kr om året kan du forår og efterår vælge og vrage blandt sjældne, historiske og udenlandske sorter. Foreningen er baseret på at man giver efter evne og modtager efter behov, og der er forståelse for at man ikke selv smider så meget i puljen lige de første par år.

  Find Frøsamlerne her.

 5. Tøm køleskabet

  Er man helt på bar bund, kan man faktisk få rigtigt meget køkkenhave ud af indholdet af et gennemsnitligt køleskab. Små potter med krydderurter kan deles og plantes ud, ingefær, jordskokker og hvidløg kan sættes i jorden, en skive af en tomat kan lægges oven på jorden i en urtepotte så frøene spirer, frøene fra chilier og citroner kan spires, gulerødder og forårsløg gendyrkes. Osv. Prøv dig frem – måske bliver resultatet mystisk, men i det mindste var det sjovt og billigt.

  Læs evt denne bog om at få kerner fra køkkenet til at spire.

2 Comments

 • Reply
  Kristina Moos Bylov
  3. april 2018 at 17:21

  Tak for overblikket! For — ja – det kan virkeligt blive dyrt hvis man skal ud og købe alle frø. Her på vores lokale bibliotek er de ret seje. I efteråret plejer de at opfordre til staude-bytteri. Man tager en aflægger af sine stauder og stiller derned og sætter lige navnet på. Og omvendt kan nan tage nye spændende stauder med hjem. Derudover så har de et stort bord indenfor med små skåle med frø i – alle mulige slags som der er en der har doneret. Dem kan man også tage. Ret så god ide! Måske der er lignende på andre biblioteker? Hilsen Kristina

  • Reply
   Plantesmilet
   11. april 2018 at 12:54

   Det var da et godt initiativ, måske skulle jeg holde sådan en dag her på mit biblo 🙂

Leave a Reply