Hverdagen

Garderobeoprydning på en formiddag

Jeg har ikke skrevet meget om gammeldags materiel minimalisme på det seneste. Der er sket lidt på den front. Der er bare sket utrolig meget andet på utrolig mange andre fronter. Men en tirsdag formiddag under Anden Bølge havde jeg først tænkt at holde date-dag. Så at arbejde hjemme. Så måtte tage en aftenvagt. Og så fandt ud at jeg skulle dele formiddagen med en murer og en snotforkølet kæreste (virkelig ikke date-materiale), var jeg så pludselig i stødet til at udsætte mit tøj for grundig garderobeoprydning.

Garderobeoprydning in progress. Det decideret lasede er pillet fra, nu kommer turen til det der føles ‘off’ af den ene eller den anden grund.

Garderobeoprydning – sådan gjorde jeg

Der findes flere deciderede metoder til garderobeoprydning. Marie Kondos ‘sparks joy?’-metode er kendt. Capsule Wardrobe-systemet er en ting. Klæd dig bedre-bogen beskriver en decideret garderobeanalyse.

Jeg brugte en hjemmebrygget blanding af mavefornemmelse og pragmatik: Jeg fjernede på den ene side alt hvad der fik mig til at tænke ‘Virkelig?’ eller ‘øv!’ eller ‘det var dengang’. På den anden beholdt jeg forskelligt der måske ikke ligefrem vagte begejstring, simpelthen fordi det opfylder et bestemt formål.

Fremgangsmåden var som følger:

 1. Ro. Jeg bænkede kæresten i sofaen og frabad mig alle meninger og gode råd.
 2. Svesken på disken. Så lagde jeg alt mit tøj ud på sengen efter kategori. Fra skabe og skuffer, fra knagerne i gangen, fra vasketøjskurven, fra bunken i hjørnet …
 3. Grovsortering. Alt hvad der var hullet, vasket helt i smadder eller krympet, røg ud med det samme.
 4. Følelse. Så bladrede jeg alle punkterne igennem igen. Med følelserne mere end med fornuften. Alt det jeg ikke var sådan rigtig glad for, røg til genbrug eller i skraldeposen.
 5. Fornuft. Inden låget smækkede på containeren, sikrede jeg mig stadig at kunne klæde mig til: En sygedag på sofaen, en knokledag i haven, en løbetur, en begravelse, et surprice-bryllup. Jeg gider ikke panikshoppe. Noget af det tøj der således blev reddet på målstregen skal måske ikke gemmes for evigt. men nu kan jeg opgradere det i mit eget tempo.
 6. Noter til selv. Jeg havde en notesblok liggende til hvad der sådan faldt mig ind undervejs, og som jeg sikkert ville have glemt igen når tøjet var på plads igen. Jeg noterede dels hvad jeg syntes der manglede, dels hvad jeg kasserede og hvorfor. Indkøbslisten var ret kedelig (BHer, undertrøjer, en ’finere’ bluse eller to og måske en ekstra  cardigan), mens smide ud-listen faktisk var lidt øjenåbnende. Den har jeg gjort mere ud af nedenfor.

Hvad jeg sendte videre, hvorfor, og hvad jeg kan lære af det?

Det var lidt sjovt at notere mig hvad jeg skilte mig af med under min garderobeoprydning. Fordi det også gav nogle ret klare hints til til hvordan jeg kan købe mere sikkert ind fremover. Listen er nogenlunde prioriteret efter hyppighed.

 • (Meget) gammelt, slidt, hullet og forvasket tøj.
  Jeg beholder mit tøj længe. Det vidste jeg egentlig godt. Men jeg var ikke klar over det var så længe! Især mit basistøj er 5, 10, 15 år gammelt. Nogle af de laser der skulle forestille undertrøjer, købte jeg på SU i Føtex på Kirkegårdsvej ude på Amager, hvor jeg boede i 2003-04 … Det er fint, men jeg det betyder også at jeg er i min gode ret til at finde det rigtige, købe god kvalitet og betale det det koster.
 • Håndarbejds- og upcyklings-projekter der aldrig helt blev gode.
  Hvis ikke du syr prøvemodeller, syr du prøvemodeller, sagde min gamle sylærer. Og hun havde sgu ret … Der er nogle ilde udtænkte projekter der har fået lov at overleve bagerst i skabet fordi jeg ikke nænnede at kassere alle de timers arbejde. Så det skal jeg tænke over næste gang jeg ‘lige’ syr en herreskjorte om eller strikker en sweater ud af hovedet.
 • Gaver jeg aldrig helt er blevet glad for.
  Jeg har førhen haft for vane til at udlicitere tøjkøb til ønskelisten. På den måde at jeg har følt jeg manglede noget (undertrøjer der ikke var 15 år gamle, fx) men ikke gidet købe dem. Så er de røget på listen til jul, og så slap jeg også for klager over at jeg aldrig ønsker mig ‘rigtige ting’. Men. Jeg får gaver af min kæreste og min familie. Min kæreste køber af princip ikke bløde gaver, og min familie køber gaver på gågaden i Herning. Findes det ikke der, findes det ikke. Og ikke et ondt ord om akryl, det var bare ikke det jeg forestillede mig, da jeg skrev ‘lækre undertrøjer’. Så, enten skal jeg selv købe de lækre uld og silke-bluser jeg havde i tankerne, eller også skal jeg ødelægge den gode stemning og aflevere den forhadte ‘bestillingsliste’.
 • Tøj forbundet med graviditet og amning.
  Jeg havde beholdt stor løs kjole, ikke decideret vente- men egnet til formålet, og et par amme-undertrøjer (de skide undertrøjer igen!). Og det var såmænd anvendeligt nok, men mere af en der rent faktisk var gravid eller ammede. Og det er ikke fordi jeg vil hundrede-og-tyve-procent afvise nogensinde at skulle bruge det igen. Jeg kan bare mærke jeg har lyst til at nu skal være nu.
 • Den ringeste i bunken.
  Jeg kasserede et par ting simpelthen fordi den grå blazer altid vil tabe til den sorte og den lidt for korte Nørgaard-bluse til den lange nok. Dem kan andre få mere glæde af.
 • Tøj der ikke virker – for mig.
  Tåstrømperne gjorde ikke det under for min yoga jeg havde håbet, den lille bikini-underdel var godt nok lille (!), og jeg har aldrig haft strømpebukser på i mere end fem minutter før min døds-storetå har gnavet hul. Så, leggings og omtanke fra nu af 🙂
 • ‘Fine ting’.
  Der var kun et par tasker i denne kategori. Men den kommer med alligevel, fordi jeg har lagt mærke til at det er en generel ting for mig, og nok i virkeligeden hele min familie. At skelne mellem ‘ting’ og ‘fine ting’. Fine ting er gaver fra familie eller venner uden for den helt nære kreds, eller arvestykker. Fine ting bliver sjældent brugt til noget praktisk. Fine ting kan være værdifulde på penge-måden men er det ikke nødvendigvis. Værdien ligger i ophavet. Og det korte af det lange er at jeg forsøger at befri de fine ting fra piedestalen og enten tage dem i brug eller sende dem videre.
 • Kogevaskens ofre.
  Der var kun en enkelt til ukendelighed krympet uldbluse. (Plus et par flere jeg smed direkte fra tørretumbleren i skraldespanden i sidste måned …). Så nu har vi en spand med Vasketøj med Særlige Krav, og den står jeg bare for at få ekspederet med passende mellemrum!
Forrige indlæg
Næste indlæg

4 Comments

 • Reply
  Karen Marie
  26. november 2020 at 11:43

  Nogle genbrugsbutikker modtager også tøj der er gået i stykker. Så sælger de fibrene videre (der kan genanvendes på forskellig vis). Man kan skrive uden på puden at tøjet er i stykker, så er det nemmere at sortere 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   28. november 2020 at 17:16

   Jaaaa … det ved jeg egentlig godt … 😉 Men de nærmeste par stykker gør ikke og … så gad jeg ikke gøre mere ved det! Men jeg kan forstå at ‘tekstiler’ er en af kategorierne i det nye nationale system for affaldssortering. Så *næste* gang har jeg ingen undskyldning.

   • Reply
    Karen Marie
    28. november 2020 at 19:33

    Nogle gange har man bare brug for at få l***** ud af huset i en fart 😉

    • Reply
     Plantesmilet
     29. november 2020 at 12:46

     Nemlig 🙂 Og jeg bilder mig ind at det giver større overskud til at gøre tingene ‘ordentligt’ på andre områder.

Leave a Reply