Boganmeldelser

Kvadratmeterhaver

Kvadratmeterhaven af Mel Bartholomew
Kvadratmeterhaven af Mel Bartholomew

Eller Havebogsforfatteren, du ikke vil have som bordherre …

Efter at have læst Mel Bartholomews havebog Kvadratmeterhaven er jeg egentlig glad for, at det er stærkt usandlynligt, at jeg nogensinde får ham som bordherre til en familiefest.

For vi har at gøre med en mand, der har udviklet et System Der Fungerer, selv om Eksperter siger, det ikke gør. Og nu har han skrevet denne bog, så vi andre kan blive omvendt og opleve glæden ved at følge Systemet.

Måske er det min indgroede mistro over for amerikanske fagbøger, der stikker hovedet frem. Et hårdnakket rygte i bibliotekarkredse vil vide,  at forfattere bliver betalt pr. side over there, og derfor propper værkerne med indledninger, faktabokse, opsummeringer og opsummeringer af opsummeringer. Der er rigeligt af alle disse i bogen plus en del talebobler med begejstrede kommentarer fra omvendte haveejere.

Kvadratmeterhave-Systemet

Systemet går i sin korthed ud på at dyrke i lave højbede med bund, der hver er en kvadratmeter store og (vigtigt) underdelt i hver ni kvadrater ved hjælp af trælister eller snore. Mangler underinddelingen, er det ikke en kvadratmeterhave!

Hvert af de små kvadrater er hjem for en, fire eller seksten planter alt efter disses størrelse, og en vigtig pointe er, at man kun skal dyrke så meget af en grøntsag ad gangen, som man skal bruge og sagtens kan dyrke mange forskellige slags på en kvadratmeter.

Mel’s Mix

Ros til Mel Bartholomew, forfatter til Kvadratmeterhaven

En anden vigtig (vigtig!) pointe er, at man aldrig (aldrig!) må bruge almindelig havejord i højbedene. Derimod skal man bruge Mel’s Mix, som den gode mr. Bartholomew har udviklet ved gentagne eksperimenter. Den består af lige dele (målt på rumfang) havekompost, sphagnum og vermiculite, som er et stenpulver med stor evne til at opsuge vand. Når blandingen er puttet i bedet, skal der bare tilføres havekompost efter hver dyrkning.

Resten af haven kan man så passende belægge med fliser eller (gys!) kunstgræs …

Kan det bruges?

Kvadratmeterhaven har bestemt nogle gode pointer om at dyrke meget og varieret på begrænset plads og dyrke efter husholdningens behov. Der er også overskuelige teknikker til at fremstille sin egen havekompost og fif til at skaffe billigt genbrugstræ. Og så er planteoversigten bag i bogen faktisk ret god.

Metoden med jordblandingen i lukkede højbede kan sikkert bruges på stenbroen, på altaner eller på forurenet jord, selv om jeg tror, vermiculite kan være svært at opdrive i store mænngder i Danmark.

Til gengæld er systemet for stift for min smag, bogen meget amerikansk på godt og ondt og den småmissionerende tone lidt tåkrummende.

Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Helle
  28. september 2014 at 15:43

  Uargh! Det ville blive en lang aften. Hvorfor skal de have bund? Det forstår jeg slet ikke. Jeg er nok mere til John Seymore.

  • Reply
   Plantesmilet
   29. september 2014 at 8:58

   Hvad skal man læse af Seymore? Og der skal bund i, fordi man bare skal glemme alt om sin egen jord og holde sig til Mels Mix. Bum.

Leave a Reply