Kolonihaveliv

Havesociologi

Der er sørme skrevet en  ‘Hvis din nabo var en bil’ for haver. (Bevars, det er nogle år siden, men jeg har altså først opdaget den nu!) Jeg så en henvisning til Bella Marckmanns havetyper et eller andet sted på nettet og bestilte hendes lille bog hjem fra et bibliotek. Den er ret fin 🙂 Og sjov på sådan en ‘funny ’cause it’s true’-agtig måde …
Haven - paradis eller slagmark af Bella Marckmann

Haven – paradis eller slagmark af Bella Marckmann

De fire typer haveejere:

Nusseren:

Hende med de grønne fingre, der går hele dagen og pusler om sine spirer. Altid i gang, aldrig helt færdig. Hun har læst havebøgerne og er fuld af foragt, hvis andre dyrker haveuden æstetisk sans eller bare ‘forkert’.

Slapperen:

Ham med det travle job, der kommer sent hjem og splatter ud på terrassen. Ret ligeglad med dyrkningsfinesserne, når bare der ser anstændigt ud, og absolut ligeglad med, hvordan andre holder have.

Ordensaktivisten:

Ham med alle maskinerne og de nøje planlagte anlægsprojekter. Havenisser, stenbed, malede vognhjul, surbund, selvfølgelig bar jord mellem stauderne. Synes de andre er nogle rodehoveder, der burde tage sig sammen. Dette er alvor!

Økoromantikeren:

Sådan en akademikertype, der har læst en masse havebøger men i virkeligheden ikke rigtigt har tid til at passe sin egen. Men det gør ikke så meget, for en upasset have er sund og naturlig for børn og vilde dyr og meget mere interessant end pæne almindelige haver.
 
Typerne er fundet ved at interviewe medlemmer af Haveselskabet (Gad vist hvor mange slappere, der er medlem der, dog?). Det står ikke i bogen, men jeg vil skyde på, at de fire typer passer i en firefeltsmodel a la Bourdieu. Økoromantiker og nusser scorer højt på kulturel kapital, slapper og økoromantiker på økonomisk kapital. Tror jeg …
 
Som sagt er bogen meget sjov, selv om den ikke går så frygteligt meget i dybden. De fire typer er absolut genkendelige og forskellene mellem dem er ikke nogen dårlig forklaringsmodel for nogle af de, ahem, meningsforskelle, man er oplever her i kolonihaveland. Uden at sige for meget vil jeg skyde på, at mange af de ældre medlemmer her i foreningen er ordensaktivister, mens der er ikke så få økoromsntikere og slappere blandt de yngre.
 
Selv er jeg nok en afslappet nusser med økologiske tendenser, mens min kæreste er en slapper med et lille overraskende strejf af ordensaktivisme. Og forgængerne i haven har da helt sikkert været fuldblodsordensaktivister!

2 Comments

 • Reply
  Helle
  15. august 2014 at 20:27

  Den her er jeg vild med:-) Den sender jeg til en anden kolonihaveejer, som også støder sig på dybe meningsgrøfter i kololand.

  • Reply
   Plantesmilet
   19. august 2014 at 9:38

   Ja, det er en ret fin lille bog. Og jeg tror alle fire typer er repræsenteret blandt vores nærmeste naboer …

Leave a Reply