Bæredygtig hverdag

Hvad der videre hændte pop up-farmen

imageI vinter besøgte vi pop up-landbruget på Nørrebro, der dengang var på skibscontainer og løse brædder-stadiet. I dag holdt de åben container i hvad der nu er et producerende landbrug. Det sværmede med hipstere, samfundsomtænkere og akvaponister og de ansvarlige måtte svare på detaljerede spørgsmål om vækstmediet (genbrugsplastik og luft), fraværet af jord (jeps!), risikoen for mikroplastik i maden (teoretisk mulig), forskellen på økologi og biodynamik (midlertidigt glemt af den stakkels mand), mens de prøvede at forhindre de fotograferende gæster i at ødelægge grøntsagerne i forsøget på at få gode billeder.

Planterne gror nu i deres plastikuld i lodrette beholdere, hvor de overrisles med gødet vand, som cirkulerer i et lukket system. Der fordamper meget lidt vand fra systemet, og en del af elektriciteten kommer fra solceller på taget. En snarlig udvidelse (fortalte en engageret akvaponist) er rejer og fisk, der skal berige vandet med gødning som supplement til den indkøbte gødningsvæske.

Hele arrangementet er vældigt langt fra den fri natur, og strider vel også mod den gode økologiske forestilling om at smagen kun bliver større af vejrlig og særlige sporstoffer hentet af dybe rødder i rigtig jord. Men set up’et er et interessant bud på fødevareproduktion på begrænset plads og der bestemt masser af smag i min urtevaffel med spinat og østershatte!

Østershattene stammede fra beyondcoffee.dk, der udnytter kaffegrums (en uudtømmelig ressource her i brokvartererne) til at dyrke spisesvampe på. Spændende!

Akvaponisk dyrkning på NørrebroUrtevaffel med svampeimageØstershatte på kaffegrums

No Comments

    Leave a Reply