Kolonihaven

Hvordan finder jeg en kolonihave i Storkøbenhavn?

Jeg bliver ret tit spurgt af kolleger og venner og venners venner, hvordan man får fingre i sådan en kolonihave i Storkøbenhavn. Uden at stå på venteliste i 20 år og uden at betale en formue under bordet, vel at mærke!

Og selv om processen kan virke en anelse kringlet med foreninger og ventelister og fastsatte priser, er det absolut realistisk. Især hvis du kigger længere ud end brokvartererne og laver lidt forventningsafstemning i forvejen.

Klassisk københavnsk kolonihave

Kolonihave i Storkøbenhavn, trin for trin:

Afstem forventninger

Tag en aften ved køkken bordet med notesblok, Googl og lommeregner.

 • Er en kolonihave overhovedet det rigtige for jer?  Det har jeg en fin guide til at afklare her 🙂
 • Økonomi: Hvad kan I lægge i udbetaling og årlig haveleje? 200.000-300.000 kr i udbetaling er et realistisk niveau (men beløbet kan være både højere og lavere) og det samme er 500 – 1500 kr i månedlig haveleje (men igen, beløbet kan være både højere og lavere og der kan være yderligere udgifter til fælleslån og forbrug)
 • Komfortkrav: Hvad er jeres minimumskrav til kvadratmeter, el, vand, kloak, badeforhold, varme, mulighed for at vaske tøj osv? Meget kan ordnes efterfølgende, men det koster jo også og bliver næppe ordnet første år.
 • Hverdagslogistik: Skal I kunne komme på arbejde fra kolonihaven, aflevere børn, vande potteplanter og fodre kanariefugle derhjemme? Tag evt rejseplaner eller rutevejledninger for mandag morgen kl 8 fra nogle af de større kolonihaveområder ved Ballerup, Herlev, Vestegnen og på Amager for at få en overordnet ide om hvad der er træls og hvad der kunne fungere.
 • Kolonihavelingo: Kolonihaveverdenen har nogle begreber det kan være fint at kende. (Det har jeg såmænd også en guide til 🙂. Fx kan det være godt at tænke over om I er til andelshave, nyttehave, ’almindelig’ kolonihave på lejet grund, om det betyder noget for jer om foreningen er med i Kolonihaveforbundet osv.

Kolonihavestemning

Udvælg interessante foreninger

Udvælg en håndfuld foreninger I vil være interesseret i at blive skrevet op til.

 • Brug google.map eller oversigten her for at finde en kolonihave i Storkøbenhavn
 • Tjek de enkelte foreningers hjemmesider for hvornår der er opskrivning til venteliste og hvem der må skrive sig op – skal man fx bo i kommunen eller bare i Storkøbenhavn?

Kolonihave i storkøbenhavn

Skriv jer på venteliste

Sorry, det er som regel noget med personligt fremmøde på bestemte datoer og et mindre gebyr.

Gør en tur ud af det, og snus lidt rundt i foreningen nu I er der. Hvordan er landskabsarkitekturen, er der velholdt, FOR velholdt, er der trafikstøj, sjove opslag om fælles aktiviteter …

Fortvivl ej!

Ventelisten er sandsynligvis alenlang. Men fortvivl ej, der er sikkert større omsætning i den end du sådan lige tror.

 • Mange af dem der står på ventelisten er sandsynligvis passive eller har glemt at de står på den
 • Mange af dem der står på ventelisten står på venteliste flere steder steder – lige som dig
 • Mange af dem der står på ventelisten er ude at rejse eller har bare glemt at tjekke mail, når det bliver deres tur. Og så ryger de bagerst i køen

Når I bliver tilbudt en kolonihave

 • Hold hovedet koldt, men ikke for koldt. Det er let at blive smaskforelsket, når man får tilbudt et hus. Men slå koldt vand i blodet. For det første er det samme hus måske budt ud til en hel håndfuld fra ventelisten, så måske får du slet ikke mulighed for at købe det alligevel. For det andet er det nu I lige skal huske på, hvad I fandt frem tilda I forventningsafstemte. Er det for dyrt. Er det for skramlet. Ligger det for langt væk. Vær realistiske!
 • Tag en ven med – eller to. Det er en god ide at få en person med bygningserfaring til at kigge på kolonihavehuset. Nu får I sikkert et chok! Trænedbrud. Fugtindtrængen. Ulovlige tilbygninger og hjemmeflikkede installationer. Hvis I går helt i panik, men stadig er forelskede, kan det hjælpe at tale med en gør det selv-type også. De vil som regel kunne berolige dig med at det meste kan udbedres for små penge og at kolonihavehuse har tradition for at holde i årevis på trods af alverdens klamphuggeri.
 • Snak løsøre. Selve prisen er langt de fleste steder fastsat af foreningen. Lad være med at byde mere, det er penge under bordet! Løsøret er lidt en anden sag. Løsøre er alle møblerne, køkkentøjet, vaserne i vinduet, amagerhylden, græsslåmaskinen med meget (!) mere. Sælger fastsætter prisen, køber bestemmer hvad de vil have. Lad dig ikke presse, men vær alligevel åben over for en god aftale. Det er trods alt dyrt at anskaffe alt fra bunden!

Kolonihaveidyl

Andre måder at få en kolonihave i Storkøbenhavn

 • dba.dk: Da min kæreste og jeg købte kolonihave i 2013, fandt vi den på Den Blå Avis. Dengang lå der hundredevis af huse til salg der. Nu ligger der som regel kun en håndfuld, sikkert fordi foreningerne har indført venteliste. Men man kan stadig være heldig.
 • Ejendomsmæglere: En sjælden gang imellem kommer et hus (som regel i den dyre ende) til salg hos en almindelig ejendomsmægler. Så du kan overveje at sætte en søgeagent op hos sådan en.
 • Arv: De fleste foreninger har regler for hvordan en kolonihave må gå videre inden for en familie. Og de er som regel ret stramme. Men måske kan drømmen om mormors kolonihavehus rent faktisk realiseres ved at du køres i stilling som arving til mormors kolonihavehus!
 • Facebook: Der findes adskillige facebookgrupper der formidler kolonihaver til salg. Googl ‘køb’ og ‘kolonihave’. Det er mit indtryk at det er huse i mindre etablerede foreninger og mest i provinsen der formidles ad den vej. Men prøv at kigge, måske er der guld at finde.

Er der noget jeg har glemt? Smid meget gerne en kommentar, hvis I har erfaringer med at købe kolonihave!

2 Comments

 • Reply
  Frederik
  17. juni 2019 at 15:41

  Rigtig god guide synes vi her hos https://jmkiil.dk/ 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   18. juni 2019 at 12:48

   Tak 🙂

Leave a Reply