Hverdagen

I orkanens øje

Plantesmilet blog om selvforsyning kolonihave og bæredygtig hverdag

Da jeg var helt ung, havde jeg engang noget, jeg vil beskrive som et sammenbrud. Jeg kunne simpelthen ikke mere. Af mange grunde. Og som jeg stod der på mit kollegieværelse og rystehulkede, konstaterede jeg, at der ikke var et eneste menneske, jeg var tryg ved at fortælle det til. Eller på anden vis afsløre det for, fx ved at pjække eller holde op med at vaske hår. Hvilket efterlod mig i et totalt tomrum midt mellem business as usual og det totale ophør af samme.

Og i det tomrum kom jeg i tanker om at der var møde i de studerendes råd. Og at en veninde havde sagt at flere burde komme. Og at formanden havde sagt at strengt taget diskuterede de mest, om der var nok rene viskestykker, så måske behøvede man ikke komme. Og så tog jeg til møde og meldte mig til at tage referat. Og det var lige præcis hyggeligt nok til at jeg overlevede endnu en dag.

Efter den dag fokuserede jeg i lang tid på det, jeg døbte ’Livet på Viskestykkeniveau’. Hvis jeg havde rene viskestykker, var noget godt. Livet, Meningen, Fremtiden og så videre havde jeg totalforbud mod at skænke en tanke. Og ligeså stille krøb jeg så langt ind på midten af isflagen, at jeg (i hvert fald nogle gange) godt turde løfte blikket fra viskestykkerne uden at det hele begyndte at vippe faretruende.

For tiden har jeg det lidt på samme måde, om end min tryghedscirkel er udvidet væsentligt. Vi har det godt. Min kæreste er fandme sød. Servicen i butikkerne i Buddinge er faktisk eminent. Min søn er småforelsket i sine vuggestuepædagoger. Han bruger ord som ’lysning’, ’førerhus’ og ’regnvejr’. I weekenden spruttegrinede jeg med mine forældre over et glas hvidvin og noget sladder. Jeg har byttet en træls arbejdsopgave med en kollega, som kom af med sin trælse opgave, og vi synes begge den anden er blevet snydt. Jeg læser virkelig mange bøger for tiden.

Men så hæver man blikket. Til Klima og Trump og Brexit og nedskæringer og Fake News og Yemen og Jyllandspostens kommentarspor. Kontrasten er sindssyg, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre med den.
Hvad gør I?

Forrige indlæg
Næste indlæg

6 Comments

 • Reply
  Maude // skøreliv.dk
  27. marts 2019 at 13:58

  ❤️! Jeg har mest lyst til at skrive at jeg øver mig i at svømme rygcrawl, men det ville ikke være helt sandt. Men jeg ved PRÆCIS hvad du mener, og hvordan du har det!

  • Reply
   Plantesmilet
   28. marts 2019 at 19:31

   ❤️ Den der kognitive dissonans er lidt svær, nogle gange!

 • Reply
  Jane
  27. marts 2019 at 20:52

  Kære du. jeg ved præcis, hvad du mener, og jeg har faktisk fundet et rigtigt fint mellemsted efterhånden. Jeg startede med en stor omgang klimasorg (http://projecthandmade.dk/?s=klimasorg) i 2015, men er endt det, hvor jeg nyder de små ting, som jeg gør i min hverdag for at være en del af løsningen. Og jeg deler det jeg lærer, dels i verdens bedste facebook-gruppe og på bloggen – og så er jeg igang med at skrive en bog om at leve et bedre liv, med færre ting. Og alle de små handlinger hjælper. Og så har jeg besluttet mig for, at vi når vi nu (formodentlig) kun lever een gang, så vil jeg bruge min tid på alt det gode, som det lille, rare liv kan give mig 🙂 KRAM

  • Reply
   Plantesmilet
   28. marts 2019 at 19:33

   Kram tilbage igen, og fedt at høre! Jeg har det jo egentlig også fedt. Kan mærke at nogle af de helt gamle knuder løsner sig i disse år. Lige som dig har jeg nok bare brug for at føle at jeg er endel af løsningen.

 • Reply
  Birthe Skantorp
  30. marts 2019 at 16:31

  Grounding ! – når du føler dig hjælpeløs, så kik på din næsetip og vurdér, hvad du kan gøre noget ved ! Hvad skal du med rene viskestykker ? – JEG vil ha´rene trusser ! ! 😉
  “Klima og Trump og Brexit og nedskæringer og Fake News og Yemen og Jyllandspostens kommentarspor. Kontrasten er sindssyg, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre med den.”
  Søde ven (og alle dine jævnaldrende), DET ER IKKE DIT BORD ! – den slags har du folk til ……
  Når du lister hele baduljen og føler dig aldeles hjælpeløs, så flyt fokus. For det er ANDRE !, der har sat den dagsorden (politikere og journalister), ikke dig og dine. Dét, der er allermest vigtigt for jer, er noget helt andet – og det ved de der manipulatorer godt – og de tjener endda penge på det. Enten ved at flytte dit kryds, dit fokus, dit selvværd eller din prioritering af, hvad du bruger din tid og energi på……..
  Men vi skvatter alle sammen i den grøft med at ville være og gøre det “rigtige” – som andre ! har defineret.
  Gi´ Fanden i det ! Snak med dine nærmeste og vedtag, hvad der er vigtigt for jer og hvad I kan bidrage med – og SÅ GØR DET.
  Da jeg var betydeligt yngre, var vi livrædde for atomkrig, atomkraft, Warshawapagten … fortsæt selv. Det skete som bekendt ikke …
  Nu er det noget andet, der tager overskrifterne – og gi´r folk søvnløse nætter og mindreværdskomplekser. Lad os tage chancen og se, hvor galt det går. Og håbe, vi reagerer lidt før.
  Hvis vi først lader os manipulere af overskrifter i aviser og medier – så har “de andre” taget magten … og det kan sgu være det samme – ikk´?

  • Reply
   Plantesmilet
   3. april 2019 at 13:05

   Tak for det indspark 🙂

Leave a Reply