Havebrug og selvforsyning

Kartoffeldyrkning under jorddække – dommen

I år har jeg for første gang dyrket kartofler oven på jorden under et jorddække. Og hvordan er det så lige gået?

Overordnet har det været en fornøjelse at slippe for at grave ned og grave op og hyppe (det sidste får jeg aldrig gjort alligevel!), og jeg er overbevist om at jorden har haft godt af sådan at være dækket til en hel sæson. 

Kartoflerne er endt med at være lidt sene, hvilket nok har mere at gøre med slendrian og sneglehegnsopsætning i foråret end med dyrkningsmetoden som sådan.

Og så har der ærgerligt nok været en del spild på grund af grønne kartofler, snegle og noget der minder om skimmel. 

Grønne kartofler

Blomstrende kartoffelplanter
Frodige kartoffelplanter

Som billøs ikke-husdyravler med en relativt lille have er kompost ikke noget jeg sådan kan rutte med. Og jeg havde da også alt for lidt til et ordentligt jorddække. I stedet brugte jeg nogle sække med halvtomsatte efterårsblade, suppleret med et læs græsafklip fra naboen. Bladene var ikke perfekte. De var for tørre og løse og flagede. Græsafklippet hjalp på det. Dog burde jeg have sat en kant på ind mod resten af køkkenhavenhaven – jorddækket fladede nemlig ud og blev for tyndt for den yderste række kartofler.

Alt i alt endte det med en del grønne kartofler. Hvis jeg prøver jorddække igen næste år, bliver det forhåbentlig med et lidt fastere  materiale som dække.

Snegle

Kartofler dyrket under jorddække
Fine kartofler lige til at samle op – men bemærk sneglegnavet i den ene!

Som det sikkert har skinnet igennem her og her og her, har jeg forsøgt at holde køkkenhaven sneglefri i år – med vekslende held. Og når der har været invasion, er det i høj grad kartoflerne, der har måttet holde for. Sneglene har gemt sig i jorddækket, og da kartoflerne jo har ligget oven på selve jorden, er der også blevet gnavet i dem. Træls!

Om jeg fortsætter med jorddække eller går tilbage til den gammeldags metode, kommer blandt andet til at afhænge af om der er styr på sneglehegnet næste år.

Kartoffelskimmel

Skravlede kartoffeltoppe
Småskravlede kartoffeltoppe – er det skimmel?

I år har jeg for første gang konstateret kartoffelskimmel. Hvilket slet ikke er det samme som at jeg aldrig har haft det før! Hvis ikke min svigerfar havde prikket til mig samme dag som jeg satte mig til at skrive et formidlende Facebook-opslag om netop skimmel, havde tanken næppe strejfet mig! I hvert fald var kartoffeltoppene gået fra smaragdgrøn frodighed til brunplettet ynk på få dage, og blev fluks klippet af …

Om det så havde noget med jorddækket at gøre, er mere tvivlsomt. Dels er vi senere ude med dyrkningen i år – og kartoffelskimmel rammer først hen på sommeren – dels har den seneste måneds vekslen mellem skybrud og tropisk varme sikkert skabt et glimrende miljø for svampesporer.

Forrige indlæg
Næste indlæg

1 Comment

  • Reply
    Køkkenhaveplan 2017 - Plantesmilet
    13. juni 2017 at 16:02

    […] I 2016 fik jeg sneglehegn, reducerede til fire bede og eksperimenterede med både kvadratmeterdyrkning og kartofler under jorddække […]

Leave a Reply