Hverdagen

Klar, parat, altankompost

Ormekompost efter engelsk model på altanen.
Ormekompost efter engelsk model på altanen.

Så er komposten installeret på altanen. Den kompost der skal reducere vores husholdningsaffald og producere dejlig grobund for spirer i vindueskarmen og grøntsager i haven. Og ikke mindst give mig et dejligt projekt at gå og bakse med hjemme i lejligheden ….

Beholderen er importeret fra wormcity i England og kompostormene er fra ormekomposten i haven. De har klaret vinteren fint og er tilsyneladende ret ligeglade med at blive flyttet.

Det obligatoriske irritationsmoment

Hurra for Wormcity.co.uk. De leverede hurtigt og relativt billigt og uden at sende orm med – dem havde jeg jo i forvejen. Komposten var nem at samle og virker ret gedigen i det. Men. Den møtrik der holder væskehanen fast på indersiden, er for stor til at kunne skrues på. Indvendigt er væskebakkens bund nemlig helt oppe under hanen. ØV. Foreløbig har jeg flyttet en gummiring fra ydersiden til indersiden, og den holder nogenlunde. Men jo nok ikke uden jævnlig justering – og har jeg lige lyst til det, når bakken først er fyldt med snask?! Jeg burde jo nok skrive til England og kræve en ordentlig møtrik …

Kommer det til at gå denne gang?

Jeg har jo før prøvet at få gang i noget kompostering af grønt affald. Det startede godt. Men blev lidt klamt. Men jeg tror det kommer til at gå bedre denne gang fordi vi ikke skal flytte rådnende grøntsager men færdig muld, der godt kan ligge et stykke tid.

Ormens rette pasning og pleje

Det medfølgende materiale indeholdt et par guldkorn om pasning af kompostorm. Et par pointer:

 • Æggeskaller er godt. Ormene kan lide strukturen og kalken modvirker for sure forhold.
 • Fugtigt papir og pap er godt. Det skaber luftlommer og gemmesteder og smager åbenbart godt for en orm.
 • For meget mad er ikke godt. Det kan rådne og i sidste ende forgifte ormene.
Nystartet ormekompost på altanen.
Ormene har fået lidt snask med fra den gamle kompost til at starte på og en bunke opvredet avispapir at gemme sig i.
Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Janne
  15. marts 2015 at 16:09

  Det der med ikke at overfodre er ret essentielt. Jeg hældte en ordentlig bunke æbleskræller (fra virkelig MANGE æbler) ned til mine orm på én gang i efteråret, og jeg tror nok at den varme, det udviklede, kogte de stakkels kræ.
  I hvert fald var der pludselig meget få orm tilbage og det hele lugtede helt forfærdeligt… Det har taget et halvt år at få ormeriet på fode igen.
  Hermed delt til skræk og advarsel! Og god fornøjelse med altanormeriet 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   15. marts 2015 at 19:17

   Jo tak. Og stakkels kræ! Og det ER bare svært at holde igen med fodringen …

Leave a Reply