Boganmeldelser

Klogt om æbler

Æblets fortælling af Karen Syberg

Tillad mig at anbefale en bog i kategorien “enorme mængder viden om emner, jeg aldrig for alvor har interesseret mig for. Før nu”.

Karen Sybergs bog “Æblets fortælling” er en lækkerbidsken der skal læses langsomt og nydende med en kop te (eller noget æblerelateret, hvis man er til den slags symbolik), også hvis man aldrig for alvor har tænkt på æbler som andet end frugtkurvsfyld. Dens pointer er blevet ved med at rumestere i baghovedet længe efter jeg læste (og genlæste) den, og jeg tager mig selv i at dele æbletrivia med familie og venner – og nu også jer!

Æblets fortælling

For hvem havde tænkt over, at spiseæbler stammer fra ‘Æblebæltet’ i Kaukasus, og at deres sødme kan være udviklet for at tiltrække bjørne? Eller at æbler muterer helt ukontrolleret, når de frøformerer sig, så de sorter vi kender i det store hele er fremavlet ved held frem for forstand? Eller at æbler fylder og har fyldt enormt i folketro og folklore – så meget, at mange forestiller sig Paradisets forbudne frugt som et dejligt rødt æble, uden at der står noget om det i Bibelen?

Til gengæld er sidste del af bogen, hvor der bliver gjort status over æbleavlen nu til dags. Der bliver dyrket få og uinteressante sorter og i det store hele ikke fremavlet nye.

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply