Havebrug og selvforsyning

Knoldselleri dag (sådan cirka) 200 – dommens dag

Hjemmedyrkede knoldselleri

Det var hvad det kunne blive til på knoldselleri-fronten. Bemærk den udhulede fætter øverst til højre …

Jeg havde da vist et bette projekt med at dyrke nogle knoldselleri her tidligere på året. Meget tidligere på året … Det kan I læse om her. Som det nok skinner igennem, mistede jeg i nogen grad interessen hen midt på sommeren, men derfor skal I da ikke snydes for sidste halvdel af beretningen!

Kollapsende knoldselleri

Sidst vi hørte fra de gæve selleriplanter, var de første fem blevet transporteret til køkkenhaven i kolonien og plantet ud. Ugen efter fulgte de næste, skramlende i en lille kasse under barnevognen, så de næste, og de næste … Man skulle tro, pladsen efterhånden ville blive trang, men nej! En efter en kollapsede de først udplantede – tilsyneladende uden grund. Når jeg kiggede nærmere efter, kunne jeg dog se, at roden med den lillebitte knold var udhulet, så planten nærmest hang sammen i en trevl!

Synderne

Synderne? Tja, man fristes jo til at råbe “Dræbersnegl!!!”, men jeg er ikke sikker … Ganske vidst er der altid en enkelt dræber eller to inden for sneglehegnet, men det virker voldsomt at de skulle kunne stå for alle skaderne. Til gengæld har jeg mistanke til agersneglene, som der har været enormt mange af i år, og som er relativt ligeglade med sneglehegnet. Hvis I ikke kender dem, er de 1-2 cm lange hus-løse snegle med samme farve og konsistens som snotklatter.

Red hvad reddes kan

Efterhånden opgav jeg håbet om nogle-og-tyve velvoksne selleriknolde – der ellers lige ville have passet med ‘ugens suppe’ vinteren igennem – og nøjedes med at forsøge at redde en håndfuld ved hjælp af mine SlugStop-dimser. De var ikke helt lette at sætte på sådan efterfølgende, men i det mindste forblev et par stykker af mine knolde intakte. Sådan da.

Det har været sjovt og lærerigt at forsøge mig med en ‘vanskelig’ grøntsag som knoldselleri – og jeg gør det aldrig igen 🙂

Forrige indlæg
Næste indlæg

4 Comments

 • Reply
  marie
  11. december 2017 at 14:43

  Vi dyrker dem hvert år, og nogle år lykkes de, andre år ikke, 2017 har været et godt år, men vi har heller ikkeret mange snegle på matriklen, eller rettere, vi har kun mange af dem med hus, og jeg tror næppe, de tør angribe en knoldselleri.

  • Reply
   Plantesmilet
   12. december 2017 at 8:41

   Godt at høre, det kan lykkes for nogen!

 • Reply
  Janne
  11. december 2017 at 17:14

  Rotter? Mosegrise? Ved godt at vi generelt har blikket stift rettet mod snegleplagen, men der er måske også større syndere derude… Altså i størrelse, ikke i synderegister!

  • Reply
   Plantesmilet
   12. december 2017 at 8:42

   Nja … jeg har aldrig set gnavere i haven eller deres huller for den sags skyld. Jeg tænker altså umiddelbart agersnegle!

Leave a Reply