Hverdagen

Købestop – fem faldgruber og hvordan jeg prøver at undgå dem

Som antydet her og her, har min økonomi haft et par udsving i den senere tid. Bare rolig, der er fint råd til både mad og børnetøj og faste udgifter. Jeg har bare haft trang til at skære min personlige diverse-post helt indtil benet, indtil jeg havde genetableret overblikket og givet opsparingen lidt sul på kroppen. Og sådan et midlertidigt købestop burde ikke være noget problem, når jeg ikke mangler noget. Og alligevel er der nogle faldgruber i hverdagen …

Har I andre prøvet at skære ned for diverse-forbruget i en periode, og stødte I på nogen barrierer i den forbindelse?

Fem købestop-faldgruber:

 1. Den glemte madpakke

  På vores køleskabe hænger en seddel, hvorpå der står ‘Husk madpakke!’. Men jeg glemmer den alligevel med jævne mellemrum. Og andre gange  giiider jeg bare ikke smøre den. Når jeg så kommer på arbejde, er der to muligheder: Caféen eller Kvickly. Dagens ret i caféen koster 50 kroner, en måltidssalat fra Kvickly lige knap det samme. 50 kr. gange 20 arbejdsdage om måneden er immervæk tusind kroner (!). Så nu strammer jeg lidt an med den madpakke!

 2. Søndags-kaffelatten

  Da vi boede på Nørrebro var det en fast del af vores søndagsparhygge (og nogle gange alle mulige andre dages-hygge) at tage en rigtig god kop kaffe fra en af de 117 fantastiske caféer nede om hjørnet. Da vi flyttede til Buddinge,  blev vi ved med at gå ud efter kaffe – ikke hver dag, men når vi trængte til at have det lidt godt … Indtil den dag vi stod oppe på den lokale benzintank og frøs med hver vores kop Starbucks-fra-automat-kaffe og blev enige om, at det kunne vi lave bedre derhjemme på et af vores talrige kaffelavningsaggregater uden at betale 35 kroner koppen.

 3. Mandagsromkuglen

  Da jeg var barn, fik vi bagerbrød de måske tre gange om året, vi tog til Vesterhavet for at se på fugle. Så købte vi nogle hindbærsnitter der bestod af 90 % glasur og 10% krymmel, fra bageren i Bork Havn, og englene sang og alt var godt. Nu om dage køber jeg jævnt hen en snitte (gammel kærlighed ruster aldrig) eller en romkugle (det virker bare ikke så syndigt …) fra 7-eleven, når det regner og toget er forsinket. Eller når jeg står og venter i posthuskøen i Kvickly. Men det løber jo op, og ved I hvad – jeg bliver alligevel aldrig helt så lykkelig af dem, som af de der fugleturshindbærsnitter.

 4. Festivalfælden

  Det er som om pengene sidder lidt løsere, når jeg er i feststemning. Fx når jeg er på festival eller nørder igennem til en workshop eller er helt høj over et godt foredrag. Og pludselig har jeg købt en hel bunke CDer/t-shirts/bøger/planter/strikkekits/glas med foredragsholderens hjemmeslyngede honning med hjem, for det er ligesom en del af oplevelsen. Men lad os være ærlige, ret mange af festivalfundene henslæber en ubrugt tilværelse bagest på hylden (måske lige bortset fra honningen, den bliver altid spist og er faktisk en glimrende souvenir…). Men med lidt overvindelse kan jeg faktisk nyde øjeblikket lige så godt uden at hive pungen op af lommen.

 5. Selvmedlidenhedsnørderiet

  Jeg bruger bruger allerflest penge på mine hobbyer, når jeg af den ene eller den anden grund er forhindret i at dyrke dem. Shopper haveting af tristhed over at kolonihavesæsonen slutter, køber stof af frustration over ikke at have tid til at sy og yogaudstyr af irritation over det ømme knæ. Men det bliver smådyrt i længden og gør faktisk frustrationen over ikke at kunne nørde igennem endu større. Så nu prøver jeg på kun at købe ind til projekter, jeg har konkrete planer om at gennemføre. Og det har faktisk den bonus, at jeg slipper for fysisk og mentalt rod.

Forrige indlæg
Næste indlæg

8 Comments

 • Reply
  Janne
  10. januar 2018 at 19:42

  Ang. selvmedlidenhedsnørderiet: Meget velkendt – især det med ikke at få noget gennemført. Jeg synes jeg har fundet den perfekte løsning – har lejet mig ind i et kreativt fællesskab (læs: kælderlokale på Østerbro) med 17 andre håndarbejdsentusiastiske damer, hvor vi mødes nogle timer hver tirsdag og nørder igennem med hver vores projekter. Sy og strik mestendels. Så er der sat tid af til det og pludselig bliver alle fantast-projekterne til virkelighed! Uden egentlig at kende dig live, tror jeg faktisk lige det ville være lige up your alley…

  • Reply
   Plantesmilet
   10. januar 2018 at 20:03

   Det lyder da fuldstændig genialt! Vi har faktisk snakket om at jeg skal ‘gå til kolonihave’ i år. Altså tage derud når resten af familien ikke kan komme med og knokle igennem, netop for at få den der velsignede følelse af at komme i land med sine hjerteblodsprojekter.

   • Reply
    Janne
    10. januar 2018 at 20:18

    God plan! Så mangler vi bare foråret ?

 • Reply
  Dorthe
  11. januar 2018 at 16:09

  Mht madpakken er min mand et godt eksempel: Han har gennem hele sit arbejdsliv smurt sin egen madpakke – og når han havde lagt arbejdet i den, ville han fand’me også spise den, selv de gange, hvor der var højt smørrebrød til overs fra et bestyrelsesmøde, som personalet måtte tage. Hans kolleger fattede det ikke!

  Kaffelatten kan både laves og drikkes hjemme eller tages med i et thermokrus. Jeg har af samme grund adskillige gadgets, der kan skumme mælk – de samler efterhånden støv i skuffen, for jeg gider ikke mere bruge tiden på det.
  Min søster har gennem flere år og efter mange forsøg endelig fundet et thermokrus, der rent faktisk kan holde kaffen varm. Hun har det altid med, når hun er ude til noget, f.eks. i teatret, så hun kan få varm kaffe uden at behøve at stå i kø

  Mandagsromkuglen
  Tjah, du kunne lave den selv, eller du kunne sætte dig på ration: 1 om ugen / 2 om ugen ….

  Festivalfælden
  Kender den. Svær at undgå; men man kan gå en runde, mens man tænker på, hvor man vil anbringe den pågældende genstand. Dette råd virker bedste, hvis man mangler plads 🙂

  Selvmedlidenhedsnørderiet
  Ja, du kan gå i klub med ligesindede, eller du kan gøre som vores fælles kollega på Dyssegård Bibliotek, Pernille Makholm, der hvert år udfordrer sig selv til at lave 100 ting af det, hun allerede har på lager. Jeg kan ikke lænke til hendes Facebook opslag, men her er teksten til hendes seneste opslag fra december.

  #72
  En dejlig tosset t-shjirt til min yndlingsbror. Han plejer at sige: Jo mere tosset, jo bedre!
  Lagersyning: 55/100
  December: 7/8
  Til mig selv: 32/50
  Total: 72/100

  Vi er mange, der følger interesseret med, for Pernille er meget kreativ, og der er altid billeder med.

  • Reply
   Plantesmilet
   12. januar 2018 at 12:21

   Fedt med de hundrede ting! Så langt når jeg nok ikke, men ti kunne der nok godt produceres af diverse stofrester osv 🙂

 • Reply
  Dorthe
  11. januar 2018 at 16:12

  Nåh ja, og så kan du jo holde regnskab med forbruget. Det gør jeg som regel – og når jeg ikke gør, er der altid ret store beløb, som jeg ikke aner, hvad er gået til

 • Reply
  Miranda
  11. januar 2018 at 19:08

  Vi havde herhjemme i en overgang madpakkeuger. Dealen var, at min kæreste lavede madpakker til os begge i den uge, og ugen efter var det så min tur. Det var faktisk ret smart, fordi man følte sig mere forpligtet til at få det gjort samtidig med, at det var motiverende at skulle lave en god frokost til sin partner. Så den løsning kan jeg anbefale 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   12. januar 2018 at 12:18

   Det var da en god ide! Vi er – helt ærligt – ikke de store madpakkesmørere, men er efterhånden ret gode til at lave rigeligt aftensmad, der så kan indgå i næste dags frokost.

Leave a Reply