Haven

Køkkenhaven 2014 – rum for forbedring

Snegle!

Er det bare mig, eller er der flere i år? Måske på grund af den milde vinter ..? I hvert fald er de over det hele, kæmpestore, forslugne, lige til at træde på og SINDSYGT ulækre at tage livet af. Det eneste der fungerer nogenlunde for mig er at hakke dem over med en spade (fordi jeg så ikke skal røre dem og heller ikke kan mærke instrument-gennem-væv-fornemmelsen ved f. eks. en kniv. Men altså!!!)

Forspiring

Jeg havde store planer for forspiring i år. Men lad os være ærlige: Det fungerede  ikke optimalt i kombination med vores liv, hvor vi har rift om weekenderne, bor to steder (og altid mindre tid i haven end planlagt) og transporterer alt på cykel og i s-tog.

Plan for forspiring
De lettere ambitiøse planer for forspiring

Så rævehalerne omkom, da Aarstiderne-kassen fløj af cyklen og spirerne fløj med. Squah og græskar blev sat slemt tilbage, da jeg pottede dem om i silende regnvejr – og efterlod dem til en uges uventet forårstørke. Og første hold tagetes splattede sammen i den allersidste nattefrost, hvor vi ikke lige var der til at redde dem ind.

Forspiring kan næppe helt undgås, men næste år vil jeg nok lidt oftere håbe det bedste og så på friland.

Før- og efterafgrøder

Køkkenhaven eksisterede slet ikke i det tidligste forår, hvilket er en ret god undskyldning for ikke at have de helt tidlige afgrøder. Men næste år skal vi da ha’ lidt radiser og bladgrønt, før det bliver varmt.

Og efterafgrøder? Mit hidtil eneste forsøg var den new zealandske spinat, der simpelthen ikke spirede. Men det kan da være, jeg når det endnu …

Haven i højden

Tomatplanterne har ligget i en stor bunke – og tilsyneladende hygget sig. Ærterne rumsterede lidt rundt nede i sneglehøjde. Og Græskarene inddrog store dele af græsplænen. Næste år må vi vist finde på noget opbinding …

Blomstrende hestebønner
Blomstrende hestebønner i kartoffelbedet.
Forrige indlæg
Næste indlæg

3 Comments

 • Reply
  Marie Louise fra levendealtan
  11. september 2014 at 20:59

  Det er godt at se, at der er noget jeg ikke skal misunde din have for: snegle! Det er da et skadedyr som ikke finder op på vores altan! Vi har ellers haft lidt af hvert på altanen, men snegle er noget jeg ikke kan klage over.
  Elsker i øvrigt din forspiringsplan 🙂 Jeg lavede også en plan for hvad jeg ville have på altanen – og fik at vide af kæresten, at jeg var skør 😉

  • Reply
   Plantesmilet
   12. september 2014 at 10:56

   Ingen snegle? Vær du glad for det! De er SÅ klamme!!! Jeg var (og er) også ret stolt af forspiringsplanen – den kan ikke gøre for, at projektet blev ramt af diverse ulykker 🙂

 • Reply
  Plantekarma vol. 1: Winterkefer | Plantesmilet
  18. december 2014 at 21:15

  […] såede ærterne direkte i beddet, da logistikken omkring forspiring har det med at gå grueligt galt for mig … Nogle fik forsøgsvis et minidrivhus af et syltetøjsglas over sig som beskyttelse […]

Leave a Reply