Haven

Køkkenhaven vågner

Køkkenhave i det tidlige forår

For en lille uge siden var mine brødre på besøg i haven, hvor de albuede hinanden og tø hø-ede noget om, at den køkkenhave så mindre frodig ud i virkeligheden end på bloggen.

I øjeblikket var jeg tilbøjelig til at give dem ret.

Men.

Gulerødder. Masser af gulerødder.

Gulerødder høstet om foråret.

Sidste år var det svigerfar, der gnækkede lidt om at jorden var for hård til gulerødder. Han tog fejl. Vi har ædt og ædt gulerødder, og i dag har jeg gravet de sidste cirka ti kilo (!) op. De bedste bliver spist, resten ryger altså på komposten. Madspild, men vi kan ikke blive ved.

Nu da jeg har studeret fænomenet, vil jeg mene, at de største farer for en overvintrende gulerod er sneglebid og/eller frost helt øverst og orm cirka tyve centimeter nede. Og de der i princippet stod alt for tæt har klaret sig bedst.

Jordforbedring

Sidste år opgav jeg helt at dyrke det ene bed fordi jorden var så ringe. Efter et år med blodkløver og solsikker er den nu sort og blød og lækkerkrummet. Succes! Og da jeg yderligere havde fjernet de tørre planterester, fjernet et par skvalderkål og løsnet jordet med en greb, var ikke et øje tørt.

Så sår vi!

Ny sået bed i køkkenhaven

Det nyforbedrede bed blev også sået til (for tidligt? Det skal jo vise sig!). Spinat af egen avl og Easter egg-radiser fra Fuglebjerggaard plus Grams høje ært og Videmose høje ært fra Frøpopuppen tidligere på året. Ærterne har fået små drivhuse af syltetøjsglas.

Det ville være helt perfekt at kunne strø lidt strøelse eller kompost ud mellem rækkerne. Men i skrivende stund har vi simpelthen ikke noget!

Overleverne

Vinterærterne vokser langsomt men stødt, slangehvidløgene ser ud til at trives og mit dyrt indkøbte (40 kroner for løget + 30 kroner for en lille kop kaffe, så jeg kunne hæve over …) elefanthvidløg har fået verdens mindste grønne spire!

Forrige indlæg
Næste indlæg

3 Comments

 • Reply
  Janne
  9. april 2015 at 11:16

  Well done! Især når man tænker på udgangspunktet for køkkenhaven. Og det er da slet ikke madspild, for ormene i komposten får jo deres helt eget gulerodsgilde 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   11. april 2015 at 16:14

   Tak 🙂 Man må håbe de små kryb kan lide gulerødder!

 • Reply
  Helle
  20. april 2015 at 18:11

  Hvor ser det godt ud. Og spændende, at det har virket med kløver og solsikker. Det har jeg også allerede sået flere steder i haven. Jeg håber, det både kan konkurrere med ukrudtet og forbedre jorden.

Leave a Reply